Det är lätt att tro att den gröna omställningen står och faller med de stora energikrävande anläggningar som är under uppbyggnad i norra Sverige. När det skakar kring enskilda anläggningar kraschar olycksskorpan som om hela klimatförändringen var på väg att ställas in.
Då är det viktigt att komma ihåg att elektrifieringen är i full gång även i andra delar av landet. Låt oss ta vårt hemlän Värmland som exempel. Vår energiintensiva tillverkningsindustri står redan idag för hälften av elanvändningen och kommer att behöva ännu mer el inom en snar framtid. I ett högscenario ökar länets behov från nuvarande 6 TWh till nästan 10 TWh fram till 2030.
Det finns en basindustri här som exporterar över hela världen. Företagen inom massa- och pappersindustrin och våra ståltillverkare vittnar om hur tillgången på fossilfri el är en stark konkurrensfördel på en global marknad. Så de förändras, med siktet inställt på helt fossilfria produktionskedjor. Transportbranschen är en annan bransch där tekniken tar jättekliv, elektrifieringen av tunga lastbilar går snabbt framåt och laddinfrastrukturen behöver byggas ut i samma takt. Dessutom är det ofta transporter som är den sista viktiga länken i den fossilfria kedjan som andra företag strävar mot.
Här har vi alla ett ansvar att bidra till lösningar. I Värmland har vi goda erfarenheter av samarbete. Näringsliv, länets kommuner, energibolag, regionen och länsstyrelsen går nu samman i en långsiktig process för länets energiomställning. Vi har bildat Elkraft Värmland, ett samarbetsforum med fokus på energifrågor. Här samlas vi för att hjälpa till att lösa de frågor vi kan påverka, lokalt och regionalt i Värmland.
Vi är inne i en intensiv process av lokal och regional energiplanering med syfte att bidra till stärkt näringslivsutveckling, minskad klimatpåverkan, förbättrad energiberedskap och trygg energiförsörjning. I våra olika roller tar vi ansvar för nätutbyggnad, tillståndsprocesser, ökad elproduktion och att uppmuntra elkunder att balansera elanvändningen. Vi finansierar projekt som ska hitta nya lösningar för flexibilitet, lagring och samarbete. Vi gör vad vi kan, men har inte kontroll över allt.
Det som bromsar omställningsarbetet, investeringar och nyetableringar är därför inte brist på vilja, innovationskraft, tekniska lösningar eller samarbetsförmåga. Det är tillgången på el och kraft. I Värmland ser vi ett växande gap mellan förväntad elefterfrågan och elproduktion de närmaste åren, samtidigt som stamnätets begränsade kapacitet sätter stopp för både ökad produktion och ökat uttag just nu.
En lösning i form av ett fØrstärk huvudnät förväntas vara på plats först om cirka tio år. Då har Svenska kraftnät förhoppningsvis färdigställt den så kallade Karlstadsträckan, 46 mil med dubbla 400 kilovoltsledningar som ska försörja Värmland, Västra Götaland, Dalarna och Jämtland med mer kraft. Men tio år är lång tid och vi är oroliga att det här jätteprojektet riskerar att dra ut på tiden ännu mer. Värmland har inte råd att vänta på ett nytt stamnät, vi behöver effekten redan idag.
Det som nu krävs är att vi tillsammans skapar förutsättningar om vi menar allvar med den gröna omställningen och budskapet att hela landet ska fungera.
– På kort sikt handlar det om att berörda myndigheter får rätt förutsättningar att ytterligare intensifiera arbetet med att korta ledtider och effektivisera tillståndsprocesserna så att nya linjer och ny produktion kommer på plats så snabbt som möjligt. Här pågår många bra initiativ, men vi får inte riskera några förseningar i processen att få denna viktiga infrastruktur på plats.
– Vi behöver också hjälpa varandra att minska behovet av tillförd energi i industrin – skapa incitament för att få fart på energieffektiviteten där. Samtidigt minskar belastningen på elnätet.
– På våra möten med företagen hör vi också en stark önskan om förutsägbarhet och långsiktighet i energipolitiken. Med tydliga spelregler i en annars skakig värld förbättras förutsättningarna för att våga satsa på elektrifiering. Visa samma vilja som i försvarsfrågorna, kliva över partigränserna för att hitta en brett förankrad väg framåt.
Övergången ger möjligheter för att vår bransch ska förbli konkurrenskraftig, generera jobb och tillväxt i hela Sverige. Men för att detta ska lyckas måste den gemensamma bilden av vad som behöver göras delas av fler. Förankringen av de som berörs av både ledningar och energiproduktion är en mycket viktig del som alla aktörer har ett ansvar för. Både i tillståndsprocesser och ersättningsmodeller. Flera saker har redan presenterats i denna riktning, men troligtvis kan det behövas mer.
Imorgon samlas Värmland till energikonferens. Där kommer vi att fortsätta arbetet med att hitta lösningar för att möjliggöra elektrifiering och för ett fortsatt konkurrenskraftigt svenskt näringsliv. Vi gör vad vi kan för att underlätta övergången, som redan pågår för fullt.
Här behövs en gemensam kraftsamling, lokalt, regionalt och nationellt.
Elkraft Värmland
Erik Evestam (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Värmland
Stina Höök (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden, Region Värmland
Georg Andrénlandshövding i Värmlands län
Johan LindehagVD för Ellevio
Erik Kornfeld, VD Karlstads Energi
Johan LarssonVD för Kristinehamn energi
Sandra SundbäckVD för Värmlands Handelskammare