Det var i klartext som finansminister Elisabeth Svantesson (M) förra veckan förklarade varför staten säljer Bilprovningen. “Det finns inga uppenbara skäl till varför staten ska äga det här företaget. Staten måste först och främst reglera och kontrollera den här marknaden, men det är bra om andra äger det, sa hon.
Detsamma kan observeras om det statliga bolaget i spelbranschen Svenska Spel. Bilprovningen och Svenska Spel tillhör en handfull statliga innehav som är särskilt olämpliga för staten att äga, genom att de statliga bolagen verkar på en konkurrensutsatt marknad vid sidan av ett antal vanliga privata bolag, där staten har rollen att reglera både sina egna. företag men också alla andra företag.
Det är aldrig en bra idé att vara spelare och domare i samma match. Oavsett hur mycket ansvar som fördelas på olika funktioner och myndigheter inom staten, är en sådan ordning inrättad för att urholka förtroendet för statens roll som neutral domare. Är det den icke-maktfulla domaren vi lyssnar på när regeringstjänstemän talar, eller är det statens kasinodirektör?
Att ha ett statligt bolag att verka på en annars konkurrensutsatt marknad är inte på något sätt en garanti för att statligt ägda företag presterar bättre än privata företag. Bara i år hamnar de böter som Spelinspektionen utfärdat till Svenska Spel på över hundra miljoner kronor, för olika brott mot spellagen. Det är mer än något annat spelbolag på marknaden.
Och det är fortfarande inte årets stora diskussionsämne när det kommer till skandaler i spelbranschen. Den stora skandalen har gällt ett spelbolag som ägs av ett politiskt parti. Fundera på om en skandal av samma dignitet drabbar ett spelbolag som ägs av den svenska regeringen. Varje dag med staten som ägare av Svenska Spel utsätts regeringen för denna risk, till exempel med den illegala spelreklamen när Trisslotten repas i TV4.
Ännu en olycklig konsekvens när staten äger och driver företag på konkurrensutsatta marknader kortsluts den offentliga debatten om hur spelandet ska regleras, när Svenska Spel eller deras företrädare tar till orda och berättar för regering och riksdag hur saker och ting ska regleras. Ordningen i en demokrati måste vara tvärtom: det är riksdag och regering som har mandat att prata om vad Svenska Spel ska göra, inte Svenska Spel som ska ge direktiv till de folkvalda.
Regeringens två tyngsta partier när det gäller antalet mandat i riksdagen – Moderaterna och Sverigedemokraterna – var inför förra valet mycket tydliga vad de tänkte göra med Svenska Spel vid en eventuell valseger: avyttra det statliga ägandet. Istället, sades det, borde man koncentrera sig på den roll som bara staten kan ha, nämligen att vara en oberoende lagstiftare och att övervaka att marknadsaktörerna följer lagar och regler.
Försäljningen av AB Bilprovningen visar att regeringen är beredd att gå från ord till handling och det finns ingen anledning att vänta längre med avyttringen av Svenska Spel. Faktum är att statens roll som opartisk domare sannolikt är ännu viktigare på spelmarknaden än i bilprovningsbranschen.
Självklart ska en försäljning ske enligt konstens alla regler för att få så mycket betalt för företaget som möjligt. Försäljningen kan då utgöra en viktig grund för viktiga statliga satsningar på till exempel infrastruktur. Det skulle vara en försäljning vi alla skulle vinna på.
Gustaf Hoffstedt, Generalsekreterare, BOS – The Online Gaming Industry Association