I slutet av förra året utbröt ett stort bråk mellan elever på en skola i Stockholms innerstad. Med hänvisning till att det fanns en risk för både elevers och personals hälsa utfärdade skyddsombudet ett skyddsstopp.
Rektorn för den kommunala skolan delade dock inte bilden av allvaret i situationen och valde att låta undervisningen fortsätta. Beslutet ledde till att Stockholms stad tvingades betala totalt 50 000 kronor, dels till en medlem, dels till ett fackförbund.
När en facktidning rapporterade om händelserna ska rektorn ha försökt ta reda på vilka anställda som pratat med tidningen. Facktidningen, som har skrivit flera artiklar om fallet, rapporterar att en av dem som ställdes frågor av rektor spelade in samtalet.
Justitiekanslern lutar sig mot den inspelningen när de nu åtalar prosten för brott mot sökskydd, ett brott där straffskalan sträcker sig från böter upp till fängelse i ett år. Bevisen inkluderar även artiklar publicerade i facktidskrifter.
Enligt stämningsansökan har utredningen skett uppsåtligen och rektor har därmed brutit mot utredningsförbudet i yttrandefrihetsgrundlagen.
Katarina Sweding på Stockholms stads utbildningsförvaltning säger att åtalet var väntat.
– Vi förstår att JK vill pröva det här eftersom det är ett ganska unikt fall.
Hur ser förvaltningen på en huvudman som åtalas för brott?
– Vi som arbetsgivare har själva undersökt det här. Vi ser allvarligt på händelsen och har vidtagit disciplinära åtgärder i form av en skriftlig varning till rektor, säger Katarina Sweding och påpekar att varningen underströk det olämpliga i att utreda källor.
– Vi bedömde att disciplinpåföljden hade samband med den felaktiga hanteringen.
Vad gör Stockholms stad om huvudmannen döms?
– Jag tror att vi behöver ta ställning till vad en eventuell fällande dom leder till och vilken information den har baserats på innan vi gör en ny bedömning. Det här måste vi helt enkelt följa, säger Katarina Sweding.
DN har varit i kontakt med rektorn som inte vill kommentera under den pågående rättsprocessen. Rektorn nekar till brott.
Läs mer: Två Attendo-anställda döms för brott mot lagen om meddelarskydd