Enligt energiminister Ebba Busch (KD) beror de höga priserna på att vi lagt ner kärnkraften. Om det vore sant skulle Sverige för närvarande inte exportera stora mängder el. Att priset är högt beror på att andra länder är beredda att köpa el till ett högt pris. Otroligt okunnig om energiministern!
Göran Dahlstrand, pensionär
Varför i fridens namn måste all el, även vår interna, handlas via Nordpol till vansinniga priser? Varför säljs inte bara överskottet till “marknadspris” så att vi svenskar kan ha el till normalpris? Är det inte det som Vänsterpartiet menar med “Sverigepriset”? Vem i hela friden kom på Nordpolen? Varför gick idén över till att börja med? Och kan vi någonsin fixa vårt eget nät så att vi inte behöver dessa galna zoner med hemska prisskillnader? Men det är politikerna som hittat på allt detta galenskap. Min tillit till politiker faller mot botten och det oavsett färger.
Per Sten, elkonsument, Stockholm
Jag vill uttrycka min djupa tacksamhet för de astronomiska elpriser vi nu åtnjuter. Det är verkligen en fröjd att se hur du lyckades förvandla något så vardagligt som elektricitet till en lyxvara. Vem kunde tro att vi skulle uppleva spänningen i att behöva välja mellan att värma upp våra hem eller äta middag? Det är också fantastiskt att se hur ni har lyckats skapa en känsla av gemenskap i grannskapet. Vi samlas nu kring ljus och braskaminer, precis som på den gamla goda tiden. Och tänk på alla nya ämnen du har gett oss! Istället för att prata om vädret kan vi nu diskutera våra senaste elräkningar och jämföra vem som har högst. Jag måste också berömma er för att ni gör oss alla till energiexperter. Vi har lärt oss att stänga av alla apparater när de inte används, och vi har blivit mästare på att isolera våra hem. Tack vare er har vi blivit mer miljömedvetna, om än av ren nödvändighet. Så, kära regeringspolitiker, tack för att ni gör våra liv så mycket mer spännande och oförutsägbara. Vi ser fram emot att fortsätta att betala dessa fantastiska priser och hoppas att du aldrig slutar överraska oss med nya höjningar.
Inge Gustafsson, pensionär och (inte så) nöjd kund, Skövde
När SVT intervjuar allmänheten i södra Sverige om deras höga elpriser blir de upprörda över orättvisan i att Norrland har så mycket lägre elpriser. Men är det så orättvist? Norrborna har accepterat regleringen av vattendrag och floder, som därför producerar mycket el. Folk i södra Sverige säger envist nej till vindkraft för att det “stör sikten”, men då får man faktiskt acceptera konsekvenserna av mindre elproduktion och därmed högre priser.
Helmi Franklin, Sundbyberg
Jag blir så störd av att höra vad synd det är för alla i elområde 3 och 4. Kanske skulle man inte säga nej till havsbaserad vindkraft i dessa områden. I Norrbotten och Västerbotten är älvarna utvecklade och vi har den största vindkraftsparken i Europa som förser oss med billig el. Men det är inte vackert, inte heller är torra floder vackra. Vi väntar på att kunna åka tåg som ni i södra Sverige, men spåren är upptagna av timmer- och malmtransporter till företagen i södra Sverige och det finns tydligen inga pengar till Norrbotniabanan så att vi också kan åka tåg. Sluta klaga, här finns jobb och billig el om du tycker att det blir för dyrt att bo i Skåne. “Orättvist”, säger många svarande i tv-rutan. Det är mycket som är orättvist här uppe, men ingen frågar oss.
Mona Isaksson, Piteå, vidsynt norrlandsborgare
Elpriserna i Norrland ligger tydligen under en krona per kilowattimme, medan det i södra Sverige ligger runt 5 kronor. En person i Skåne sa att det borde vara samma låga pris i hela landet: “Vi bor i samma land.” Då ska det vara samma skattesats i hela landet: här i Stockholmsregionen betalar jag 29:82 i kommunalskatt. Jag har släkt på landsbygden i Medelpad som betalar 34 kronor. Här kör SL både tunnelbana och buss ungefär var tionde minut. Mina släktingar har två bussar på morgonen och två på eftermiddagen/kvällen. Om elpriset ska vara detsamma i hela landet bör det vara samma skattesats och samma samhällsservice i hela landet. Landsbygden förser stora delar av landet med bland annat metaller som koppar, silver, järn, guld, så bland annat kanske storstäderna ska betala tillbaka lite?
Bibi Holm, Rinkeby
Det är dyrt att använda el i södra Sverige. Kan någon med kunskap i ämnet berätta vad elen hade kostat i den delen av landet om Barsebäck hade fortsatt att driva? Eller vad elen i Skåne skulle kosta om Barsebäck fick en reaktor till? Kan det möjligen vara så att elen nu skulle vara på en rimlig nivå? Uppenbarligen räcker inte alla de otaliga miljövänliga vindkraftsskogarna som hittills samlats här i Sverige nu när skåningarna tvingas vänta på att hjälpvindar ska börja blåsa i Tyskland. Sätt spadarna i jorden redan nu för känslan är att det behövs mer kärnkraft för att skåningarna ska kunna laga mat utan att bli ruinerade.
Per Broängen, Nyköping
Varför är det ingen i regeringen som pratar om avfallet efter kärnkraftverken och vilka regioner är villiga att ha dessa kärnkraftverk?
Bo Stridh, pensionär
Svar till Andreas Jonasson (Noterat 11 december): Biobränsle är mest användbart i flygbränsle med få alternativa lösningar och stor klimatpåverkan, samtidigt som fordonsindustrin redan har tillgång till flera gröna alternativ. Flygplan har en högre bränsleförbrukning och släpper ut betydligt mer koldioxid per passagerare och kilometer jämfört med bilar. Att minska utsläppen från flyget har därför en större relativ klimatpåverkan. Jetbränsle måste uppfylla krav på hög energitäthet för att vara användbart. Biobränsle, som kan blandas med fossilt jetbränsle utan att byta motorer, är därför en viktig lösning för att minska utsläppen där andra alternativ inte finns tillgängliga. Genom att konfiskera en stor del av världens biobränslen, som Sverige gjorde tidigare med den stora reduktionsplikten, ökade koldioxidutsläppen ännu mer. Det är en otjänst för klimatet att använda biobränsle i bilar istället för i flygplan.
Sten Björnberg, Spånga
Nationella säkerhetsrådgivaren Henriks Landerholms kanske främsta förtjänst är vänskapen med statsminister Ulf Kristersson (M).
Bengt Sjödin, Örebro
Höj portot för att Postnord ska åka runt. Vilken löjlig ursäkt! Tidigare fungerade hela Sverigeposten så bra som möjligt utan portohöjningar hela tiden, platta vd-löner och samtidigt med bra service. Jag kan få två påsar makaroner för 22 kronor som en stämpel kostar efter nyår. Det är skamligt! Detta värdelösa företag är ett stort skämt med ständiga stölder, lögner och usel service.
Birgitta Alexandersson
Laglighet måste komma före politiska ideologier. All denna ekonomiska brottslighet som framkommit i massmedia om privata välfärdsföretag (läkare, tandläkare, skolor, hvb-hem, assistansföretag och vårdföretag) visar att all välfärdsverksamhet ska bedrivas i offentlig regi. Alla skattebetalare, gamla, sjuka och hederliga företag är trötta på att bli lurade och förtjänar bättre.
Bengt Nordström, Emmaboda
Per Broängen verkar ha missat att inte bara Pierre Schori utan även FN:s flyktingorgan UNHCR, Migrationsverket och liknande myndigheter inom EU anser att situationen i Syrien är ett uppenbart hinder för flyktingars återvändande. Bron har tydligen utlösts av syriernas jubel över tyrannens fall. Hans ilska är osmaklig.
Anders Nordlund, Uppsala
Kommentar till Saeed Alnahhals krönika på DN Kultur: När shahen störtades i Iran jublade både iranier och svenskar. Sedan kom ayatollorna och jublet stack i halsen. Det är nog sunt att se åt vilket håll den nya regimen utvecklas, innan man firar för mycket.
Ralf Sandman, Norrköping
Klädkontrasten från Nobelprisceremonin: fysikpristagaren John J Hopfield i en frack och bruna (!) slitna skyddsstövlar på ena sidan. Däremot vice statsminister Ebba Busch. Borde inte den positionen utstråla självförtroende i en orolig tid? Gå hem och gör det rätta inför nästa år! Mats Palmborg, Ekerö
Dokumentären i SVT om mordet på Catrin da Costa var mycket intressant. Men man undrar hur naiva och godtrogna polisen och den så kallade expertbarnpsykologen var. Hade de aldrig träffat ett litet barn på tolv eller 18 månader?
Tvåbarnsmamman Sonja Arpvall
Vill du också lämna ett bidrag till Noted vinjetten? Mejla insandare@dn.se! Ett mindre urval publiceras på insändarsidan i tidningen och ett större urval på dn.se/insandare, måndag-fredag. Du kan läsa mer om hur du skriver insändare i DN här.