Det amerikanska justitiedepartementet vill tvinga teknikjätten Alphabets företag Google att sälja webbläsaren Chrome, enligt nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till källor på departementet.
Konkurrens- och antitrusttjänstemän har beslutat att be en domare utfärda ett beslut som kräver att Chrome ska säljas.
Domaren kom i augusti fram till att Google, i strid med lagen, har monopoliserat marknaden för sökningar på nätet.
I april nästa år kommer en utfrågning att hållas där Google får chansen att presentera åtgärder för att rätta till det som domaren slog ner i sitt beslut. En slutgiltig dom ska meddelas i augusti 2025, är planen.
Annons
Annons
Google gjorde klart, när beslutet mot dem kom i augusti i år, att de hade för avsikt att överklaga.
Stort ingripande
Om domare Amit Mehta går med på justitiedepartementets förväntade begäran kan det vara det mest påträngande som hänt inom tekniksektorn sedan amerikanska myndigheter försökte bryta upp Microsofts dominans efter millennieskiftet. Justitiedepartementets konkurrensövervakning vill också se åtgärder gällande AI och Googles operativsystem för mobiler, Android.
De förväntas begära att Google kopplar bort Android från företagets övriga produkter, som sökverktyg och appbutiken Play, som för närvarande säljs som ett paket.
Och när det gäller annonsörer bör de erbjudas mer information och större möjligheter att kontrollera var deras annonser visas.
Fallet började under Donald Trumps första fyra år i ämbetet och fortsatte när Joe Biden valdes in 2020.
Google kritiserar
Google kritiserar justitiedepartementets agerande.
“De håller sig till en radikal agenda som går långt utöver de rent juridiska frågorna i fallet”, kommenterar Lee-Ann Mulholland, som är ansvarig för regelefterlevnad på Google.
Hon menar att avdelningen går in på ett sätt som skulle äventyra konsumenter, utvecklare och USA:s förmåga att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen, när det ledarskapet behövs som mest.