Att blanda köttfärs med grönsaker har blivit en hit. Den nya hybridfärsen är billigare, nyttigare och mer klimatvänlig.
– Det är jättekul, för det är så svårt att hitta rätt med den här typen av produkter, säger Ellinor Puerto på Dagab.
På produktionsanläggningen utanför Jönköping skramlar köttkvarnen mer än vanligt. Den är fylld med fryst blomkål och morötter, som strimlas innan de blandas med nötfärs i nästa steg.
Varje dag rullar 2 000 Garant-förpackningar – ett ton – av den nya hybridfärsen ut ur fabriken, en produkt som har lyckats pressa marknadsandelar i landets Hemköp- och Willysbutiker. Numera är vart 20:e paket köttfärs som säljs i butik så kallad hybridfärs.
Eftersom frysta grönsaker är billigare än kött är slutprodukten också billigare. Utöver priset pekar Ellinor Puerto, sortimentsutvecklingschef på Dagab, på att det ser ut som färs, smakar färs och ställs i kylen bredvid annan färs som ytterligare framgångsfaktorer.
Annons
Annons
– När det är för komplicerade produkter – som man inte förstår hur man använder – som är dyrare och mer komplicerade, då köper man det inte. Det måste vara enkelt, du måste förstå det omedelbart och vad du ska göra med det. Och det ska smaka gott.
En “inflationsprodukt”
ICA har en liknande produkt där nötfärs blandas med 30 procent malda ärter. Den tillverkades som en “inflationsprodukt”, främst tänkt att vara ett billigare alternativ.
– Men under processens gång upptäckte vi också att vi här kan göra en produkt som tillför värde på ett annat sätt genom att hjälpa konsumenten att äta lite mer grönt, säger Mats Heljestrand, köttchef på Ica.
ICA säljer också cirka ett ton om dagen, några procent av den totala volymen.
– Men det är faktiskt en av våra största nyheter volymmässigt som vi släppt på länge.
Både Ica och Axfood lanserade tidigare andra hybridprodukter som misslyckades.
– För åtta år sedan lanserade vi en köttfärs med 30 procent grönsaker. Det fungerade inte alls då. Vi lärde oss av det och därför valde vi också att gå den här vägen nu där vi istället lanserade en produkt som inte avviker särskilt mycket varken i utseende, smak eller konsistens, säger Heljestrand.
Annons
Bäst att sikta på köttfärs
Ellinor Puerto berättar att Axfood lanserade hybridkorv tidigare. Men de sålde dåligt och försvann. Kanske var tiden inte rätt, eller så var de inte tillräckligt bra.
Annons
– När det inte är bra är det ingen som vill köpa det, konstaterar hon.
Nu finns det fler produkter, förutom köttfärs, även hamburgare i butiken. Axfood har tillsammans med stiftelsen Axfoundation tagit fram frysta fiskkakor, bestående av bifångst braxen och bondbönor, samt en sillburgare, bestående av sillfärs och bondbönor.
– Det finns många proteiner som kan blandas med något växtbaserat. Det kan vara grönsaker, baljväxter eller spannmål. Men nötfärs är det protein som har högst klimatpåverkan, så ur det perspektivet ger det störst nytta att blanda nötfärsen, säger Puerto.
Enligt Axfood har de 650 ton hybridfärs som företaget sålt hittills minskat utsläppen med 9 100 ton koldioxidekvivalenter, ungefär lika mycket som företagets transportutsläpp under loppet av ett år.
Elin Röös, som forskar om hållbara livsmedelssystem vid Lantbruksuniversitetet, ser positivt på hybridprodukterna.
– Det är ett bra sätt att minska köttkonsumtionen. Det är ganska svårt annars att få folk att äta annorlunda – vi styrs väldigt mycket av vanor. Kan man ganska enkelt laga sina vanliga favoriträtter med en råvara med betydligt lägre klimatpåverkan är det väldigt positivt, säger hon.
Annons
“Kan blanda själv”
Kritiker kunde lyfta fram att hybridfärsen ger ett alibi för att fortsätta äta kött som vanligt. Men Elin Röös poängterar att “alla inte kan börja laga kikärtsgrytor”, och att nötkött kan bidra till den biologiska mångfalden om korna betar på naturbeten.
– Det är inte så att allt nötkött måste bort. I en hållbar kost kan det finnas en viss mängd nötkött om det kommer från en bra produktion, säger hon.
Annons
Så hon tycker att man som kund kan köpa hybridprodukterna med gott samvete.
– På ett sätt är det roligt att de här produkterna finns överhuvudtaget. Man kan köpa vanlig nötfärs och riva morötter och blanda själv, säger Elin Röös och tillägger:
– Men vi är ganska lata när vi lagar mat – även jag själv – så jag förstår att den här produkten finns och fungerar.
Fakta: Några exempel på hybridprodukter
Axfood: Nötfärs och grönsaker, samt hamburgare (25 procent morötter, 25 procent blomkål, 50 procent nötfärs. Frysta fiskkakor bestående av halva åkerbönor.
Coop: Hybridfärs gjord på Protos med hälften nötfärs, hälften linser. Säljes initialt på Gotland och i Stockholm.
ICA: Hushållsfärs och hamburgare bestående av 70 procent nötkött, 30 procent ärtprotein
Danish Crown: Har en hybridfärs bestående av hälften nötfärs och den andra hälften en blandning av palsternacka, linser och morot.
Fakta: Kött och miljö
Djurproduktion står för nästan 15 procent av de globala utsläppen. Nötkött har störst klimatpåverkan av köttsorterna, följt av lamm och fläsk.
Varje kilo nötkött orsakar utsläpp av 23–39 kilo koldioxidekvivalenter.
Om korna äter sojakoncentrat används stora mängder växtskyddsmedel. Sojaplantager tränger också undan naturen och konkurrensen om bönorna kan driva upp priset på en av världens basgrödor.
Betande djur som kor och får kan dock hålla betesmarker öppna, vilket kan vara bra för den biologiska mångfalden.