Maten är det största orsaken till förlust av biologisk mångfald – smaka på det.
Där går en direkt linje mellan det som ligger på tallriken till middag och det som händer ute i både naturen och odlingslandskapet. Det betyder att din middag faktiskt kan vara orsaken till att arter går förlorade, inte bara här utan i Amazonas.
Du kanske har läst om bränderna som rasar i Amazonas, och tyckte det var konstigt att en fuktig regnskog brinner. Men det är torka som en konsekvens av klimatförändringar och avskogning som ligger till grund för bränderna. Och avskogningen i sin tur drivs av bland annat sojaplantager och boskapsuppfödning.
Annons
Annons
Här är ett exempel: Du köper en kyckling eller en bit lax till middag. Det är mat som är både god, nyttig och lättlagad. Men kycklingen och laxen föds upp på soja, som produceras i och runt Amazonas. När Brasiliens land används för att producera soja åt de globala foderföretagen, istället för att vara det naturliga hemmet för mängder av arter, har vi ett problem.
Du kanske har läste om bränderna som rasade i Amazonas, och tyckte det var konstigt att en fuktig regnskog brinner. Men det är torka som en konsekvens av klimatförändringar och avskogning som ligger till grund för bränderna. Och avskogningen i sin tur drivs av bland annat sojaplantager och boskapsuppfödning.
Den spelar därför det spelar mindre roll att själva kycklingen eller laxen produceras här i närheten, om de samtidigt bär med sig ett osynligt avtryck som driver förlusten av båda arterna och deras hem.
Men även i Sverige har vi utmaningar med hur odlingslandskapet påverkar den biologiska mångfalden. Trots att endast 7 procent av Sveriges landyta är jordbruksmark finns det 1 600 hotade arter i odlingslandskapet enligt Sveriges Lantbruksuniversitet. Det gör att vi måste jobba med vår biologiska mångfald även här.
ska vi komma för att ta itu med förlusten av biologisk mångfald måste vi förändra de bakomliggande faktorerna. Maten vi äter, sättet vi producerar energi på, de ekonomiska flödena och naturvården måste förändras. Något som kan låta både svårt och stort.
Annons
Men omställningen av just mat är något som många kan bidra med, flera gånger om dagen. Receptet är välkänt, här är ett par enkla tips:
Annons
– Släng inte mat – då har miljöpåverkan skett helt i onödan. Mellan 30 och 40 procent av all mat som produceras når aldrig magen. Låt oss hjälpa till att minska matsvinnet.
– Ät mindremen bättre, kött och var försiktig med mat som kyckling och lax där soja förekommer i foder. Bättre kött kan till exempel vara kött från djur som betar i det svenska odlingslandskapet. Naturbetesmarker är våra artrikaste miljöer i Sverige.
– Ät mer växtbaseratoch välj gärna baljväxter (ärtor, bönor och linser) som är producerade i Sverige så tar vi hem verksamheten till svenska bönder. Det finns mer och mer att välja på i butikerna.
– Välj mer ekologiskt mat. Den biologiska mångfalden ökar på ekologiska gårdar och det måste vi se mer av.
Sist men inte minst åtminstone är det oerhört viktigt att både företag och beslutsfattare hjälper till. Åtgärder som ska genomföras av jordbrukare i jordbrukslandskapet kostar pengar och måste ersättas av antingen politik eller tillhandahållande av marknaden. Vi behöver alla hjälpa varandra att vända den negativa trenden för biologisk mångfald.
Läs mer om detta i WWF:s Living Planet Report.
Anna Richert
Matexpert på WWF