Föräldrar stoppas från luciafirande på förskolor


I Facebookgruppen “Värmdöbor” är diskussionen het. En förälder har hört att barnens luciatåg spelas in och sedan visas för föräldrarna. Kan det verkligen vara sant?
Värmdö kommun skriver i ett mejl till DN att ”barnen har uttryckt ont i magen, rädsla och blyghet inför så många som brukar komma till det här evenemanget, så det är anledningen till att vi inte firar på det sätt som vi gjorde tidigare. Det blir lugnare för alla barn, både de allra yngsta och de äldre barnen.”
Värmdö kommun är inte ensam om att ta upp frågan om att hindra föräldrar från att komma för att se förskolans tågresa.

Förskoleförvaltningen i Stockholms kommun säger till DN att det är upp till varje rektor att bestämma om föräldrar ska närvara eller inte. Ina Kanelainen, rektor på Klara förskolor på Norrmalm, säger till tidningen Mitt i att “föräldrar i sig inte är en nackdel, men vissa barn kan tycka att det är obehagligt med en stor grupp vuxna. Blir det otryggt gör vi det på annat sätt.”
Elin Hagberg är tvåbarnsförälder och har de senaste åren hunnit genomföra både digital pandemi och fysiskt luciafirande på förskolan.
Hon har barn på förskolan i Värmdö som testat det nya systemet. På morgonen lekte förskolebarnen tillsammans med lärarna och vid hämtningstid kom föräldrarna och tittade på ett inspelat klipp av barnens sång.
En bra lösning, tycker Elin Hagberg.
– De flesta barn vill ändå bara springa till sina föräldrar och sätta sig i knät. Man trängs in i ett litet rum och alla har en mobiltelefon och ska filma, jag hade inte trott att det skulle vara så kul som barn. Inte som vuxen heller, säger hon.

Elin Hagberg.

Foto: Privat

Hennes barn trivdes inte i den miljön.

Elin Hagberg menar att man borde fundera på vem ett luciatåg är till för: är det barnen eller föräldrarna? Hennes erfarenhet var att barnen var mycket mer bråkiga och sjöng för fullt när de fick vara i sin trygga grupp och leka.
– Även om vi fick komma senare och kolla vad de spelade in, så fick vi det mysiga med kaffe och sånt men utan press och skrikande barn, säger Elin Hagberg.
Hon berättar också att en del tyckte att det blev mer tillgängligt för fler föräldrar när själva lusfirandet var på eftermiddagen.
– Och vad ska vi “utsätta” barn för? Läroplanen ser till att barn är trygga, inte att vi utsätter dem för olika saker.
Clara Linnros är barnpsykolog och menar att det inte är skadligt för barn att vara inblandade i utmanande situationer eller situationer de inte är helt bekväma med.
– Barn gör saker hela tiden som är svåra, det kan vi inte börja ta bort. Det är bra föräldraskap att vara lyhörd och se barnens perspektiv, men det är viktigt att göra en bedömning av hur stor utmaningen är. Vi vuxna har ett ansvar att hjälpa och stötta barn när de upplever utmaningar. Och anpassa så det blir säkert.
– Sedan är det generellt sett en positiv upplevelse för barn att visa upp sin förskola och sitt luciatåg för föräldrar, säger Clara Linnros.

Clara Linnros, barnpsykolog.

Foto: My Matson

Det är en viktig del att barnen kan göra saker i grupp och träna på något tillsammans. Men hon är inte negativ till att hitta alternativa lösningar för ett traditionellt luciatåg.
– Men man måste vara vaksam på varför man tar beslutet att göra det på ett annat sätt än de traditionella luciatågen. Man ska inte rensa bort sådant som kan vara stressande för barnen, det kan vara positiva utmaningar så länge man hjälper till på rätt sätt.

För de barn som är lite mer oroliga kan en plan göras upp med föräldern och lärarna. Kanske kan barnet sitta i förälderns knä och vara med och sjunga, eller stå i tåget om de inte behöver sjunga?
Clara Linnros menar att frågan väcker mycket känslor eftersom den nuvarande generationen föräldrar har egna minnen av sitt luciafirande och ser det som en viktig tradition.
Elin Hagberg säger att hon är lite trött på debatten om luciafirandet som helhet.
– Det är synd att det krävs så mycket eftertanke och energi från föräldrarna när det är så mycket annat som vi borde promota, luciafirandet ska inte prioriteras. Men jag förstår att det väcker mycket känslor hos folk, säger hon.

Fakta.Får man filma sina egna och andras barn ändå?

“Om det är så att man måste ta bilder för att ha i sitt privata album så gäller inte GDPR. Men om det är så att man ska sprida bilderna i en större krets, som på nätet eller i sociala medier media måste man följa GDPR. Då måste man göra en avvägning mellan spridning av bilderna och barnens intresse av att bli exponerade. Vilken av dessa väger tyngst? Det kan vara en svår avvägning att göra som privatperson”, säger Khadija Faras, jurist på Integritetsverket.

Du bör också fundera på om det finns regler på förskolan eller förskolan om att ta bilder.

– Det är bra att tänka på att det kan finnas barn eller föräldrar vars identitet är skyddad och då ska man inte sprida bilderna, säger hon.

Läs mer:
Kristofer Ahlström: Hur hårt ska man härda sitt barn egentligen?
Lätt att göra misstag som förälder – hur undviker du de vanligaste
Så här vet du om du är för strikt med ditt barn

Lämna ett svar