Groteska skillnader på spotpriset per kilowattimme mellan elprisområdena på förmiddagen den 11/12: SE4: 393,00 öre, SE3: 400,81 öre, SE2: 1,90 öre och SE1: 5,78 öre. Det är fullkomligt orimligt. Lever vi i samma land?
Håkan Berggren, Västerås
Ännu en statlig myndighet har visat sin inkompetens. Svenska kraftnät hävdade att den nya beräkningsmodell som nyligen infördes skulle jämna ut elpriserna mellan södra och norra Sverige, men resultatet blev raka motsatsen. Skillnaderna har nog aldrig varit större än nu. Gör ett elprisområde för hela Sverige så att det skapas rättvisa priser över hela landet!
Kaj Haak
Varför pratas det inte om att vi röstat om kärnkraft en gång? Det blev nej 1980. Nu måste svenska folket få rösta igen!
Marie-Louise Hedlund
Sten Björnberg (Noterat den 10 december) skriver att allt biobränsle som tillverkas säljs oavsett om vi lättar på reduktionsplikten eller inte, och att utsläppen globalt därför inte ökar med sänkt reduktionsplikt. Det är ett känt samband att högre efterfrågan driver upp priset, vilket stimulerar utbudet så att produktionen ökar. En högre produktion av biobränsle kan därför hjälpa klimatet och stimulera utveckling av alternativa produkter och lösningar.
Andreas Jonasson, Stockholm
Svar till Sten Björnberg (Noterat den 10 december): Intressant resonemang som liknar det gamla vanliga: ”Det spelar ingen roll vad lilla Sverige gör.” Vi har åtaganden att minska fossila utsläpp, inte öka dem som klimat- och miljöminister Rominas Pourmokhtaris politik leder till. Att allt som produceras går åt, det gäller det mesta. Men ökad efterfrågan brukar leda till ökad produktion, som det finns goda möjligheter till, enligt Naturvårdsverket. Etanol E85 är obetydligt dyrare än bensin per mil, med nära en halvering av koldioxidutsläppen – det kallar jag effekt! En sak håller jag med om: Lyft blicken!
Jens Busch
Kanske är nationella säkerhetsrådgivaren Henriks Landerholms främsta merit kompisskapet med statsminister Ulf Kristersson.
Bengt Sjödin, Örebro
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) kräver på DN Debatt angående kriget i Gaza att Israel gör mer för att värna den palestinska civilbefolkningen och tillåter en ökning av humanitärt stöd till Gaza. Hon kräver att folkrätten respekteras, att bosättarvåldet upphör, och att initiativ tas för en tvåstatslösning – men utan att berätta hur den israeliska regeringen ska förmås att gå med på något av detta. I samma text gör utrikesministern stor sak av att utrikespolitik handlar om att både vilja och välja. Ska vi tolka det som att svensk utrikespolitik handlar om att vilja ”lagom mycket”? Att regeringen vill att Israel visar återhållsamhet i Gaza, men inte så pass mycket att den måste införa sanktioner mot Israel? Den regering som verkligen vill att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går med på de svenska kraven väljer don efter person. I den israeliska ockupationsmaktens och den misstänkte krigsförbrytaren Netanyahus fall – sanktioner.
Niclas Kuoppa, Stockholm
Sverige har tidigare varit känt för sitt starka engagemang för mänskliga rättigheter, jämlikhet, alla människors lika värde samt solidaritet och rättvisa. Tyvärr tycks denna bild nu vara ett avlägset minne. Det nya Sverige saknar verkligt engagemang för mänskliga rättigheter; jämlikhet är en illusion, alla människors lika värde respekteras inte och solidariteten har försvunnit. Orättvisor har blivit kännetecken för det som en gång var det goda folkhemmet. Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme skulle nog skämmas över att kalla detta nya Sverige för sitt hem. Nobelpriset och den anda som skapades för att främja mänskliga rättigheter, relationer, utveckling, kreativitet och tolerans samt det nya Sverige står för raka motsatsen. Kanske är det dags att berätta för världen vad det nya Sverige står för. Nobelpristagare bör veta att när de hälsar på regeringens medlemmar hälsar de på makthavare som ser till att mörkhåriga medborgare i landet stigmatiseras, betraktas som mindre värda, som landets problem – och till och med riskerar att kastas ut ur landet.
Juan Fonseca, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Att läraren Paul Carlbark fick rätt för sitt agerande av polis, domstol och nu även av Skolinspektionen är en seger för skolan och alla fantastiska lärare som jobbar med våra barn. Höörs kommun och pojkens föräldrar: Skäms på er!
Peter Nordström, Vollsjö
Återkoppling till artikel i tidningen Mitt i Stockholm att elever har DO-anmält en gymnasieskola på Campus Vasastan. Orsaken: De hänvisades till toaletterna för att be. Samma dag kan man i en artikel i Svenska Dagbladet läsa att långvariga toalettbesök kan orsaka stora problem. Man får hoppas att den forskningen kan skynda på en lösning för skolan vid framtida planering av utrymmen.
Mats Hagberg, Nacka
Om man viftar med palestinaflaggor ska man ”åka hem”. Om man jublar för att världens vidrigaste terrorregim har fallit, ska man ”åka hem”. Det är så han tänker, Jimmie Åkesson, och för tankarna till en tid om vilken vi utropade: ”Aldrig mer!” På 30-talet var det judarna som fick höra att de skulle ”åka hem”. Integrerad i samhället eller inte spelade lika liten roll då som nu. För ras- och kulturkrigare handlar det bara om: ”Vi vill bli av med er.” Men problemet är inte i första hand att landet härbärgerar figurer med Åkessons värderingar. Problemet är en historielös Ulf Kristersson, som inkluderar honom i regeringsunderlaget. Det säger lika mycket om statsminister Ulf Kristersson som om Åkesson.
Göran Lund, Halmstad
Dags att statsminister Ulf Kristersson (M) lever upp till sina egna ord om att vara ”den vuxne i rummet”. Att vara vuxen innebär vanligtvis att man kan se helheter, förstå sin omgivning, ta ansvar och stå tillbaka om andra formulerar bättre alternativ. Tyvärr visar Kristersson själv inga tecken på att utveckla dessa förmågor. Makten är viktigare än att vara vuxen. När några av årets Nobelpristagare påtalar att demokratiska, rika och välmående länder styrs av vidsynta politiker som förstått att alla grupperingar i ett samhälle måste känna sig omslutna av den förda politiken väljer den vuxne Kristersson att samarbeta med Jimmy Åkesson, som plötsligt ser ett tillfälle att skicka hem grupper av invandrare, nu syrier. Precis så ville 30-talets nazister bli av med judarna. De skulle hem till Palestina. ”Åk hem” är inget uttryck för medmänsklighet, likaberättigande eller inkludering. Det är en ren och skär vilja att bli av med någon. Det finns andra att samarbeta med Ulf. Väx upp!
Mikael Holewa, Tungelsta
Nobeldagen har i SVT blivit lite som julafton brukade vara när det alltid var Arne Weise som satt och var julmysig. Nu är det alltid samma kvinnokvartett som ledsagar oss. Har de fått livstidskontrakt som Nobelfestguider eller ses de bara som ett vinnande lag som ska inge tittarna trygghetskänslor? Jag ser gärna att man prövar en annan laguppställning nästa år.
Gunnar Kihlstedt
Svar till Camilla Brolin (Noterat den 10 december): Att kritisera en hel meny och en kock när man bara vet en liten detalj av allt, verkar bli ganska tokigt. Jag imponeras av Jessie Sommarströms meny när helheten har presenterats och hur hon har tagit hänsyn till flera faktorer i sitt val av råvaror. Det är inte många som har den förmågan. Även om jag inte är inblandad i menyn är jag stolt över Sommarströms tankar med maten och råvarorna.
Magnus Widell, Jönköping
Programledaren Kodjo Akolor borde skämmas! Så oförskämd han var när han i P4 Stockholm intervjuade den skickliga Nobelkocken Jessie Sommarström. Han fånade sig när han pratade om ingredienser till ”gröten” som serverades på Nobelmiddagen. Det hördes att Jessie Sommarström inte uppskattade skämtet. Det positiva är att Kodjo Akolor är tillfällig på kanalen.
Ann-Marie Lindell, pensionär, Stockholm
SD-ledaren Jimmie Åkesson tackade nej till Nobelfesten, nu när han äntligen blivit inbjuden. Det är ju verkligen inget sammanhang som passar för sverigedemokrater. Varför ska man hylla och fira kunskap och vetenskap? SD tror ju ändå inte på sådant! Ni har ju era åsikter och tyckanden och de vill ni inte ha ifrågasatta genom vetenskaplig forskning. Att söka sanningen genom forskning är väl, för er, bara bortkastad tid? Men vi andra som vet att så mycket framsteg i vår värld har kommit fram via forskning vill gärna lyssna på den och fira. Det ni gör i stället är att på alla möjliga sätt minska på anslag till bildning, kunskap och vetenskap. Akademisk frihet ska inte längre få finnas i vårt land. Ni försöker på många sätt redan styra forskningen. Ni vill förstås också se till att studiemedel försämras så att enbart de studenter som har föräldrar som kan och vill försörja sina vuxna barn ska få studera på högskola. Ja, sorgeliga mål har ni! Med de målen kommer vi aldrig framöver få fira någon svensk Nobelpristagare. Sorgligt var ordet! Undrar vad Alfred Nobel skulle ha sagt om er?
Nobeldagen 2024, Agneta Månsson
Svar till Stefan Hallin och Annchristin Alm (Noterat den 10 december): Det är ociviliserat att knuffas. Att vara gammal är ingen ursäkt. Jag som gammal gumma har en bättre lösning. När någon går rätt på mig med blicken fastklistrad i telefonen brukar jag bara stanna och stå still. Då får personen välja: slita ögonen från mobilen och se sig för eller bete sig ociviliserat och knuffas. De flesta fattar i tid och gör rätt.
Birgitta Bolinder, Stockholm
Alex Schulman tecknar i sin krönika om ”knuffgubben” en fascinerande bild av ishockeyspelaren som under sin idrottskarriär aldrig nådde sina drömmars mål. Han hade tänkt kröna karriären med Stanley Cup-spel och VM-guld med Tre Kronor. Men det blev bara harvande i hockeyallsvenskan med Djurgården och Södertälje. Men kroppen glömmer inte. När den upplever julträngseln känner den sig nostalgiskt tillbaka i det tumult som uppstår kring kassen när en bortaforward råkar få sin klubba i närheten av hemmamålvaktens puckblockerande handske. Schulman bör akta sig noga för att konfrontera knuffgubben. Då kan det gå så illa att denne kastar handskarna och sig ovetande omsätter i praktisk handling mottot från Silicon Valley: ”Move fast and break things.”
Göran Thunberg, Oskarshamn
Germund Sellgren ondgör sig ensidigt över utsläpp som Jas-planen spyr ut vid julgransflygningen varje år. Jisses, vilken okunnighet! Om våra stridspiloter behöver öva vissa flygningar som att flyga i grupp, vad är väl då lämpligt som övning? Att samtidigt glädja oss som bor i detta avlånga land med konsten att göra just detta med en uppvisning! Sluta med flygskammen! Att förena nytta med nöje som flygvapnet ger oss varje år är något unikt, förekommer bara i Sverige och Danmark! En tradition att värna om.
Camilla Brolin, Solna
Sören Monvall uttrycker idén att Storstockholms lokaltrafik bör möjliggöra att resenärer att enbart betala för den tid som denne nyttjar färdmedlet, till exempel 15 minuters färd från påstigning till avstigning för resans ärende av 75 betalda betalda minuter. Resterande betalda 60 minuter blir nu tillgängliga för utförande av ett ärende, väntan vid hållplats och färden som sådan. Idén är att de oanvända betalda 60 färdminuterna inte ska förbrukas utanför de egentliga färdtiderna. Ur denna idé uppkommer en generell aspekt: den nutida affärsidén med strävanden hos leverantörer av varor eller tjänster är att vinna tid genom kunders självbetjäning. Ofta hänvisas vi till knappval, ordväxling med en ”chattbot” eller nerladdning av en ”app” utan hänsyn till brukarens individuella tidsinsats relativt erhållen nytta. Men det finns eftersträvansvärda undantag, som visar att den typen av orättvis tidsförbrukning är möjlig att undkomma. Metoden därför är att pröva tillämpligheten för den uttryckta idéns principer i varje särskilt beslut om stort eller smått.
Yngve Monfelt, Segeltorp
I och med den oförskämda porthöjningen skickar vi en önskan att Postnords vd Annemarie Gardshol tvingas halvera sin hysteriska månadslön. ”Ho ho”, säger brevskrivarna, som givetvis nyttjar mobilen som är gratis. Tji får vd:n! God Jul till alla flitiga sms:are!
Christina Vahlberg, Stockholm
Undrar om uppmaningen till de svenska arbetarna på ståltillverkaren SSAB att önska ”god helg” till de utländska arbetarna följs av en uppmaning till de utländska arbetarna att önska de svenska arbetarna ”God jul”? Tacksam om vi kan få behålla våra svenska traditioner önskar.
Margareta Brask, Norrköping
I ett uppfostrande brev, via intranätet, uppmanar SSAB:s globala inkluderings- och mångfaldskommitté stålkoncernens anställda att säga ”god helg” i stället för ”God Jul” för att ”säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på”. Att säga ”God Jul” är inte exkluderande. Var har SSAB fått det ifrån? SSAB uppmanar också de anställda att fördjupa sina kunskaper ”om andra högtider och traditioner” och sluta säga ”efter jul” och istället säga ”efter helgerna” eller ”i början av året”. Det SSAB ägnar sig åt här är antisvenskhet, kulturell självutplåning och woke. Jag hoppas att uppmaningarna i brevet leder till en bumerangeffekt så att alla anställda på SSAB önskar varandra en God Jul och gör det mer än de någonsin gjort tidigare. Jag håller med vad Sverigedemokraterna skriver på X den 10 december: ”Vi ska inte anpassa oss till dem som inte delar våra traditioner; de som är här bör i stället visa respekt för den svenska julen och vårt kulturarv. I Sverige säger vi God Jul. Punkt”. God Jul till alla anställda på SSAB.
Paul Nilsson
Att amerikansk-engelskan alltmer tillåts genomsyra affärsspråket har jag slutat bry mig om. Försöker i alla fall. Man får lov att välja sina strider. Men när jultomten allt oftare tycks döpas om till ”Santa” har det sannerligen gått för långt. ”Santa” … Snacka om kulturmord!
Mats Rosin, Umeå
Åsikter om DN
Angående dagens artikel i DN om människors minskande tro på medier. Det hade varit klädsamt om DN i artikeln också tagit upp DN:s eget agerande. Det är självklart både rätt och rimligt att DN behandlar det amerikanska presidentvalet. Men på det sättet som DN gör det blir det propaganda. Sorgligt nog är detta ett drag som du stöter på frekvent i DN, det ensidiga politiska ställningstagandet. Då fullgör DN inte det journalistiska uppdraget – att låta alla sidor komma till tals. Och detta bidrar inte till att förtroendet för medier stärks.
Ulf Swenzén, Saltsjöbaden
DN:s insändarsida är min favoritdel av tidningen. Insändarsidan kan bara beskrivas som genialisk. Jag läser Per Broängen, som skarpt kritiserar Pierre Schori (av alla människor) och uttrycker att människor från Syrien omgående bör fara hem. Det är så fantastiskt att få ta del av djupt osmakliga och osympatiska uppfattningar, som jag faktiskt annars skulle haft svårt att tro att de ens existerar. Vad underbart det är att leva i en fri demokrati där yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Därtill med fria medier som värnar åsiktsfriheten och generöst låter uppfattningar som jag starkt ogillar komma till uttryck. Det där så kallade åsiktskorridoren verkar inte finnas på riktigt.
Jonas Paulsson, Söderköping
Artikeln med fyra frågor om granbarkborren förklarar varför den lilla skalbaggen kunnat massförökas i det svenska skogslandskapet. Det allt varmare klimatet och de stora monokulturerna med plantering av gran på olämpliga marker anges som de viktigaste skälen. Men varför ge granbarkborren epitetet ”skadedjur”? Det är ett självklart människocentrerat perspektiv. Granbarkborren tillhör vår fauna och har naturliga fiender som reglerar förekomsten. Den utnyttjar förstås att ”bordet är dukat” på grund av vårt sätt att bedriva skogsbruk sedan 60-talet. Många anser att bordet är dukat även för människosläktet. I själva verket är vi den i särklass mest invasiva arten på den här planeten. Endast 4 procent av däggdjurens biomassa utgörs av de vilda djuren. Resten är människan och hennes boskap. Vi är dessutom den enda arten som på ett systematiskt sätt förstör förutsättningarna vår arts möjligheter att överleva. Granbarkborren borde inte kallas ”skadedjur”!
Elisabet Jansson, skogsentomolog och pedagog
Vill du också skicka in ett bidrag till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare helgfri måndag–fredag. Mer om hur man skriver insändare i DN kan du läsa här.
Groteska skillnader på spotpriset per kilowattimme mellan elprisområdena på förmiddagen den 11/12: SE4: 393,00 öre, SE3: 400,81 öre, SE2: 1,90 öre och SE1: 5,78 öre. Det är fullkomligt orimligt. Lever vi i samma land?
Håkan Berggren, Västerås
Ännu en statlig myndighet har visat sin inkompetens. Svenska kraftnät hävdade att den nya beräkningsmodell som nyligen infördes skulle jämna ut elpriserna mellan södra och norra Sverige, men resultatet blev raka motsatsen. Skillnaderna har nog aldrig varit större än nu. Gör ett elprisområde för hela Sverige så att det skapas rättvisa priser över hela landet!
Kaj Haak
Varför pratas det inte om att vi röstat om kärnkraft en gång? Det blev nej 1980. Nu måste svenska folket få rösta igen!
Marie-Louise Hedlund
Sten Björnberg (Noterat den 10 december) skriver att allt biobränsle som tillverkas säljs oavsett om vi lättar på reduktionsplikten eller inte, och att utsläppen globalt därför inte ökar med sänkt reduktionsplikt. Det är ett känt samband att högre efterfrågan driver upp priset, vilket stimulerar utbudet så att produktionen ökar. En högre produktion av biobränsle kan därför hjälpa klimatet och stimulera utveckling av alternativa produkter och lösningar.
Andreas Jonasson, Stockholm
Svar till Sten Björnberg (Noterat den 10 december): Intressant resonemang som liknar det gamla vanliga: ”Det spelar ingen roll vad lilla Sverige gör.” Vi har åtaganden att minska fossila utsläpp, inte öka dem som klimat- och miljöminister Rominas Pourmokhtaris politik leder till. Att allt som produceras går åt, det gäller det mesta. Men ökad efterfrågan brukar leda till ökad produktion, som det finns goda möjligheter till, enligt Naturvårdsverket. Etanol E85 är obetydligt dyrare än bensin per mil, med nära en halvering av koldioxidutsläppen – det kallar jag effekt! En sak håller jag med om: Lyft blicken!
Jens Busch
Kanske är nationella säkerhetsrådgivaren Henriks Landerholms främsta merit kompisskapet med statsminister Ulf Kristersson.
Bengt Sjödin, Örebro
Utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) kräver på DN Debatt angående kriget i Gaza att Israel gör mer för att värna den palestinska civilbefolkningen och tillåter en ökning av humanitärt stöd till Gaza. Hon kräver att folkrätten respekteras, att bosättarvåldet upphör, och att initiativ tas för en tvåstatslösning – men utan att berätta hur den israeliska regeringen ska förmås att gå med på något av detta. I samma text gör utrikesministern stor sak av att utrikespolitik handlar om att både vilja och välja. Ska vi tolka det som att svensk utrikespolitik handlar om att vilja ”lagom mycket”? Att regeringen vill att Israel visar återhållsamhet i Gaza, men inte så pass mycket att den måste införa sanktioner mot Israel? Den regering som verkligen vill att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu går med på de svenska kraven väljer don efter person. I den israeliska ockupationsmaktens och den misstänkte krigsförbrytaren Netanyahus fall – sanktioner.
Niclas Kuoppa, Stockholm
Sverige har tidigare varit känt för sitt starka engagemang för mänskliga rättigheter, jämlikhet, alla människors lika värde samt solidaritet och rättvisa. Tyvärr tycks denna bild nu vara ett avlägset minne. Det nya Sverige saknar verkligt engagemang för mänskliga rättigheter; jämlikhet är en illusion, alla människors lika värde respekteras inte och solidariteten har försvunnit. Orättvisor har blivit kännetecken för det som en gång var det goda folkhemmet. Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme skulle nog skämmas över att kalla detta nya Sverige för sitt hem. Nobelpriset och den anda som skapades för att främja mänskliga rättigheter, relationer, utveckling, kreativitet och tolerans samt det nya Sverige står för raka motsatsen. Kanske är det dags att berätta för världen vad det nya Sverige står för. Nobelpristagare bör veta att när de hälsar på regeringens medlemmar hälsar de på makthavare som ser till att mörkhåriga medborgare i landet stigmatiseras, betraktas som mindre värda, som landets problem – och till och med riskerar att kastas ut ur landet.
Juan Fonseca, tidigare riksdagsledamot för Socialdemokraterna
Att läraren Paul Carlbark fick rätt för sitt agerande av polis, domstol och nu även av Skolinspektionen är en seger för skolan och alla fantastiska lärare som jobbar med våra barn. Höörs kommun och pojkens föräldrar: Skäms på er!
Peter Nordström, Vollsjö
Återkoppling till artikel i tidningen Mitt i Stockholm att elever har DO-anmält en gymnasieskola på Campus Vasastan. Orsaken: De hänvisades till toaletterna för att be. Samma dag kan man i en artikel i Svenska Dagbladet läsa att långvariga toalettbesök kan orsaka stora problem. Man får hoppas att den forskningen kan skynda på en lösning för skolan vid framtida planering av utrymmen.
Mats Hagberg, Nacka
Om man viftar med palestinaflaggor ska man ”åka hem”. Om man jublar för att världens vidrigaste terrorregim har fallit, ska man ”åka hem”. Det är så han tänker, Jimmie Åkesson, och för tankarna till en tid om vilken vi utropade: ”Aldrig mer!” På 30-talet var det judarna som fick höra att de skulle ”åka hem”. Integrerad i samhället eller inte spelade lika liten roll då som nu. För ras- och kulturkrigare handlar det bara om: ”Vi vill bli av med er.” Men problemet är inte i första hand att landet härbärgerar figurer med Åkessons värderingar. Problemet är en historielös Ulf Kristersson, som inkluderar honom i regeringsunderlaget. Det säger lika mycket om statsminister Ulf Kristersson som om Åkesson.
Göran Lund, Halmstad
Dags att statsminister Ulf Kristersson (M) lever upp till sina egna ord om att vara ”den vuxne i rummet”. Att vara vuxen innebär vanligtvis att man kan se helheter, förstå sin omgivning, ta ansvar och stå tillbaka om andra formulerar bättre alternativ. Tyvärr visar Kristersson själv inga tecken på att utveckla dessa förmågor. Makten är viktigare än att vara vuxen. När några av årets Nobelpristagare påtalar att demokratiska, rika och välmående länder styrs av vidsynta politiker som förstått att alla grupperingar i ett samhälle måste känna sig omslutna av den förda politiken väljer den vuxne Kristersson att samarbeta med Jimmy Åkesson, som plötsligt ser ett tillfälle att skicka hem grupper av invandrare, nu syrier. Precis så ville 30-talets nazister bli av med judarna. De skulle hem till Palestina. ”Åk hem” är inget uttryck för medmänsklighet, likaberättigande eller inkludering. Det är en ren och skär vilja att bli av med någon. Det finns andra att samarbeta med Ulf. Väx upp!
Mikael Holewa, Tungelsta
Nobeldagen har i SVT blivit lite som julafton brukade vara när det alltid var Arne Weise som satt och var julmysig. Nu är det alltid samma kvinnokvartett som ledsagar oss. Har de fått livstidskontrakt som Nobelfestguider eller ses de bara som ett vinnande lag som ska inge tittarna trygghetskänslor? Jag ser gärna att man prövar en annan laguppställning nästa år.
Gunnar Kihlstedt
Svar till Camilla Brolin (Noterat den 10 december): Att kritisera en hel meny och en kock när man bara vet en liten detalj av allt, verkar bli ganska tokigt. Jag imponeras av Jessie Sommarströms meny när helheten har presenterats och hur hon har tagit hänsyn till flera faktorer i sitt val av råvaror. Det är inte många som har den förmågan. Även om jag inte är inblandad i menyn är jag stolt över Sommarströms tankar med maten och råvarorna.
Magnus Widell, Jönköping
Programledaren Kodjo Akolor borde skämmas! Så oförskämd han var när han i P4 Stockholm intervjuade den skickliga Nobelkocken Jessie Sommarström. Han fånade sig när han pratade om ingredienser till ”gröten” som serverades på Nobelmiddagen. Det hördes att Jessie Sommarström inte uppskattade skämtet. Det positiva är att Kodjo Akolor är tillfällig på kanalen.
Ann-Marie Lindell, pensionär, Stockholm
SD-ledaren Jimmie Åkesson tackade nej till Nobelfesten, nu när han äntligen blivit inbjuden. Det är ju verkligen inget sammanhang som passar för sverigedemokrater. Varför ska man hylla och fira kunskap och vetenskap? SD tror ju ändå inte på sådant! Ni har ju era åsikter och tyckanden och de vill ni inte ha ifrågasatta genom vetenskaplig forskning. Att söka sanningen genom forskning är väl, för er, bara bortkastad tid? Men vi andra som vet att så mycket framsteg i vår värld har kommit fram via forskning vill gärna lyssna på den och fira. Det ni gör i stället är att på alla möjliga sätt minska på anslag till bildning, kunskap och vetenskap. Akademisk frihet ska inte längre få finnas i vårt land. Ni försöker på många sätt redan styra forskningen. Ni vill förstås också se till att studiemedel försämras så att enbart de studenter som har föräldrar som kan och vill försörja sina vuxna barn ska få studera på högskola. Ja, sorgeliga mål har ni! Med de målen kommer vi aldrig framöver få fira någon svensk Nobelpristagare. Sorgligt var ordet! Undrar vad Alfred Nobel skulle ha sagt om er?
Nobeldagen 2024, Agneta Månsson
Svar till Stefan Hallin och Annchristin Alm (Noterat den 10 december): Det är ociviliserat att knuffas. Att vara gammal är ingen ursäkt. Jag som gammal gumma har en bättre lösning. När någon går rätt på mig med blicken fastklistrad i telefonen brukar jag bara stanna och stå still. Då får personen välja: slita ögonen från mobilen och se sig för eller bete sig ociviliserat och knuffas. De flesta fattar i tid och gör rätt.
Birgitta Bolinder, Stockholm
Alex Schulman tecknar i sin krönika om ”knuffgubben” en fascinerande bild av ishockeyspelaren som under sin idrottskarriär aldrig nådde sina drömmars mål. Han hade tänkt kröna karriären med Stanley Cup-spel och VM-guld med Tre Kronor. Men det blev bara harvande i hockeyallsvenskan med Djurgården och Södertälje. Men kroppen glömmer inte. När den upplever julträngseln känner den sig nostalgiskt tillbaka i det tumult som uppstår kring kassen när en bortaforward råkar få sin klubba i närheten av hemmamålvaktens puckblockerande handske. Schulman bör akta sig noga för att konfrontera knuffgubben. Då kan det gå så illa att denne kastar handskarna och sig ovetande omsätter i praktisk handling mottot från Silicon Valley: ”Move fast and break things.”
Göran Thunberg, Oskarshamn
Germund Sellgren ondgör sig ensidigt över utsläpp som Jas-planen spyr ut vid julgransflygningen varje år. Jisses, vilken okunnighet! Om våra stridspiloter behöver öva vissa flygningar som att flyga i grupp, vad är väl då lämpligt som övning? Att samtidigt glädja oss som bor i detta avlånga land med konsten att göra just detta med en uppvisning! Sluta med flygskammen! Att förena nytta med nöje som flygvapnet ger oss varje år är något unikt, förekommer bara i Sverige och Danmark! En tradition att värna om.
Camilla Brolin, Solna
Sören Monvall uttrycker idén att Storstockholms lokaltrafik bör möjliggöra att resenärer att enbart betala för den tid som denne nyttjar färdmedlet, till exempel 15 minuters färd från påstigning till avstigning för resans ärende av 75 betalda betalda minuter. Resterande betalda 60 minuter blir nu tillgängliga för utförande av ett ärende, väntan vid hållplats och färden som sådan. Idén är att de oanvända betalda 60 färdminuterna inte ska förbrukas utanför de egentliga färdtiderna. Ur denna idé uppkommer en generell aspekt: den nutida affärsidén med strävanden hos leverantörer av varor eller tjänster är att vinna tid genom kunders självbetjäning. Ofta hänvisas vi till knappval, ordväxling med en ”chattbot” eller nerladdning av en ”app” utan hänsyn till brukarens individuella tidsinsats relativt erhållen nytta. Men det finns eftersträvansvärda undantag, som visar att den typen av orättvis tidsförbrukning är möjlig att undkomma. Metoden därför är att pröva tillämpligheten för den uttryckta idéns principer i varje särskilt beslut om stort eller smått.
Yngve Monfelt, Segeltorp
I och med den oförskämda porthöjningen skickar vi en önskan att Postnords vd Annemarie Gardshol tvingas halvera sin hysteriska månadslön. ”Ho ho”, säger brevskrivarna, som givetvis nyttjar mobilen som är gratis. Tji får vd:n! God Jul till alla flitiga sms:are!
Christina Vahlberg, Stockholm
Undrar om uppmaningen till de svenska arbetarna på ståltillverkaren SSAB att önska ”god helg” till de utländska arbetarna följs av en uppmaning till de utländska arbetarna att önska de svenska arbetarna ”God jul”? Tacksam om vi kan få behålla våra svenska traditioner önskar.
Margareta Brask, Norrköping
I ett uppfostrande brev, via intranätet, uppmanar SSAB:s globala inkluderings- och mångfaldskommitté stålkoncernens anställda att säga ”god helg” i stället för ”God Jul” för att ”säkerställa att alla känner sig inkluderade och respekterade, oavsett vad de tror på”. Att säga ”God Jul” är inte exkluderande. Var har SSAB fått det ifrån? SSAB uppmanar också de anställda att fördjupa sina kunskaper ”om andra högtider och traditioner” och sluta säga ”efter jul” och istället säga ”efter helgerna” eller ”i början av året”. Det SSAB ägnar sig åt här är antisvenskhet, kulturell självutplåning och woke. Jag hoppas att uppmaningarna i brevet leder till en bumerangeffekt så att alla anställda på SSAB önskar varandra en God Jul och gör det mer än de någonsin gjort tidigare. Jag håller med vad Sverigedemokraterna skriver på X den 10 december: ”Vi ska inte anpassa oss till dem som inte delar våra traditioner; de som är här bör i stället visa respekt för den svenska julen och vårt kulturarv. I Sverige säger vi God Jul. Punkt”. God Jul till alla anställda på SSAB.
Paul Nilsson
Att amerikansk-engelskan alltmer tillåts genomsyra affärsspråket har jag slutat bry mig om. Försöker i alla fall. Man får lov att välja sina strider. Men när jultomten allt oftare tycks döpas om till ”Santa” har det sannerligen gått för långt. ”Santa” … Snacka om kulturmord!
Mats Rosin, Umeå
Åsikter om DN
Angående dagens artikel i DN om människors minskande tro på medier. Det hade varit klädsamt om DN i artikeln också tagit upp DN:s eget agerande. Det är självklart både rätt och rimligt att DN behandlar det amerikanska presidentvalet. Men på det sättet som DN gör det blir det propaganda. Sorgligt nog är detta ett drag som du stöter på frekvent i DN, det ensidiga politiska ställningstagandet. Då fullgör DN inte det journalistiska uppdraget – att låta alla sidor komma till tals. Och detta bidrar inte till att förtroendet för medier stärks.
Ulf Swenzén, Saltsjöbaden
DN:s insändarsida är min favoritdel av tidningen. Insändarsidan kan bara beskrivas som genialisk. Jag läser Per Broängen, som skarpt kritiserar Pierre Schori (av alla människor) och uttrycker att människor från Syrien omgående bör fara hem. Det är så fantastiskt att få ta del av djupt osmakliga och osympatiska uppfattningar, som jag faktiskt annars skulle haft svårt att tro att de ens existerar. Vad underbart det är att leva i en fri demokrati där yttrandefriheten är grundlagsskyddad. Därtill med fria medier som värnar åsiktsfriheten och generöst låter uppfattningar som jag starkt ogillar komma till uttryck. Det där så kallade åsiktskorridoren verkar inte finnas på riktigt.
Jonas Paulsson, Söderköping
Artikeln med fyra frågor om granbarkborren förklarar varför den lilla skalbaggen kunnat massförökas i det svenska skogslandskapet. Det allt varmare klimatet och de stora monokulturerna med plantering av gran på olämpliga marker anges som de viktigaste skälen. Men varför ge granbarkborren epitetet ”skadedjur”? Det är ett självklart människocentrerat perspektiv. Granbarkborren tillhör vår fauna och har naturliga fiender som reglerar förekomsten. Den utnyttjar förstås att ”bordet är dukat” på grund av vårt sätt att bedriva skogsbruk sedan 60-talet. Många anser att bordet är dukat även för människosläktet. I själva verket är vi den i särklass mest invasiva arten på den här planeten. Endast 4 procent av däggdjurens biomassa utgörs av de vilda djuren. Resten är människan och hennes boskap. Vi är dessutom den enda arten som på ett systematiskt sätt förstör förutsättningarna vår arts möjligheter att överleva. Granbarkborren borde inte kallas ”skadedjur”!
Elisabet Jansson, skogsentomolog och pedagog
Vill du också skicka in ett bidrag till vinjetten Noterat? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare helgfri måndag–fredag. Mer om hur man skriver insändare i DN kan du läsa här.