På onsdagen meddelade Säpo att säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare sedan terrorhotnivån höjdes från en trea till en fyra i augusti.
Kriget i Gaza är polariserande och har bidragit till ökad aktivitet bland våldsbejakande extremister i Sverige, enligt Säpo.
– Tillsammans med myndigheterna hanterar regeringen nu tre parallella hot mot Sveriges inre säkerhet. Terrorism och våldsbejakande extremism, olika statliga aktörer som agerar fientligt mot Sverige och organiserad brottslighet, säger Gunnar Strömmer på presskonferensen.
– Sverige anses ha gått från ett legitimt mål till ett prioriterat mål för våldsbejakande islamister.
I budgeten förstärker regeringen Säkerhetspolisen med 180 miljoner kronor.
Säkerheten kommer också att skärpas under julhandeln, säger Strömmer.
– Men vi ser i dagsläget inga tecken på en ökning av den typ av hot som riktas mot högtider eller julhandel, säger Fredrik Hallström.
På frågan om hörlurar bör undvikas under julhandeln säger Per Engström att det inte finns några specifika rekommendationer kring säkerhetsläget.
– Men generellt kan det vara bra att ha åtminstone ett öra fritt för att höra eventuella varningar eller liknande, säger han.
Fredrik Hallström berättar om Säkerhetspolisens arbete.
– Vi fortsätter att hantera inkommande hot mot Sverige och arbetar intensivt för att kunna bedöma dem, säger han.
– Men jag vill poängtera att en försämrad säkerhetssituation inte alltid är detsamma som ett ökat terrorhot, fortsätter han.
Enligt honom är det i dagsläget inga förändringar av hotnivån, varken uppåt eller nedåt. En ny granskning av säkerhetsläget i Sverige ska ske vid årsskiftet.
Han säger att den oroliga situationen i världen till stor del utnyttjas av människor som vill sprida en negativ bild av Sverige, och bland annat propaganda om att Sverige skulle vara ett islamfientligt land.
Per Engström uppmanar befolkningen att försöka leva som vanligt – och julhandla och gå på konserter.
– Man ska dock vara vaksam, och ser man något ska man kontakta polisen om man ser något som verkar konstigt.
– Som land får vi inte ge efter för hotet.
Per Engström nämner påsförbudet vid konserter och idrottsevenemang som en åtgärd i säkerhetsarbetet. Polisen har också en ökad närvaro på olika orter.
– Svensk polis står fast i det här läget, säger han.