Veckans fokus är om preliminära november PMI:er för euroområdet på fredag, och den potentiella inverkan av Trumps valvinst på sentimentet. Tjänste-PMI förväntas falla något till 51,5, medan industri-PMI antas ligga kvar på svaga 46,0.
ECB har sitt nästa möte den 12 december, med nya prognoser, och förväntas sänka räntorna med 25 punkter, även om vissa analytiker är öppna för 50 punkter.
ECB-rådet Yannis Stournaras sa på måndagen att en räntesänkning på 25 punkter i december ser rimlig ut, medan Gabriel Makhlouf inte ser någon brådska att sänka i snabbare takt, utan anledning att agera mer försiktigt.
I USA steg NAHB bostadsmarknadsindex till 46 i november, från 43 i oktober förväntades en uppgång till 44.
Donald Trump har utsett många ministrar i den nya administrationen, men posten som finansminister finns fortfarande kvar.
Den allmänna marknadsrörelsen efter valet, “Trump-handeln”, anses ha lagt sig, vilket öppnar för mer volatilitet framöver.
Jämfört med före det amerikanska valet är tvåårsräntan upp 8 punkter till 4,32 procent, medan tioårsräntan har stigit 10 punkter till 4,46 procent. Dollarn fortsätter att handlas starkare, med dollarindex upp från cirka 103,40 till 106,50 på måndagen.
De amerikanska räntorna steg förra veckan i spåren av något hökaktiga signaler från Fed-chefen Jerome Powell och en del starka data. Marknaden ser nu en sannolikhet på mindre än 60 procent att Fed skär ner igen vid decembermötet.
Nomura, som den första globala investeringsbanken, tror att Federal Reserve kommer att pausa i december och bara sänka räntorna två gånger till, i mars och juni, till 4,00-4,25 procent.
Det skulle det vara lika med medianprognosen i Feds räntebana i juni, då man förutspådde denna nivå i slutet av 2025. I septemberprognosen sänktes den dock till 3,25-3,50 procent.
Kronan stärktes 3 cent till 10:97 mot dollarn jämfört med fredagens stängning, medan nettorörelsen mot euron var måttlig.
Sedan slutet av september har kronan trots allt tappat över 90 öre mot dollarn och mot euron är det en försvagning med runt 35 öre.
Tommy von Brömsen, valutastrateg på Handelsbanken, konstaterade att kronrörelsen drevs av högre amerikanska räntor och dämpade förväntningarna på Feds sänkningar, Donald Trumps valvinst som stärkte dollarn och träffade även mer “riskfyllda” valutor som kronan. som en långsam svensk återhämtning.
En förväntad mjuklandning för ekonomierna i USA förväntas euroområdet och Sverige gynna den svenska valutan framöver och de ser en fortsatt förstärkning av kronan.
“Men det finns stora risker att vägen till en starkare krona blir både längre och skakigare än vi tidigare trott. Det kommer att ta lite tid innan vi ser de ekonomiska effekterna av Trumps politik, och hur till exempel handelstullarna påverkar både inflation och tillväxt, både i Sverige och resten av världen – och det blir en viktig pusselbit för kronans utveckling”, skrev Handelsbanken.
Yenen lättade mot 155-nivån mot dollarn efter att BOJ-chefen Kazuo Ueda förblev vag om tidpunkten för nästa räntehöjning. Nästa möte är den 19 december.
“Den faktiska tidpunkten för justeringarna kommer att bero på utvecklingen i ekonomisk aktivitet, priser och finansiella förhållanden framöver”, sa Ueda, enligt Bloomberg News.
Efter turbulensen in i samband med höjningen i juli antas det att BOJ denna gång vill förhandsannonsera en ny höjning tydligare. Tony Sycamore på IG Markets tror att dollar/yen-kursen kommer att påverka BOJ-beslutet.
“Om dollar/yen är upp till 160, tror jag att det ökar chanserna för en ökning. Men jag tror att han (Ueda) förmodligen inte är alltför obekväm med dollarn/yen runt 150, 152. Jag tror att det kan hålla dem på sidlinjen till nästa år Men det kommer, det är bara en fråga om när, den japanska ekonomin mår bra, säger han, enligt Reuters.