Akut elbrist om fjärrvärmen försvinner
En resurseffektiv uppvärmningsform som avlastar elnätet – och produceras av förnybar och återvunnen energi. Fjärrvärme är en av möjliggörarna i energiomställningen, men den står inför stora utmaningar. På E.ON drivs utvecklingen av framtidens fjärrvärme.
När fjärrvärme infördes i Sverige var det för att göra stadens luft renare. Idag värmer den ungefär hälften av våra hem och lokaler.
– Fjärrvärme är en del av samhällsnyttan, men det är i en utmanande situation med stigande biobränslekostnader som riskerar att påverka dess framtid, säger Charlotte Reidhav, Chief Commercial Officer på E.ON Energiinfrastruktur.
Fjärrvärmen har varit otroligt viktig för Sverige. Det har bidragit till att minska både koldioxidutsläpp och luftföroreningar, samt möjliggöra en effektivare användning av energiresurser.
– Med hjälp av fjärrvärme tar vi hand om avfall och tar tillvara restprodukter som inte längre går att använda, i form av värme från avfallsförbränning. Tack vare vårt välutvecklade distributionssystem kan vi även ta tillvara spillvärme från bland annat industrier och datacenter, säger Charlotte Reidhav.
Betydande för energiomställningen
Energiomställningen är en nyckel för att lösa klimatutmaningen och här spelar fjärrvärme en betydande roll. Den resurseffektiva uppvärmningsformen avlastar elnätet och möjliggör därmed en elektrifiering av samhället. Siffror från Energimyndigheten visar att det skulle krävas ytterligare tio gigawatt effekt i elsystemet om man istället värmde upp byggnader med el.
– Det skulle därför krävas ungefär åtta kärnkraftsreaktorer för att generera motsvarande effekt. Utan fjärrvärme räcker elen helt enkelt inte. Det är oerhört värdefullt att vi i Sverige har tillgång till det och inte behöver använda el för uppvärmning. Istället kan elen användas i omvandlingen av industrin och transportsektorn, där behovet av elektrifiering är enormt, säger Charlotte Reidhav.
Utvecklar framtidens teknik
En stor del av fjärrvärmen i Sverige är biobränslebaserad. Med höjda biobränslepriser är E.ON:s fokus att stärka fjärrvärmens konkurrenskraft genom till exempel ökat utnyttjande av spillvärme och sänkta drifttemperaturer. Bland de utvecklingsprojekt som pågår för att förbättra tekniken och minska miljöpåverkan finns planerna för koldioxidavskiljning i avfallsförbränningsverksamheten.
– Hur bra vi än är på att sortera avfall så blir det plastrester i det. Tyvärr kan vissa plastdelar inte återvinnas. Bästa sättet att hantera det är att elda dem för att göra el och värme, men då måste vi kunna fånga upp koldioxiden som frigörs vid förbränningen för att klara klimatmålen. Hela samhället behöver hjälp här, avslutar Charlotte Reidhav.
Om E.ON
E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt tillsammans med våra kunder, partners och samhället i stort.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E.ON och inte en artikel av hufvudstadsbladet