Skådespelaren Allan Svensson begravs i dag.
Familj och vänner säger nu hejdå till den populära profilen.
– En väldigt fin skådespelare, säger Peter Haber inför begravningen.
Det var den 17 november som Allan Svensson gick bort i prostatacancer.
Skådespelaren är mest känd för sin roll som brevbäraren Gustav Svensson i klassikern “Svensson, Svensson” med 50 avsnitt under fyra säsonger. Varje julafton slår sig svenskarna ner framför det klassiska julavsnittet som sänds i SVT.
Svensson har även gjort flera andra välkända roller, bland annat som Sune Bengtsson i “Hassel”, som Erik Gustafsson i “Hedebyborna” och som Thomas Hartman i “Maria Wern”.
I dag begravs han i Kungsholmskyrkan i Stockholm. Vänner och familj är nu på plats för att ta farväl av den älskade skådespelaren.
Allan Svensson bodde tidigare alldeles intill Kungsholms kyrka, vilket är anledningen till att familjen valde den till begravningen.
Peter Habers ord
Bland begravningsgästerna finns Gabriel Odenhammar, som spelade Max i “Svensson, Svensson”, och Peter Haber och hustrun Lena T. Hansson.
– En väldigt fin skådespelare, säger Peter Haber om Allan Svensson.
Personligen minns Haber även Svensson som regissör, efter att de två arbetat med “Det susar i säven” och “Hyland och prinsestårta” på Stadsteatern i Stockholm.
– Det var alltid lika roligt, säger Peter Haber om att jobba med Svensson.
Stina Ekblad arbetade tillsammans med Allan Svensson i bland annat två Shakespeare-produktioner.
– Han var en underbar skådespelare, säger hon.
Samuel Fröler hyllar också Allan Svensson som skådespelare, och tillägger:
– Han hade en stor dos humor.
Musiken och psalmerna
Programmet inleds med klockringning och öppningsmusik i form av “Adagio” av Tomaso Albinoni. Sedan följer Psaltaren 289, griftetal, bön, överlämnande och bibelläsning.
Nästa musikstycke är “Largo e dolce” av Johann Sebastian Bach, framförd på flöjt av Carl Wahren.
Efter ytterligare en psalm kommer punkten “Farväl” med folkvisan Greensleeves samt musik från scen och film, innan det är dags för den sista bönen och välsignelsen och till sist spelas Paul Simons “Bridge over troubled water” följt av klockringning.