Gästskribent: Anna Nilsson Spets
Vad var poängen med att ha en kokosnöt i fruktskålen på julbordet när den ändå hamnade i fåglarna?
När jag växte upp under senare delen av 60-talet var kokosnöten något riktigt exotiskt, kom den möjligen från Kurreduttön?
Ingen visste riktigt hur den skulle användas, den satt liksom bara där och såg torr och hårig ut.
Och (min) pappa fick inte heller kokosnöten utan mamma gjorde ett hål i ett av de tre ögonen med skruvmejsel och hammare. Frövitan var torr och oätlig.
Kokospalmen växer ganska brett över hela världen med störst utbredning i tropiska områden. Alla vet att nöten växer på en palm, Cocos nucifera är det botaniska namnet.
Visst ser man kokospalmer på sitt trädgårdscenter ibland, bladen sticker ut ur nöten, ja, riktigt coolt, men de blir sällan särskilt gamla och ger i princip aldrig någon frukt.
I kommersiell odling låter man nötter skrumpna, när det lilla skottet skjuter fram planteras de på lämplig plats. Det tar minst 10 år från sådd tills man kan förvänta sig att palmen börjar bära frukt. En nöt kan väga upp till tre kilo och plockas när den är grön.
En grön nöt innehåller den söta genomskinliga juicen som är uppfriskande under varma dagar. Kokosmjölk är något helt annat, det är pressad massa.
Om du låter nötterna hänga på handflatan torkar de och faller ner. Det tjocka yttre skalet blir brunt och faller av, under finns den torrbruna håriga nöten, den som kan hamna i någons julfruktskål.
Som med många, många andra tropiska träd är användningsområdet brett, kokospalmen är inget undantag. Träet är fint, löven är invävda i tak och väggar.
Den håriga delen av muttern används för att fläta rep eller göra penslar eller mattor. Det bruna skalet används till husgeråd och smycken.
Blommans nektar är grunden för palmvin och palmsocker. Sist men inte minst, den vita; copra har också ett brett användningsområde inom skönhetsindustrin.
När jag var barn hade vi förutom fruktfatet en nötskål och Gud välsigne den som knäckte nötter innan julafton. Hasselnötterna var de som lämnades sist, de exotiska nötterna svepte in först.
Tonsillerna, vi spelade såklart FILIPPINERNA, jag skakade mina halsmandlar för att se om det kunde vara två i…
Vill du spela Filippinerna äter du själv en av tvillingmandlarna, ger den andra till personen du utmanar och kommer överens om en dag och eller tidpunkt. På den förutbestämda dagen ringer du Filippinerna om du kommer ihåg. Ibland hade man ett litet pris såklart, min pappa var oslagbar.
Den som hittade mandeln i julgröten fick önska sig något. Kära barndomsminnen.
Mitt mandelträd, mandlarna med sitt lätt prickiga, bruna skal sitter inuti det gröna höljet.
Pappa gillade valnötter, kärnorna såg ut som hjärnor för mitt barn själv. Idag äter vi här i Belgien mycket valnötter, av de omogna valnötterna kan man göra ett utmärkt portvin eller varför inte likör av de mogna.
Paranötter och pekannötter var nya och dyra på 70-talet, men på julen gick mamma all in.
Paranöten kommer ursprungligen från Amazonasområdet och trädet kan bli mer än 1000 år gammalt. Dessa jätteträd mäter 50 meter, blommorna är ljusgula och pollineras av bin. Själva fröna, det vi kallar nötter, är inkapslade under ett hårt skal. Paranötter är supernyttiga och innehåller massor av antioxidanter.
Pekanträdet är släkt med valnöten och har sina rötter i Centralamerika, trädet kan nå en höjd av 60 meter. Frukterna, det vi kallar nötter, sitter i grupper, 2-10 stycken, skalet är slätt och formen är avlång, färgen rödbrun. Själva träslaget används inom träindustrin och som smakämne i rökt mat.
Ska du resa i Seychellerna, speciellt Praislin, har du chansen att stöta på världens största nöt, dubbelkokosnöten. Den kan väga upp till 30 kilo, det tar sju år från befruktad blomma till fullstor nöt, sedan ytterligare 2 år tills själva fröet och saften är färdigutvecklad. Den dubbla kokosnöten är skyddad och anses vara en hotad art.
Flera av dessa “nötter” som nämns här är faktiskt inte nötter botaniskt sett, de klassas som kärnor, frön eller frukter, men det är en lång botanisk vetenskaplig historia, jag nöjer mig med ordet nöt!
En dubbelkokos hamnar tack och lov aldrig i allmänhetens frukt- och nötskålar, men här hemma har vi redan tjuvstartat med valnötterna.
Så, nu har jag knäckt några nötter… om nötter.
60+ år gammal moster med en livslång kärlek till Afrika. Emigrerade till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att resa på egen hand. Bloggar på “Annas blandning” om resor, arbete, växter, skrivande och mycket mer.