Men nu kan en förändring anas när det kommer till villorna. Jämfört med november förra året har antalet villaförsäljningar ökat med 3 procent, medan bostadsrättsaffärerna har minskat med 8 procent.
– Det kan innebära att säljarna börjar anpassa sina förväntningar. Nu är räntetoppen med stor sannolikhet nådd, vilket också kommer att innebära att fler köpare vågar agera, säger Joakim Lusensky, kommunikationsdirektör Mäklarförbundet i en skriftlig kommentar.
Men november månad lockade på fallande priser jämfört med oktober. Det genomsnittliga bostadsrättspriset sjönk med 2 procent i centrala Göteborg, var oförändrat i Storstockholm och sjönk med 1 procent i övriga storstadsområden, samt i riket som helhet.
Jämfört med för ett år sedan har priset sjunkit med 1 procent i Stormalmö och oförändrat i centrala Malmö. I centrala Stockholm, Storstockholm och Storgöteborg har den stigit med 3 procent och i centrala Göteborg med 2 procent. I landet som helhet har priset stigit med 1 procent.
Huspriset sjönk med 2 procent i Storgöteborg och med 1 procent i landet och i övriga storstadsregioner.
Jämfört med för ett år sedan priset har sjunkit med 3 procent i alla områden, utom på Stormalmö där priset är oförändrat.
Flera mäklare utgår i sina kommentarer från Riksbankens besked att lämna styrräntan oförändrad. Det tror de kan få marknaden att accelerera nästa år.
Fredrik Kullman, vd för Bjurfors Sverige säger att det skedde direkt efter beskedet.
– Det är ett tydligt ökat intresse och fler affärer genomförs. 2023 har varit ett utmanande år för köpare, säljare och branschen som helhet, men nu ser det äntligen ut att vända, säger han i en skriftlig kommentar.
Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling är inte lika optimistisk. Han menar att den fulla effekten av Riksbankens höjningar ännu inte har märkts. Många bostadsrättsföreningar kommer till exempel att tvingas höja avgifterna kraftigt nästa år, då deras fasta lån måste läggas om till en högre ränta.
Varje kvartal genomför Erik Olsson en undersökning bland spekulanter på visningar om vad de planerar och tror på när det kommer till räntor och lån.
Det som verkligen sticker ut den här gången är att 82 procent av spekulanterna räknar med att låna mer än 70 procent av bostadens värde, den högsta andelen sedan undersökningen lanserades 2010.
Det är förvånande, anser Nordenfelt, eftersom det innebär att dessa låntagare måste betala av 2 procent av lånet årligen.
En annan sak han tycker är oroande är vad spekulanterna räknar med för rörlig ränta framöver, deras diskonteringsränta. I snitt tror de på 5,34 procent.
– Även om det är en höjning från förra kvartalet betyder det att man fortfarande har en väldigt liten marginal för räntehöjningar eftersom de faktiska räntorna har ökat nästan lika mycket som den beräknade räntan, säger Nordenfelt.
Läs mer:
Föreningen höjer avgiften med 20 procent.
Räkna inte med stora räntesänkningar i framtiden.