För 20 år sedan lade Försvarsmakten ner Batteri Galterö i Göteborgs inlopp. Vapnen och eldledningscentralen under klipporna ansågs ha gjort sitt jobb.
Men i måndags gav sig det skärpta yttre läget tillkänna där igen.
Under en blek novembersol blev det platsen för statsministerns och nya ÖB:s första gemensamma fackliga besök.
Fingerad attack mot fiender upptäckta på ön sydväst om Vinga, ombordstigning på kommandofartyget HMS Skaftö från ett Battleship 90, en snabb uppsättning av Robot 17, demonstration av hemlig teknik, möte med krypskyttar som ser fram emot nytt gevär med en räckvidd på 1300 meter – och ett tag med sökhunden Pingo när den nosade fram vapendelar under ett förråd.
– Vi är i ett systemkonflikt mellan Ryssland och det kollektiva väst, hade ÖB Michael Claesson tidigare under dagen berättat för 800 värvade anställda och värnpliktiga vid Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4.
– Vi har en gråskala nu när det gäller vad som är fred och vad som är krig, sa statsminister Ulf Kristersson i sin tur, samma dag som MSB började skicka ut fem miljoner exemplar av broschyren “Om krisen eller kriget kommer”.
Den tidpunkten var en slump.
– Men det är en sådan tid just nu, att det hänger ihop. Och det är återigen en slump att jag och ÖB vill göra flera gemensamma resor och se samband med gemensamma ögon, säger Ulf Kristersson.
Även om det fanns utrymme för skratt och avslappnade former mellan statsministern, ÖB, soldater och officerare ute på Galterö märktes det att en allmänt spänd säkerhetssituation upplevdes även vid ett svenskt avantgarde.
Polen meddelade i helgen att militären där har höjt beredskapen vid gränsen till Ukraina på grund av den kraftfulla attacken från Ryssland.
Men lite höjd beredskap – som i så fall beslutas av regeringen – är inte aktuellt i Sverige, säger ÖB Michael Claesson till DN.
– Vi har en regelbunden dialog med regeringen, men vi ligger kvar i grundberedskapen, säger han.
De senaste två veckorna har dock själva beredskapen att möta en överraskningsattack från Ryssland kopplats till regeringens beslut att säga nej till 13 ansökningar om vindkraftsparker i Östersjön.
Det tillkännagavs med hänvisning till att det skulle riskera att halvera tiden det skulle ta för Försvarsmakten att upptäcka inkommande ballistiska robotar från exempelvis den ryska enklaven Kaliningrad.
Beslutet har lett till mycket kritik.
– Det här är oerhört överraskande. Det är mycket elproduktion som regeringen säger nej till, sa en av kritikerna, Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi.
– Jag tror att den svenska regeringen får justera beslutet, sa Tobhias Wikström, energikonsult och tidigare stridspilot, i DN.
Debatten tog ny fart när försvarskoncernen Saabs vd Micael Johansson i en intervju tycktes ge de som kritiserade regeringen rätt.
– Våra sensorer klarar av den typen av vindkraftverk, så att de inte skymmer det man försöker leta efter, sa Micael Johansson.
Samtidigt sa han “det kan finnas ett bredare perspektiv som Försvarsmakten kan behöva bemöta, om varför detta kan vara svårt att hantera ur ett Försvarsmaktens perspektiv”.
– Men våra sensorer klarar av att se igenom saker som vindkraftverk för att ändå skapa en bra lägesbild, sa Micael Johansson.
Ute på Galterö säger både statsministern och ÖB att de de senaste dagarna haft egna samtal med Saab-chefen om hans uttalanden.
– Jag har själv pratat med Saab-chefen, har blivit ganska kraftigt missförstådd. Vi har exakt samma syn på det här, säger Ulf Kristersson.
– Jag kan bara konstatera att det finns folk nu som tror att man kan chansa och hoppas att det ska fungera, och regeringen är inte en av dem som chansar i det här läget. Vi gör samma bedömning som Försvarsmakten.
Statsministern upprepar att regeringen samtidigt sa ja till en vindkraftspark på västkusten, ägd av Vattenfall Poseidon.
ÖB Michael Claesson säger att han även pratat direkt med Saab-chefen. På frågan om vem som ringde vem, säger Claesson:
– Han hörde av sig.
Kände sig Micael Johansson missförstådd enligt Ulf Kristersson?
– Ja.
Har du själv gått in på detaljerna i ärendet?
– Ja, det har jag i tillräcklig utsträckning. Jag känner mig trygg med det underlag som vi har gett, och regeringen måste göra den samlade avvägningen mellan olika parametrar.
ÖB Michael Claesson säger också att regeringens beslut om vindkraft i Östersjön “sätter mitt uppdrag i fokus”.
– Det är en förutsättning för att jag ska kunna lösa mitt uppdrag.