För de drabbade har livet efter den våldsamma explosionen varit smärtsamt. Förutom den rädsla som har fått fäste efter dådet har mängden praktiska bekymmer varit överväldigande.
Nyligen kunde DN också berätta att polisen hade riktat spaning mot de för bombdådet åtalade unga männen och att de även befann sig på den aktuella adressen 1,5 timme innan explosionen skakade kvarteret. Det väckte starka reaktioner från de boende.
Nu kommer nästa motgång. Solna tingsrätt har beslutat att skadeståndsyrkandena inte ska handläggas under rättegången i brottmålet. Istället tvingas offren att förfölja dem på egen hand, som ett civilmål.
– Det gör att brottsoffren hamnar utanför brottmålsprocessen, att de ställs inför att driva sina anspråk själva och att de också riskerar att stå för kostnaden själva, säger åklagare Alexandra Bittner.
Hon är särskilt oroad över att även den familj som utsattes för vad hon anser vara ett mordförsök och fick sitt hem totalförstört, ska behöva driva sina egna skadestånd.
– Det är bedrövligt. Det verkar inte som att tingsrätten tänkt igenom målsägandens perspektiv alls. Mina klienter ska fortfarande höras i brottmålet, att de inte ska få hjälp av åklagaren att framföra sina skadeståndsyrkanden är väldigt märkligt, säger advokat Jan Kyrö som företräder familjen som utsattes för attacken och som drabbades hårdast. .
Ulf Wredlert, rådman vid Solna tingsrätt, säger att det finns flera argument bakom beslutet att skilja skadeståndsyrkandena.
– Antalet målsäganden är väldigt stort. Flera av dem ska höras endast angående de enskilda anspråken. Det kommer att ta för lång tid. Det här är också ett fall där ungdomar sitter häktade. Då gäller en viss brådska.
Ska det tolkas som att domstolen tar större hänsyn till de personer som misstänks ha begått gärningen än de som blivit utsatta för den?
– Det är såklart både och, man måste göra en avvägning. Det är inte så att målsäganden förlorar sin ersättning. De lämnas in i separata rättstvister. När den straffrättsliga domen vinner laga kraft kan handläggningen av tvistemålen återupptas.
Enligt Ulf Wredlert finns det ingen möjlighet att överklaga beslutet.
Advokat Jan Kyrö kommer dock att skriva till tingsrätten nu på fredag och begära rättelse, han menar att det måste gå att göra skillnad mellan de olika målsägandena.
– Mina klienter blev fysiskt skadade, det var bara tur att de inte dog. Skadeståndsanspråk är inte komplicerade i sig, det finns praxis. För mig är det obegripligt att domstolen helt ignorerar brottsoffren på det här sättet. De har känt sig bortglömda under hela processen, att förklara detta för dem är svårt, säger Jan Kyrö.
Det var en av de åtalade advokater, Kristofer Stahre, som yrkade att tingsrätten skulle skilja på ersättningsdelen.
– Det är helt omöjligt för mig som advokat att ensam hantera över 100 ersättningskrav. Denna process måste fokusera på huruvida min klient är skyldig eller inte och inte på över hundra personers eventuella rätt till skadestånd. Dessutom har kraven kommit in för sent, säger han.
Tvärtemot åklagaren och målsägandens advokater, han tror inte att brottsoffren kommer att drabbas av någon förlust av rättigheter om de tilltalade fälls. De kommer att få sina skadeståndskrav prövade, först vid ett senare tillfälle. Enligt honom har de även rätt till ett juridiskt ombud om ersättningskraven överstiger 26 000 kronor.
Jan Kyrö menar att det inte är så enkelt.
– Det kommer att ta oändligt mycket tid, man får bara offentligt bistånd om man inte har något rättsskydd i sin försäkring, så det kommer att innebära nya processer hos försäkringsbolagen. Tanken är att skadeståndet ska hanteras i brottmålsprocessen för att göra det smidigt och mer effektivt för brottsoffren.
Rättegången inleds tisdagen den 12 december.
Läs mer:
Fyra män åtalas efter bombdådet i Hässelby
Bosatt i Hässelby: “Först trodde vi att det var en jordbävning”