Som hemmahörande i Hembygdsparken går jag ofta promenaden från Rönnevik ner till centrum.
Dessa promenader längs älven är ett av stadens signum och uppskattas av både dess invånare och våra turister och bör förhoppningsvis hållas väl underhållna av kommunen.
Det är därför förvånande och sorgligt att se den tidigare enda gräsbevuxna sluttningen ner från villorna längs Danielsundsgatan, mellan Rönnevik och Pyttebron, nu bevuxen med olika sly så hög som en man. Om dessa små träd inte dras upp med rötterna kommer sluttningen om några år att vara helt övervuxen av oönskade träd.
I upprepade klagomål till kommunen har villaägarna fått besked om att det saknas resurser för röjning.
Är detta ett led i den förmodade nya politiken att låta Rönneå synas allt mindre från stadens tomter, vägar och promenader?
Jag kan också hoppas att det finns ekonomi att byta ut de trasiga gatlyktorna utanför Danielslundsgatan 2 och 4 i drygt två månader!
Ulf Olsson
SVAR DIREKT
Kommunen beskär naturmarken längs Rönne varje år, men på olika platser från år till år. Varje plats eller sektion beskärs med 3-5 års intervall beroende på typ av vegetation. Skulle det växa okontrollerat på någon plats gör vi punktingrepp vid behov.
Miljön runt ån och promenadvägen upplevs olika. En del vill ha öppen utsikt över ån, andra trivs med frodigare grönska som bäddar in ån under sommarmånaderna.
Vi strävar efter en balans och hoppas att en omväxlande natur erbjuder något som passar de flesta.
Lutningen du nämner, mellan Danielslundsgatan och Rönne å, ingår i ett naturområde med de skötselintervaller som beskrivs ovan. Så långt tillbaka vi kan se har slänten innehållit blandad växtlighet i form av träd, gräs, sly och vårblommande lök.
Kommunen planerar skötseln av naturområden utifrån naturvärden, rekreationsvärden, tekniska förutsättningar och beslutad budget.
Sly över större ytor är en utmaning att förvalta i förhållande till hur stora ytor kommunen förvaltar. Undervegetationen avverkas med lämpliga tekniker om den börjar ta över för mycket, hotar att konkurrera med befintliga träd eller inkräktar på den öppna ytan.
Vad gäller belysningen ska den bytas ut på de adresser du nämner.
Arbetet är beställt och vi väntar på leverans av armaturerna. Leveranstiderna är ibland längre än önskat.
Jag hoppas att du fick svar på dina frågor.
Roger Karlsson
Tillförordnad chef för stadsmiljöenheten
Ängelholms kommun