Helga Dis Isfold Sigurdardottir gick vilse i ett skogsområde.
Sedan räddades hon av kartan i Pokémon Go.
Men insamlingen av data i spelet är problematisk enligt experter, skriver NRK.
I somras var forskaren Helga Dis Isfold Sigurdardottir ute och vandrade i ett skogsområde i Spanien med sin man och en vän. Men sedan gick trion vilse.
Helga försökte navigera med hjälp av Google maps, men eftersom skogen var full av små stigar som inte syntes på kartorna där kunde de inte hitta tillbaka.
Efter att ha förgäves försökt hitta ut ur skogen i två timmar var Helga utmattad. Hon öppnade Pokémon Go på sin mobil för att spela lite medan hon tog en paus. Men när hon såg kartan blev hon förvånad.
– Den visade stigar som inte fanns på Google maps, men som passade mycket bättre med det vi såg i terrängen, säger Helga Dis Isfold Sigurdardottir till NRK.
Tack vare att de följde stigarna på spelkartan lyckades trion sedan ta sig ut ur skogsområdet.
“Är helt frivillig”
Niantic, företaget bakom Pokémon Go, har nyligen sagt att det kommer att skapa en AI-modell som kartlägger världen i en 3D-karta. Men det har kritiserats för att omedvetet träna upp företagets AI-modell.
Förstärkta verklighetsbilder från spelare används nämligen som träningsdata, bilder tagna ända sedan AR-funktionen lanserades 2021.
– Insamlingen av data har pågått hela tiden, men det är först nu som de säger vad de ska använda datan till, säger Alf Inge Wang, professor i spelteknik.
Jonny Thaw, kommunikations- och PR-chef på Niantic, uppger att företaget varit transparenta med sina användarvillkor.
– Att skanna kartan är helt frivilligt, säger Jonny Thaw.
“Det är problematiskt”
Advokat Vebjørn Søndersrød har lång erfarenhet av juridiska frågor relaterade till internettjänster.
– Det är problematiskt att Niantic lämnar den här informationen först 2024, även om den gäller bakåt i tiden för bilder tagna 2021, säger Vebjørn Søndersrød.
Han understryker dock att han “inte har någon anledning att säga att detta är olagligt i nuläget”.
– Men det beror på vad de faktiskt gör i praktiken, säger Søndersrød.