S-profilen Daniel Suhonen tror inte att Socialdemokraternas förslag till nytt partiprogram kommer att engagera rödgröna väljare.
– Det är ett försök att bli det femte Tidöpartiet, säger han.
För mycket fokus på hårdare krav och hårdare straff. Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, tycker så om innehållet i förslaget till nytt partiprogram.
– Vi har redan en regering med tre borgerliga partier och Sverigedemokraterna som genomför en så väldigt hård politik. Sedan är frågan om S har ett alternativ där, säger han.
Daniel Suhonen tycker att partiprogrammet “avmobiliserar den egna rödgröna basen” och undrar vem på den rödgröna sidan som “ska vara exalterad över detta”.
Annons
Annons
– Du kan ställa hur många krav du vill och höja straffet hur mycket du vill. Men samhället måste också ta ansvar. Man kan inte lämna folk i sticket, säger han.
Efterlyser ekonomisk politik
Suhonen saknar formuleringar om vilken ekonomisk politik partiet vill föra.
– Jag ser till exempel arbetslöshet som ett väldigt stort socialt problem just nu. Vad ska man göra åt det? Ska människor göra sig anställningsbara? Kräva mindre lön? Eller ska samhället sätta igång hjulen och rusta människor för de jobb som kommer? Individen har väldigt små möjligheter att påverka, säger han.
S-kvinnors ordförande Annika Strandhäll är däremot mer positiv.
– Det här är Magdalena Anderssons första riktigt viktiga internpolitiska program och Socialdemokratins femte partiprogram i historien. Det här är hennes möjlighet att sätta spår på partiet för 2030-talet.
– Det jag ser som absolut viktigast är att hon leder partiet närmare vanligt folk igen, säger hon.
Lyfta arbetande kvinnor
Strandhäll är särskilt positiv till att programmet främjar kvinnor i arbetaryrken.
– Det är framför allt de som har fått sämre villkor. Partiprogrammet pekar på det. Det handlar om undersköterskor, barnskötare, förskollärare och sjuksköterskor som bygger det här landet varje dag med hårt arbete, säger hon.
Nu väntar en intern process inom S-kvinnor där de ska lämna sina synpunkter på förslaget, som bara kan klubbas på Socialdemokraternas kongress i maj nästa år.
Annons
S-kvinnor var till exempel emot det svenska Nato-medlemskapet, en fråga som partiet vacklat över sedan det senaste partiprogrammet från 2013.
Annons
– Vi ska särskilt titta på vart partiet är på väg i frågor om försvar, militär upprustning, kärnvapen och kärnkraft, säger Strandhäll.