– Sedan dess har jag försökt få in fler små stunder av julfrid i vardagen. Jag tror också att julafton inte är själva slutmålet. För mig är julen en årstid som varar från alla helgons dag ända fram till Knuts tjugonde dag. Julen är det som gör vintern värd att stå ut, säger Clara Lidström.
Clara “Underbara Clara” Lidström
Familj: Maken Jakob, barnen Bertil, 12, Folke, 9, och Ulf, 4.
Bor: I byn Tvärålund utanför Umeå.
Vad: Är en influencer, som driver en av våra mest lästa bloggar om inredning, mat, feminism och miljö.
Instagram: @underbaraclaras
Aktuell med: Inspirationsboken “Underbara vinter”, bloggen Underbaraclara.se och podden “Wollin & Clara” med
Malin Wollin.
Vi pratar om hur sommaren, med sitt ljus och värme, för naturen är en social årstid. Vi umgås, träffar grannar och har picknick med vänner. Vintern däremot är en lång, mörk årstid, där vi svenskar nästan går i vinterdvala.
– Det är just därför julen är ett välkommet avbrott, en tid för gemenskap, när man spontant bjuder varandra på glögg för att man råkar ha lite pepparkakor i brödformen, eller träffas på en julkonsert.
Julen är det som gör vintern värd att uthärda.
Advent och jul är det som lyser upp Claras vinter. Hon brukar säga att hon hellre vill ha en tremånaders jul än en tremånaders sommar och så drar hon ut det så mycket hon kan. Det roliga börjar under alla helgons dag.
– Jag vill att julen ska höjas i rätt takt. På alla helgons dag börjar jag vinterpynta hemmet med granris, mossa och äpplen. Saker som känns vintriga, men som inte är så sött kodade. Jag lägger till lampor och ljusstakar. Till första advent sätter jag upp adventsstjärnan och så tills granen får komma in en vecka innan jul. Då maximeras julkänslan.
Hur firar du jul?
– Vartannat år firar vi hemma hos oss och vartannat år hos min mans mormor. När vi är här lagar jag inte all mat utan delar ut uppgifter till andra i familjen. Vi utvärderar också kontinuerligt vilken mat som faktiskt äts och vilken som inte gör det. Däremot gillar jag att ha ett fullt julbord – för då finns det mat över till dagarna däremellan, färdig att ätas, så att vi fullt ut kan ägna oss åt lek, läsning och annat trevligt.
Många upplever julen som en stressig tid, med lucia, julfester, presentköp, julbak, tomtebrev och allt det där. Till och med Clara har varit där, i den snabbt snurrande stressen. Så mycket att hon 2015 gick in i utmattning.
– Den julen skulle vi fira hos min mans mormor, men jag gick och la mig på hennes säng, somnade och vaknade dagen efter. På ett sätt är det förstås tråkigt att jag var så utmattad att jag somnade från julen, men det var också skönt att jag kände mig så trygg att jag kunde göra det.
Utmattningen gjorde att hon behövde se på sig själv och sin tillvaro. Tidigare hade hon en bild av sig själv som en ganska lat person, som gillade att ligga och läsa och ta det lugnt.
– Jag tyckte att jag var bra på återhämtning. Men i takt med att fler barn, djur, en gård att ta hand om och ett intensivt jobb kom, försvann vilan från min vardag. Så jag var bra på återhämtning när förutsättningarna fanns, inte annars. Så jag har lärt mig att vila också måste ha en plats i vardagen, kanske till och med planerad på samma sätt som aktiviteter.
Jag trodde att jag var bra på återhämtning.
Hon har också fått lära sig vad som ger påfyllning av energi, vilket hon påminner om är olika saker för olika människor.
– För mig är det att skapa, pyssla och vara kreativ. I perioder när jag har mått dåligt har det hjälpt mig att skapa med händerna. När man inte orkar med så mycket annat, inte ens sina barn, kan det vara otroligt läkande att baka ett bröd.
Clara menar att en förenklad bild ofta ges när vi pratar om stress.
– När man pratar om de orimliga krav som kvinnor har på sig själva så pekar man ofta på saker som surdegsbakning, middagar och städning i hemmet, när det istället är orimliga arbetsförhållanden som gör att kvinnor går sönder. Många kvinnor, inklusive jag, älskar att göra julen så magiskt vacker, det är ett nöje för oss. Ska vi ta bort allt som ger livet guldkant? Så vad ska vi göra med våra liv – jobba?
– Jag tror att vi måste ta tag i stora strukturella problem, som bristen på personal inom kvinnoyrken, istället för att säga åt kvinnor att sluta baka, ha tjejkvällar och gå på julkonserter i kyrkan.
Hur undviker du julklappsstressen?
– Jag försöker sprida ut julklappsinköpen. Hittar jag något bra köper jag det och lägger undan det. När ungarna var små tyckte jag att det var kul att leta efter begagnade saker, både för att inte bidra till det växande plastberget och för plånbokens skull. Sedan kunde jag köpa en påse och fylla den med vanliga saker som utklädningskläder och leksaker. När de blir äldre har de blivit mer specifika om vad de vill ha, men jag försöker handla klokt.
– För vuxna har vi skippat julklappar, alldeles för ofta köper folk saker de inte vill ha ändå, så det minskar stressen och gör julen billigare.
Vilka andra tips har du för att inte fastna i alla måsten, utan faktiskt göra det till mys?
– Fördelen med vinter och mörker är att dammråttorna i hörnen inte syns. Utnyttja det, och mysa istället för att plocka och städa. Det kan vara något så enkelt som att sitta ner med barnen över en kopp varm choklad efter skolan.
I Västerbotten, där Clara bor, är vintern lång, mörk och hård. Och om hon tidigare försökt motverka detta har hon nu lärt sig att anamma säsongen.
– Då tillåter jag mig själv att krypa in i skuggorna, prestera mindre, vila mer, ägna mig åt kontemplation, äta gott och träffa nära och kära över en kaffe.
Hon vill också påminna om att allt inte behöver göras innan julafton. Hon pratade med några vänner om stressen med att få allt gjort innan jul, och då berättade en kvinna att hon brukar baka pepparkakshuset på jullovet istället.
– Så en ny tradition hos oss är att göra saker vi inte hunnit göra under dagarna däremellan. Det tar mycket av lasset innan julafton.
LÄS MER: Folk tycker att jag är snål – vad gör jag för fel?
LÄS MER: Ingela, 53, slutade dricka: “Välj kärlek och ärlighet”