Har ditt barn svårt att koncentrera sig vid läsningen, undviker läsning eller får lätt huvudvärk? Då kan det vara synproblem eller att ledsynen behöver tränas upp. På Skjöld/Skjöld & Grönvall i Malmö finns specialistkompetens för att diagnostisera svårupptäckta synfel och ledsynproblem hos barn och hjälpa de som behöver stöd att fokusera blicken.
Boka en syndundersökning för ditt barn hos Skjöld/Skjöld & Grönvall
– Närsynthet är ganska lätt att upptäcka om barnet har svårt att läsa vad som står på tavlan. Men långsynthet är svårare eftersom barn korrigerar sin synnedsättning omedvetet genom att zooma. Det gör att de anstränger sig mer än de behöver, säger Alexandra Skjöld, optiker på optikern Skjöld/Skjöld & Grönvall.
Symtom på att ledsynen inte fungerar som den ska kan vara att barnet hoppar över vissa rader, har svårt att hålla uppmärksamheten vid läsningen eller att det inte hinner slutföra uppgifter på utsatt tid. Problemen uppstår ofta i samband med skolstart när barnets arbetsbelastning ökar, säger Alexandra Skjöld.
– Ögonen är fantastiska, men de tål inte hur mycket som helst. När man fokuserar blicken sker flera rörelser parallellt, vilket kan leda till spänningar som ger symtom, säger hon.
Barn anstränger sig mer än de behöver
Barn har bäst zoomförmåga när de är runt 12 år. Då är ögat som bäst för att snabbt ställa in fokus. Men även barn som ser bra kan vara långsynta eller ha en dold skelning, förklarar Alexandra Skjöld.
Så kallade zoomparalyserande droppar används för att diagnostisera översynthet. De får ögat att slappna av och ett eventuellt synfel kan upptäckas.
Det är viktigt att du tar pauser när du sitter länge med saker på nära håll
– Ibland kan barn vara väldigt närsynta men lyckas dölja det. Utan glasögon blir det väldigt svårt för dem att läsa och skriva, säger hon.
Gemensamma synundersökningar börjar först med en ordentlig synundersökning. Om det är ett synfel som ligger bakom kan glasögon behövas. Andra gånger kan det vara själva motoriken som behöver tränas upp.
– Synproblem kan bero på en dysfunktion i systemet och kan ofta förbättras eller till och med elimineras med hjälp av synträning. Vi jobbar med datorbaserad träning som barnet gör hemma, säger Alexandra och fortsätter:
– Oavsett om du har synproblem eller inte är det viktigt att du tar pauser när du sitter länge med saker på nära håll, till exempel med mobilen. En bra tumregel är 20-20-20-regeln, det vill säga ta en paus på 20 sekunder var 20:e minut och titta på något minst 20 meter bort.
Barn ska inte ha huvudvärk och det är viktigt att gå till botten med vad som orsakar det, anser hon.
– Om ett barn har läs- eller skrivsvårigheter kan det också uppstå problem med konsensus, vilket gör det ännu svårare. Vi vill gärna komma in så tidigt som möjligt när ditt barn utreds. I vissa länder, till exempel Spanien, undersöks alla barn när de börjar skolan.