På 12 månader är dock bostadsrättspriserna upp en procent, medan nedgången för villor nu skrivs till tre procent.
Från toppnoteringen i mars 2022 har alltså bostadsrättspriserna sjunkit med 11 procent i landet. Vad gäller huspriserna är nedgången 14 procent, från toppen i våras.
– Vi ser ett generellt blekt klimat på bostadsmarknaden med liten rörelse, säger Per-Arne Sandgren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik,
Statistiken visar på vissa positiva tecken för villamarknaden där antalet sålda villor var åtta procent fler jämfört med de senaste tre månaderna.
Räntetopp nådd?
“Att husförsäljningen ökar igen är intressant. Det kan innebära att säljarna börjar anpassa sina förväntningar. Nu är räntetoppen med stor sannolikhet nådd, vilket också kommer att innebära att fler köpare vågar agera”, säger Joakim Lusensky, kommunikationschef på Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.
Riksbanken valde vid senaste räntebeskedet att pausa räntehöjningarna, men ur marknadssynpunkt förväntas man snarare ha höjts på slutet och istället väntas nu sänkningar av styrräntan i 2024.
Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling, bedömer dock att effekterna av Riksbankens senaste besked kommer att märkas på bostadsmarknaden först nästa år.
“Riksbankens besked att avvakta ytterligare höjningar av styrräntan har ett starkt signalvärde för de många som valt att vänta med sina flyttplaner under 2022 och 2023, vilket gör att aktiviteten på marknaden successivt kommer att öka under 2024”, han skriver i ett pressmeddelande.
Ingen omedelbar förändring
Per-Arne Sandegren förväntar sig inte heller någon omedelbar förändring:
– Nu har vi kanske nått räntetoppen, då Riksbanken valde att lämna räntan oförändrad, men utöver det ser vi inte särskilt många positiva makrosignaler.