Vattnet som kommer från himlen är mycket bättre än kranvatten, speciellt för växter som inte gillar kalk. På vintern kan du lägga några snöbollar i dina inomhuskrukor. Ja, du hörde rätt. När de smälter blir luften fuktig och växten tillgodogör sig både näring och vatten från snön. Två flugor i en smäll med andra ord! Detta är också ett bra knep att ta till när du vill vattna långsamt. Det menar Filip Johansson som utvecklat trädgårdsappen GardenR och har många smarta hacks för växter.
Så här vattnar du krukväxterna med snöbollar
1. Gå ut och krama snöbollar. (Är det inte squishy ute? Ta med lite snö och vänta på att det ska bli lite blötare, så kan du kramas!)
2. Lägg en snöboll i varje gryta och låt dem sakta smälta.
Gjort!
Blir det inte för kallt för växterna?
Minusgrader är givetvis inte det bästa för växterna och därför rekommenderas det inte att fylla hela krukan med snöbollar. En (eller två om krukan är stor) räcker, och en enda snöboll påverkar en ganska liten jordyta och smälter långsamt.
Filip Johansson berättar att många krukväxter vill ha en svalare vinter och att det inte alls är dumt att ha en snöboll då och då.
– Fördelen är att snöbollen tillfälligt hjälper till att sänka temperaturen runt plantan något. Snöbollen hjälper även till med fukten runt bladverket under en lite längre period då den sakta smälter. Att det smälter långsamt och fint gör också att jorden inte blir blöt på samma sätt som vid vattning utan ger en jämnare fukttillförsel, vilket är bra för rötterna, säger han.
Men om du har krukväxter som du vet är extra känsliga kan du alltid lägga snön i en vattenkanna och låta den smälta och sedan vattna den med.
– Man tappar lite kväve, men det är ändå bra för växten och man sparar på kranvattnet. Varför inte slänga i lite kaffe eller te i vattenkokaren medan du håller på, det finns även lite kväve och andra näringsämnen där, så du behöver inte spola ner det i avloppet och du behöver inte köpa växtnäring, säger Filip Johansson.
Därför ger snön växterna mer näring
Vad är det egentligen i snön som gör att krukväxterna får mer näring av att vattnas med den? Filip Johansson han förklarar det kväve är det näringsämne som är viktigast för växternas tillväxt och det som ger bladmassa och fin grönska och vår atmosfär är 78 procent kväve. När snö faller stannar snöflingan i atmosfären längre än regn eftersom den sjunker ner. Samtidigt tar snöflingan upp kväve i form av NH2 och när den sedan smälter släpper den långsamt ut kväve till jorden som sedan bildar NH3 och fixeras när fukten tränger in i jorden.
– Snö tillför helt enkelt kväve i jorden. När det regnar släpps mycket kväve tillbaka till atmosfären direkt, så snö är därför bättre ur näringssynpunkt. Förr kallades snö till och med för “fattigmansgödsel”, så bönderna kunde vara glada om det kom ett lätt snöfall tidigt på våren, säger Filip Johansson.
LÄS MER: Gör din egen växtnäring av matrester och ta hand om matsvinnet
LÄS MER: Varför får orkidéer mjuka eller gula och bruna blad?
LÄS MER: Odlar bananer och exotiska växter året runt – utan uppvärmning