En av Ulf Kristerssons tidigare närmaste rådgivare, PM Nilsson, fördömer nu helt regeringens historiska satsning på ny kärnkraft i Sverige.
Prislappen blir “sanslöst stor”, och tidsplanen är helt orealistisk, säger han.
– Nu har det snart gått fyra år och man har inte kommit någonstans alls.
Redan om tio år är de två första nya kärnkraftsreaktorerna på plats i Sverige. Och till 2045 handlar det om tio nya reaktorer. Det är just nu västvärldens mest omfattande kärnkraftsprojekt, som utlovat av Tidöpartierna.
Bygget bör vara igång redan inför nästa val, alltså om drygt ett och ett halvt år. Statsminister Ulf Kristersson upprepade det löftet i en intervju i DN tidigare i höstas.
Men regeringens planer möts nu av allt mer tvivel – och det även från näringslivet och civilsamhället.
– Jag tror inte på det, säger PM Nilsson, om regeringens löfte.
Han är idag vd för den liberala tankesmedjan Timbro, med nära anknytning till näringslivet. Fram till förra året var han en av statsminister Ulf Kristerssons närmaste rådgivare och hans statssekreterare.
Han är positiv till ny kärnkraft, säger han, men inte om den drivs framåt på det här sättet.
– Huvudproblemet är att man socialiserar elpriset. Det finns stora risker med den typen av marknadsmanipulation.
”Sanslöst stora belopp
Det handlar om att regeringen, förutom statliga lån på hundratals miljarder kronor, även vill garantera kärnkraftsbolagen ett fast elpris i 40 år för att få igång utbyggnaden.
– Det är vansinnigt stora belopp som kommer att krävas. Jag tror att det här kommer att bli väldigt dyrt, och orsaka 40 år av lång och mycket svår debatt, säger PM Nilsson.
Vad är ditt bekymmer?
– Rädslan är att det inte blir någon större utbyggnad av kraftproduktionen i Sverige förrän de här nya reaktorerna kommer. Och det kommer att ta väldigt lång tid. Jag tror att det tar minst 20 år, säger han.
Just denna tidpunkt är känslig för regeringen, eftersom tiden tills nya reaktorer är på plats beskrivs som så kritisk. Och statsminister Nilsson tror därför att Sverige i bästa fall kan ha en första reaktor klar i mitten av 2040-talet, när regeringen har sagt att tio reaktorer ska stå klara.
Han pekar på Finland som ett exempel, där det tog 14 år längre tid än planerat att bygga en reaktor, och var tre gånger så dyrt. Och mönstret är liknande över hela västvärlden, säger han.
Tror löftet “kraschar”
– Det vore jättebra om man kunde fixa det på tio år. Men nu har det snart gått fyra år och de har inte kommit någonstans alls. Hittills har ingen räckt upp handen och sagt “jag investerar”.
Och så riskerar det att fortsätta, tror PM Nilsson.
– Jag tror att det kommer att bedömas som för osäkert.
Varför då?
– Det är inget tvärblocksavtal. Och denna prisgaranti på 40 år, vilket är ganska högt. Jag skulle inte lita på att det kommer att hålla politiskt. Jag tror att det går sönder efter några mandatperioder.
Samtidigt kan man redan nu se ett vikande intresse för investeringar i vindkraft, vilket PM Nilsson menar är en konsekvens av regeringens politik.
– För att värna om kärnkraftens framtida affärsmodell är min läsning av den nuvarande majoriteten i riksdagen att de inte vill ha mer vindkraft i Sverige, säger han.
Men finns det alternativ till ny kärnkraft som kan möta Sveriges behov?
– Ja. Gasgeneratorer är tekniken du kan peka på direkt. För att stabilisera all vind. Det är framför allt vad södra Sverige behöver. Fördelen är också att de kan starta direkt om det inte blåser.
“Självklart är det farligt”
En fungerande marknad för den typen av power punch är vad regeringen nu bör prioritera, enligt PM Nilsson. Sedan menar han att Sverige måste bygga runt två nya kärnkraftsreaktorer i söder, och menar att regeringen bör söka stöd för detta hos Socialdemokraterna.
– Jag tror att man skulle kunna få dem på två reaktorer, och en lite mer måttlig utbyggnad. Det tror jag skulle väcka stark sympati i näringslivet. För då kunde man lita på det, säger han.
Den kritik mot regeringens energipolitik som nu kommer från Timbro, som i dag styrs av flera av statsministerns tidigare närmaste rådgivare, är känslig för Ulf Kristersson. Och statsminister Nilsson ser stora politiska risker för regeringen.
– Det är ett alltför ensidigt fokus på kärnkraft. Och du har en väldigt radikal plan som förmodligen kommer att visa sig orealistisk mot slutet av våren. Och då har man ingen annan plan, säger han.
PM Nilsson ser flera förklaringar till Tidöpartiernas målmedvetenhet för kärnkraft, och en är att det var i den frågan som hela samarbetet startade. Men det som var en vinnande fråga i valet 2022 blir nu en avgörande fråga, varnar han.
– Det är klart att det är farligt att gå in i valrörelsen 2026 och inte ha ett svar, och inte en antydan om att man har startat det här projektet.
Regeringens expert: “Det kommer att bli svårt”
I veckan medgav regeringens egen kärnkraftssamordnare Carl Berglöf att den utlovade tidsplanen troligen inte kommer att hållas. Att komma igång inför nästa val “kommer att bli svårt”, tillade han finanstidningen EFNoch att ha två reaktorer klara till 2035 skulle sannolikt kräva ännu större statliga subventioner.
– Det är möjligt att få två stora reaktorer på plats till 2035. Förutsatt att så snart som möjligt, vi pratar i år, teckna avtal med en leverantör och börja agera riktigt snabbt, och det innebär i praktiken att man går med på att alla leverantörens villkor och då blir det sannolikt dyrt. Så det är egentligen en kostnadsfråga, sa han till EFN.
Men energiminister Ebba Busch (KD) har fortsatt att försvara regeringens planer. Och i söndags “Agenda” i SVT hon avfärdade den kritik som har kommit nyligen, även från hennes egna expertmyndigheter.
– Det är både vilseledande och en åsikt, säger hon.