Han mördade tre personer – utan koppling till brott – inom ett dygn i Stockholmsområdet i oktober 2023.
I höstas dömdes han till ett rekordlångt straff: fängelse i 12 år.
Nu sänker hovrätten hans straff – och friar en 22-årig man som tidigare dömts för medhjälp till skjutningarna.
Natten till den 12 oktober bröt 17-åringen sig in i en villa i Stockholmsförorten Västberga. Han var maskerad och sköt ihjäl en 40-årig pappa med ett automatvapen. Pojken sköt även mot mamman – som höll sin tvååriga dotter i famnen.
– Det är som en chock att vi skulle bli inblandade i något sådant här. En sådan avrättning. En familj med små barn, inför små barn, det är så brutalt att det inte finns. Jag har aldrig hört talas om något mer brutalt, har mamman sagt i polisförhör.
Nästa stopp på pojkens mordturné var en känd konstnärsvilla i södra förorten Tullinge.
Inom några minuter sköt 17-åringen ihjäl den 20-åriga juriststudenten Liza Britzelli, som befann sig i hemmet, och konstnärens 60-åriga svärmor.
Södertörns tingsrätt dömde i slutet av augusti pojken, som var 16 år vid tiden för morden, till 12 års fängelse för de tre morden. Ett straff som aldrig tidigare givits en så ung person. Han dömdes även för mordförsök på totalt sju vuxna och barn vid samma tillfällen.
– Skjutningarna framstår som otroligt brutala och extremt hänsynslösa. Tre personer har avrättats och två vuxna och fem barn har utsatts för mordförsök i sina hem, säger kommunalråd Sofia Jungstedt, som då ledde fallet.
17-åringen agerade inte ensam under de två oktobernätterna förra året.
I augusti dömdes ytterligare tre personer för sin inblandning i morden.
En 15-årig pojke dömdes till 10 års fängelse för anstiftan till mord. En 22-årig man dömdes till 16 års fängelse för medhjälp till skjutningarna och medhjälp till mordbrand. En 16-årig flicka, som var 15 år vid tiden för morden, dömdes för att ha medverkat till skjutningarna till en stängd ungdomsvårdsanstalt i 2 år och 2 månader.
Trippelmorden var en del av den interna konflikten inom det kriminella nätverket Foxtrot hösten 2023.
Den 17-årige skytten från Linköping kom till Sverige som 11-åring från fattiga förhållanden i Somalia och växte upp med en frånvarande pappa.
I den rättspsykiatriska undersökningen som pojken genomgick i somras framgår att han varken kunde läsa eller skriva när han kom till Sverige – och att han lider av en lindrig funktionsnedsättning. Han fick extra resurser, en anpassad skola och blev samtidigt tidigt aktuell med socialtjänst och polis.
2021 kom det fram att han använde cannabis dagligen. Polisen misstänkte att han ingick i ett kriminellt nätverk och omhändertogs enligt LVU efter att ha vid upprepade tillfällen varit våldsam både i hemmet och i skolan.
Sprang från HVB-hemmet
Under placeringarna fortsatte han att ta droger och umgås med kriminella. Pojken har redan förekommit hos polisen i totalt 28 fall; allt från misshandel, rån, olaga hot, övergrepp i rättsprocesser till skadegörelse, narkotikahandel och utpressning men kunde inte dömas för brotten eftersom han då var under 15 år.
I maj förra året dömdes han för ringa narkotikabrott.
“XXX har en bra relation med sin familj, men han blir lätt arg. När han blir arg och bråkar med alla. Det är svårt att hantera honom”har hans mamma sagt i polisförhör i samband med mordutredningen.
Strax innan de grova våldsdåden i slutet av oktober 2023 rymde 17-åringen från ett HVB-hem – där han misstänks ha rekryterats för att utföra skjutningarna.
I Rättsmedicinalverkets utlåtande i slutet av juli i år konstaterades att 17-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning.
Mamman som överlevde brottet i Västberga har tidigare via sin advokat berättat att hon inte ville bli intervjuad om händelserna.
– Det är en jobbig dag för henne. Det finns inget som kan kompensera familjen för det de går igenom. Hon är lättad över att det inte bara var sluten ungdomsvård, men känner sig samtidigt uppgiven inför den likgiltighet som de dömda visat. Hur kan de någonsin rehabiliteras?, sa Rebecka Lewis då.
– Hon känner sorg över att Sverige fostrar människor som kan begå den här typen av brott, fortsatte hon.
Konstnären och hans frus advokat Elin Ternert beskrev i höstas de höga straffen i tingsrätten som “exceptionella”.
– Det är en signal om att man inte längre kommer undan med 4 år på sis – anstalt för grova brott. För att sätta saker i perspektiv måste det dock betonas att mina klienters lidande är livslångt och deras trauma går inte att sätta ord på.