Ensamhet räknas som en globala hälsoproblem – läkare har till och med hävdat att det kan vara lika skadligt som att röka 15 cigaretter per dag. Nu har forskare gjort en metaanalys av flera olika studier med data från över 600 000 personer. Det visar att känslor av ensamhet ökar risken för demensinklusive Alzheimers. Man såg också att ensamhet är förknippat med kognitiv funktionsnedsättning (det kan till exempel handla om språk, inlärning och rumsuppfattning).
Forskarna lät människor ange på en skala hur ofta de kände sig ensamma. Deras hälsa undersöktes sedan med hjälp av demensdiagnoser och kognitiva tester. De sammantagna resultaten visar att kronisk ensamhet ökar risken för demens med 31 procent och kognitiv nedsättning med 15 procent. Det är dock viktigt att poängtera att det handlar om den egna upplevelsen av ensamhet. Vissa kan ha ett aktivt socialt liv och fortfarande känna sig ensamma, medan andra är mer isolerade och inte upplever ensamhet.
Joel Salinas är professor i neurologi, han utförde inte studien utan kommenterade den i Washington Post: “Vi vet inte hur man botar Alzheimers än, men vi vet hur man botar ensamhet. Det handlar om att hjälpa och stödja människor , fråga om de behöver något, vara tillgängliga och lyssna – det är något vi alla kan göra.”