Elever på Sofiedalskolan i Valbo har vid flera tillfällen under terminen fått titta bortom skolmatsalen för att äta lunch när den ordinarie maten tagit slut.
Händelserna bekräftas av skolans biträdande rektor för årskurs sju till nio, Petra Persson, som tar händelserna på allvar.
– Ja, jag är medveten om att det har hänt. Det handlar om enstaka tillfällen, men ändå tillräckligt för att vi agerar på det, säger hon.
Varför maten tagit slut kan varken skolan eller Sodexo, företaget som står för skolluncherna, ge något riktigt svar.
Annons
Från skolans sida tror man att det kan vara så att det var ny personal i köket de aktuella dagarna som inte kan rutinerna eller att det serverades extra god mat som därför tog slut tidigare än planerat.
Annons
Sodexo å sin sida menar snarare att flödet i matsalen kan vara problemet och har därför gjort förändringar i möbleringen tillsammans med skolan.
– Nu har vi ändrat så att vi har fyra linjer istället för två. Eleverna tar mindre mat när köerna är kortare, säger Mona Jonsson, platschef på Sodexo i Gävle.
Enligt Mona Jonsson, som själv har arbetat i ett skolkök, tar eleverna mer mat om de befarar att de inte hinner byta om under lunchtimmen på grund av de långa köerna.
Risken är stor att eleverna lägger till mer än vad de kan äta och resultatet blir att maten på tallriken hamnar i soporna och maten på buffén tar slut.
Framför allt är det pannkakorna som tagit slut när skolköket har soppluncher och kycklingrätterna. Enligt Sodexo har Sofiedalskolan nu utökat antalet portioner och när det serveras rätter som man vet att barnen gillar, som kyckling, görs en större matbeställning.
Mona Jonsson tror inte på att sätta en gräns för hur många pannkakor man får äta per lunch. Istället vill hon jobba med vad hon kallar mjuka värderingar.
– Jag skulle vilja se en större närvaro av vuxna i matsalen för att påminna eleverna om att inte ta för mycket, säger hon.
Annons
Annons
Trots att eleverna har fått ersättningsmat när den ordinarie lunchen avslutats är både skolan och Sodexo överens om att det inte är en hållbar lösning på problemet.
– Det blir lite väntetid när köket ska ta fram ersättningsmat. Och står det att det ska vara pannkakor till soppan eller att det serveras kyckling så vill man ha den maten, säger Mona Jonsson.
Genom ett nära samarbete mellan skolan och Sodexo och de utökade matlinjerna hoppas Mona Jonsson att problemen med maten ska upphöra, men hon kan inte lova att eleverna på Sofiedalskolan aldrig mer kommer att få ersättningsmat.
– Det löser sig, men jag vill inte säga att det här från och med nästa vecka aldrig kommer att hända igen, säger hon.