Lucas och Jakob är bara två av de barn som dödades förra året av andra barn.
I sorg har mammorna Åsa och Camilla träffats – och tillsammans försöker de få till en genomgripande förändring i Sverige.
Nu har de fått lägga fram sina krav för regeringen.
– Både Lucas och Jakob hade kunnat räddas om de hade agerat tidigare, säger mamma Åsa.
Åsa Lindström och Alva Sparrvik är båda klädda i svart. Åsa är mamma och Alva syster till Lucas Atrak, 17, som misshandlades till döds av två pojkar i Värmdö förra året.
Under det senaste året har de kämpat för att berätta Lucas historia för att få till en genomgripande förändring i Sverige: få in ett tydligare perspektiv på brottsoffret, se till att insatser kring ett barn på flykt genomförs i ett tidigt skede, och inte minst att straffet för unga ses över.
Alva, 21, valdes till lyssnarnas programledare i “Sommar i P1” och Åsa har på många sätt blivit ett nav för mammor över hela landet som upplevt samma sak, att deras barn dödats av andra barn.
En av mammorna som Åsa har kontakt med är Camilla Hall. Hennes son Jakob, 16, knivhöggs till döds i Örkelljunga i januari i år.
Kräver ett svar från regeringen
Nu har de alla tre gjort sig redo att möta dem som har den yttersta makten i Sverige: regeringen. I ett mötesrum på Rosenbad träffar de justitieminister Gunnar Strömmer och socialminister Camilla Waltersson Grönvall för att ställa sina frågor och för att få svar på varför det ser ut så här i Sverige idag, och vad regeringen gör åt det.
– I Jakobs fall filmades hela mordet. Den filmades och två unga människor har stått och tittat och de kan inte dömas och de har spridit filmen. Det tycker jag inte är okej, säger Camilla Hall, som är på Link från Skåne.
Alva stämmer in.
– Det handlar om den dödes integritet också. Det borde också vara straffbart.
Båda ministrarna nynnar och nickar, det är tydligt att det är en fråga som har tagits med i samtalen om det paradigmskifte som den här regeringen vill genomföra i synen på ungdomsbrottslighet.
– Det är brottsligt att distribuera filmer om grova våldsbrott och i många fall redan att filma, men jag tar med mig att vi måste göra mycket mer för att förebygga problemet och jag kommer att ta upp frågorna med olika aktörer som kan påverka situationen. Vi undersöker den här frågan, men det är ett ganska tidigt stadium. Idag kan jag inte säga konkret vad det kommer att landa i. Men mycket av det du tar upp lyfts från olika håll. Det är klart att det är djupt kränkande, både för de som kan ha blivit filmade och givetvis för anhöriga och andra att se. Dit kan vi komma tillbaka, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Ungdomsfängelser på plats 2026
I både Lucas och Jakobs fall dömdes gärningsmännen. Lucas gärningsman fick tio månaders ungdomsövervakning. Jakobs mördare fick sluten ungdomsvård i två år och tio månader. För den yngre pojken blev straffet ungdomsvård, då han friades från mord och dömdes för grov misshandel.
En av punkterna som både Åsa och Camilla vill lyfta är straffen för unga – men också att det fanns flera varningsskyltar om de dömda pojkarna innan brottet. Men trots bland annat orosanmälningar hade kommunen inte satt in några åtgärder.
Mammornas kritik – det gör regeringen
Socialtjänstlagen ses över.
I dag är det frivilligt att ta emot hjälp från socialtjänsten, men det förslag som lagts fram för regeringen och som nu är ute på remiss föreslår bl.a.
att föräldrar som vägrar hjälp kan få böter,
möjlighet till föräldrapenning för föräldrar som upplever inkomstbortfall,
ge socialtjänsten möjlighet att besluta om öppna insatser utan vårdnadshavares samtycke,
Dessutom skall
kommunerna har ett tydligare och utökat förebyggande ansvar, att fånga upp behoven innan de blir för stora
Sis måste reformeras i grunden
Sveriges nya ungdomsvård får en bättre tillsynsfunktion,
Bättre hantering av rapporterade missförhållanden
Personalen måste kontrolleras noggrannare.
Ändrad integritetspolicy
Olika aktörer som skolor och socialtjänst är skyldiga att på eget initiativ dela information med polisen
Polisen ska också kunna dela information med skolor och socialtjänst
Förslag kommer eventuellt under hösten
Regeringen inför ungdomsfängelser 2026
Barn som döms för grova brott ska dömas till fängelse,
Straffet ska vara långt om grova brott har begåtts.
Regeringen vill att straffåldern ska sänkas
En utredning ska presenteras den 10 januari 2025,
Gunnar Strömmer tror att den sänkta straffåldern kommer att ligga på mellan 12-15 år.
Stödet till brottsoffer och deras anhöriga måste förbättras
Brottsoffermyndigheten får 2025 utökade anslag med 4 miljoner kronor,
Myndigheten ska vara en samordnande myndighet för att brottsofferstödet ska utökas och vara likvärdigt mellan kommuner,
Regeringen vill att det ska vara staten som betalar ut skadeståndet som gärningsmannen döms att betala, sedan kan staten ta ut pengarna från den skadeståndsdömda,
Domstolarna har fått i uppdrag att se över stödet till brottsoffer och behandlingen av målsägande,
– Efter era berättelser kommer vi verkligen att se till att anhöriga ingår i det här arbetet med att se över bemötandet av brottsoffer, säger Gunnar Strömmer.
Frågor där Camilla och Åsa ville ha mer
Likgiltighet utgör den nedre gränsen för uppsåt. Men sällan använt vill Åsa Lindström se en förändring här
Stärka integritetsskyddet för döda människor
Gör det straffbart att dela våldsamt eller förnedrande material på sociala medier och att inte dela materialet med polisen
– Vi ser att det finns en brist, att det saknas verktyg i socialtjänstlagen. Vi har alldeles för många föräldrar som inte tar emot hjälpen, säger socialminister Camilla Waltersson Grönvall.
Hon blir synbart rörd av vad hon hör i rummet.
När Åsa och Alva berättar hur rättsprocessen sett ut för dem fyller hon i och sätter ord på vad de upplevt.
– En kränkning.
Efter mötet är det den närvaron och hur orden märkbart påverkat ministrarna som överraskade Camilla mest.
– Jag förväntade mig inte att de skulle vara så känslomässiga som de var. Det kändes verkligen som att de lyssnade och gav bra svar, säger Camilla Hall.
Även Alva känner sig hörd och överraskad av responsen.
– Det var trevligt att de lyssnade på oss och jag blev faktiskt väldigt positivt överraskad att de tog det så allvarligt med att rättegången just nu utgår från gärningsmannens perspektiv och att de vill att det ska förändras och att ett större fokus ska läggas på brottsoffer istället. Det hade jag inte förväntat mig, säger Alva och tillägger:
– Det blev nästan lite känslosamt där inne när vi kramades hejdå. Men handlingar talar mer än ord, så jag hoppas att det blir verklig förändring och inte bara tomma ord.