De minskade energianvändningen med 25 procent.
Här finns den långsiktiga investeringen som gynnar både klimatet och fastigheternas värde.
– Energifrågan kommer alltid att vara avgörande för kalkylen, säger Erik Ollman, verksamhetschef energi, miljö och digitalisering, på Ikano Bostad.
EXTERN LÄNK: Här är fördelarna med långsiktigt ägande
Redan för tio år sedan började Ikano Bostad arbetet med att se över energiförbrukningen i sina fastigheter. Många av hyreshusen, ofta byggda på 1960- och 70-talen, förbrukade mycket energi – främst för uppvärmning och varmvatten.
– Vi insåg tidigt att det kommer att vara ett område som behöver kartläggas, sedan dess har det kommit en lagstiftning där större företag behöver ha en genomarbetad plan för energianvändning, säger Erik Ollman och fortsätter:
– Då som nu är vi en långsiktig fastighetsägare. Med kunskapen som vi klarar av över tid är det lättare att investera.
Sedan 2014 har företagets energiförbrukningen minskade med 25 procent, mycket tack vare omfattande byten av gammal teknik och totalrenovering – till exempel förbättrad isolering och fönsterbyte.
Satsningar på minskad energiförbrukning har gjort att värdena på fastigheterna stiger. Om en fastighet har lägre energikostnader blir driftnettot – alltså summan när alla kostnader dragits från inkomsten – högre.
– Det spelar stor roll eftersom den enskilt största kostnadsposten är fjärrvärme, en investering i energibesparingar kan gå tillbaka mångdubbelt. På enskilda fastigheter kan det röra sig om miljoner.
Ikano Bostads långsiktiga affärsmodell spelar också roll i frågan om fastighetsvärde, menar Ollman:
– Det finns olika sätt att räkna på, men tar man med sig det långa perspektivet har man “råd” att ha längre beräkningstider, säger han och utvecklar:
– Vi tittar främst på livscykelkostnader snarare än vad branschen kallar ”ettår” – om jag gör den här åtgärden, kan jag sälja fastigheten för mer pengar på ett år? Vi vill tro att livscykelkostnader är ett bättre mätverktyg över tid.
I spåren av internationella kriser och en osäker miljö har elpriserna ökat markant de senaste åren. Detta har alltså riktat strålkastarljuset mot energibesparingar – och påskyndat investeringarna generellt, konstaterar Ollman:
– I många år har man pratat om hållbarhet, energifrågor, genomfört pilotprojekt och myndigheter har genomfört informationskampanjer och testat olika styrmedel. Det som krävdes för att minska energiförbrukningen var en tredubbling av energipriset. I slutändan handlar det alltid om pengar.
Framöver tror Ollman att digitalisering och AI-kontroll kommer att bli viktiga verktyg för att analysera och optimera energiförbrukningen:
– Du kommer att kunna styra förbrukningen i realtid, AI kommer att upptäcka fel och komma med förslag på förbättringar löpande, inte bara för den enskilda fastigheten utan för hela fastighetsportföljen, säger han och tillägger:
– Vi ser också en framtid där våra kunder blir mer delaktiga, i allt från incitament för att spara på varmvatten till att kunna köpa el från våra solceller på taken.
EXTERN LÄNK: Därför vill Ikano Bostad ha nya regler kring fjärrvärme
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och inte en artikel av hufvudstadsbladet