90 okända personer står skrivna på Ulla-Lena Lindqvists stuga utanför Stockholm.
Nu avstår hon från att åka ut till sitt paradis – och vill att myndigheterna ska agera.
– Det känns väldigt obehagligt med tanke på det sociala klimatet, med alla skjutningar, säger Ulla-Lena Lindqvist.
Det var i maj förra året som Ulla-Lena Lindqvist, 70, upptäckte att något inte stod rätt till.
– Jag gick ut till min sommarstuga, som jag brukar göra i maj. När jag gick ner till brevlådan, som står på en ställning längs med stora vägen, såg jag att det fanns post till tre andra personer där.
Hon kontaktade Skatteverket och frågade vad hon skulle göra med breven. Myndigheten sa då åt henne att skicka tillbaka posten till avsändarna. Hon gjorde också en polisanmälan.
Men allteftersom tiden gick fortsatte nya att anmäla sig på Ulla-Lena Lindqvists adress, vilket Mitt i Stockholm tidigare skrivit om.
– Efter ett tag ringde jag till Skatteverket. Då var det 45 personer registrerade där. Sedan 65. Det har alltid varierat.
I september i år fick hon ett brev från Skatteverket. Då fick hon veta att 88 personer var folkbokförda där och hon fick bocka av “ja eller nej” om de bodde där.
Som mest har 90 okända personer skrivits till hennes adress, förklarar hon.
– Jag försöker få Skatteverket att spärra adressen. Men det går inte att spärra en adress om det inte är din bostadsadress.
“Mitt lilla paradis”
Ulla-Lena Lindqvist säger att det har varit en väldigt jobbig period. Hon har också dragit sig tillbaka från att gå ut till sitt lanthus som ligger i Vidja utanför Stockholm.
– Det känns väldigt obehagligt med tanke på det sociala klimatet, med alla skjutningar.
Hon säger att hon funderat på att sälja sommarhuset.
– Men jag vill behålla den. Det är mitt paradis. Jag vill inte att de som gör det här ska vinna. Det är organiserat, säger hon.
Ulla-Lena Lindqvist vill nu att myndigheter agerar för att stoppa problemet.
– Det känns inte som att någon lyssnar på mig. Men Skatteverket kan inte göra någonting.
Skatteverkets svar
Pontus Hesselheim, sektionschef på Skatteverket, säger till Mitt i Stockholm att myndigheten prioriterar när det kommer till den här typen av ärenden. Hot, våld eller ekonomisk skada prioriteras först.
– Utifrån det jag hör nu låter det definitivt som något vi borde kunna prioritera. När det är så många namn är det en tydlig indikation på att folkbokföringen är felaktig, säger han till tidningen.
Lotta Mauritzson, brottsförebyggande handläggare vid polisens nationella bedrägericentral, säger till tidningen att det finns flera anledningar till så kallade “falska skrifter”. Hon säger att brottslingar kan använda det för flera ändamål, bland annat om de inte vill att deras riktiga adress ska komma ut.