Sedan 2008 har pensionsfondernas tillgångar i euroområdet fördubblats och deras inflytande har vuxit avsevärt. Fondernas beslut påverkar inte bara den ekonomiska stabiliteten, utan har också en direkt påverkan på klimatmålen. Fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges energianvändning och utsläpp av växthusgaser och spelar därför en central roll i omställningen till en hållbar ekonomi.
Som en av de största investerarna i den svenska fastighetssektorn, med ett ägande på över 270 miljarder kronor i fastighetsbolag, har AP-fonderna därmed ett enormt inflytande. Deras investeringsstrategier har stor potential att driva branschens miljöarbete och energieffektivitet.
AP-fonderna behöver tillgång till pålitliga information för att maximera effekten av dess ägarförvaltning. Trots detta saknas standardiserade system som säkerställer transparens i fastighetsbolagens hållbarhetsredovisning.
Första till Fjärde AP-fonderna, som förvaltar större delen av det svenska pensionskapitalet, fick 2019 i uppdrag att investera ansvarsfullt och samtidigt främja en hållbar utveckling utan att avsäga sig långsiktig avkastning. Men utan fullständiga och tillförlitliga data blir det betydligt svårare att leva upp till detta uppdrag. Transparens är nyckeln till långsiktigt hållbara investeringar
EU:s hållbarhetsdirektiv CSRD markerar ett viktigt steg mot ökad transparens i företagens hållbarhetsarbete. För AP-fonderna innebär det en ny verklighet. Transparens är inte längre ett alternativ utan en nödvändighet för att kunna fullgöra sina egna rapporteringsskyldigheter. För att kunna utöva sitt ägaransvar och säkerställa att kapitalet används för att driva en hållbar utveckling måste pensionsfonderna ha tillgång till data om företagens utsläpp, energiförbrukning och klimatpåverkan.
Däremot saknar många fastighetsbolag kapaciteten för datainsamling och analys som krävs för att uppfylla utsläppsrapporteringskraven i CSRD. Utan detaljerad och tillförlitlig information från bolagen riskerar därför AP-fondernas förmåga att fatta väl underbyggda investeringsbeslut och förvalta kapitalet enligt hållbarhetsprinciper att undermineras.
För närvarande är insamlingen av hållbarhetsdata fragmenterad. AP-fonderna förlitar sig i första hand på portföljbolagens egen redovisning av Scope 1 och 2 utsläpp. Scope 3, där företagens egen rapportering ofta saknas, kompletteras med uppskattningar från externa dataleverantörer som MSCI. När data helt saknas används modeller som extrapolerar utsläpp utifrån portföljens genomsnitt. Det är metoder som förvisso fyller luckor och möjliggör rapportering – men datakvaliteten och täckningen varierar och håller inte den precision som klimatmålen kräver.
Vägen framåt
För att AP-fonderna ska ha möjlighet att leva upp till sitt hållbarhetsmandat krävs insatser på flera fronter:
1. Effektivare hantering av hållbarhetsdata: Riksrevisionen har lyft fram behovet av bättre hållbarhetsredovisning för att ge en tydligare bild av fondernas arbete och resultat. Investeringar i digitalisering och automatisering är viktiga nycklar för att förbättra datakvalitet och effektivitet och säkerställa att information integreras och valideras på ett tillförlitligt och transparent sätt.
2. Närmare samarbete med externa aktörer: Externa leverantörer inom energiövervakning har värdefulla insikter, framför allt för Scope 3-utsläpp och andra nyckeltal som företagen själva inte redovisar. Men det krävs större transparens i hur data sammanställs och modelleras. Ett närmare samarbete kan stärka kvaliteten i beslutsunderlaget och göra AP-fondernas kapitalförvaltning mer robust.
3. Skapa incitament och ställ krav: Skärpta regler för hållbarhetsredovisning är ett viktigt steg, men måste kompletteras med incitament och verkställighetsmekanismer för att säkerställa att företag levererar nödvändig data. AP-fonderna kan använda sitt ägarinflytande genom att sätta press på fastighetsbolagen att förbättra sin rapportering och främja en kultur där transparens är en självklarhet i hela fastighetssektorn.
De svenska AP-fonderna har möjlighet att ta ledningen mot en grönare ekonomi, men utan rätt verktyg riskerar hållbarhetsmålen att bli tomma löften. Genom att utveckla centraliserade datainfrastrukturer som ger direkt tillgång till nödvändig energi- och utsläppsdata, och stärka samarbetet med externa aktörer, kan AP-fonderna skapa en mer heltäckande bild av sin portföljs klimatpåverkan.
Detta arbete har potential att inte bara lösa dagens utmaningar utan också bana väg för ett mer hållbart investeringslandskap. En framtid där hållbarhet inte längre ses som ett ideal, utan som ett nödvändigt verktyg för att hantera risker och bygga motståndskraft.
Jenny Björk, CFO Energy Management