– Alltför många oskyldiga palestinier har dödats. Ärligt talat – nivån på civilt lidande, bilderna och filmerna som kommer ut från Gaza är skrämmande, sa en grav Kamala Harris, vicepresident för Israels närmaste allierade USA, vid en presskonferens häromdagen.
– Vi anser att Israel måste göra mer för att skydda oskyldiga civila.
Enligt Hamas-kontrollerade hälsomyndigheter i Gaza har omkring 16 000 människor dött sedan krigets början den 7 november.
Diplomatisk kris
Ungefär samtidigt twittrade FN:s humanitära chef Martin Griffiths att “apokalyptiska förhållanden” nu råder i södra Gaza, att det är omöjligt för hjälporganisationer att arbeta på grund av den israeliska offensiven.
– Det räcker nu. Det måste sluta. . . En apokalyptisk situation råder, sa Griffiths till tidningen Väktaren
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez gick ett steg längre. I en intervju uttryckte han tvivel på att Israel följer internationell lag i krigföringen i Gaza, ett område som kontrolleras av den terroristiska islamistiska milisen Hamas. Liknande kritik har framförts från bland annat Belgiens premiärminister, Norges utrikesminister och Amnesty International.
Sánchez uttalande resulterade i en diplomatisk kris, med ambassadörer återkallade.
– Israel agerar och kommer att fortsätta agera i enlighet med internationell rätt, och kommer att fortsätta kriget tills alla gisslan är återlämnade och Hamas utplånats från Gaza, svarade Israels utrikesminister Eli Cohen enl. Politico.
Troligtvis krigsförbrytelser
Bilderna av lidandet i Gaza, där ungefär hälften av befolkningen är under 18 år, lämnar få oberörda. Israel betonar å sin sida att det är i krig med Hamas, inte med det palestinska folket.
Den israeliska militären hävdar att den bara riktar sig mot militära mål, men anklagar den islamistiska rörelsen för att förskansa sig i tunnlar under täta stadsmiljöer, på sjukhus och skolor och använda civila som mänskliga sköldar.
Handlingen utgör sannolikt ett krigsbrott, liksom det sexuella våld som Hamas anklagas för i samband med attacken den 7 oktober.
Men att inte skydda civila tillräckligt, som Israel anklagas för, är också ett brott mot krigets lagar. Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, menar att det ligger mycket i den växande skulden mot Israel.
– Mycket tyder på att de (Israel) brutit mot humanitär rätt och begått några krigsförbrytelser, säger han.