Polisen utreder sabotage efter de två kabelbrotten på Östersjöns botten.
Nu ska marinen skicka ner ett undervattensfordon som filmar brotten.
Uppdraget kan vara krävande.
– Det är november och det kan storma mycket. Det är djupt, över 100 meter, och det är mycket trafik i området, säger Jimmie Adamsson, kommunikationsdirektör på 3:e sjöstridsflottiljen.
På söndagsmorgonen bröts en internetkabel mellan Sverige och Litauen. Brottet ska ha skett fem mil utanför Gotlands kust, enligt uppgifter SVT.
Natten till måndagen bröts en internetkabel mellan Finland och Tyskland, öster om Ölands sydspets.
Båda kablarna går genom den svenska ekonomiska zonen.
På tisdagen meddelade svensk polis att en förundersökning om sabotage inletts efter de två kabelbrotten. Finland och Tyskland har tidigare inlett brottsutredningar.
Den svenska utredningen leds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Polismyndigheten har bett Försvarsmakten om hjälp och nu har marinen skickat ut fartyg.
– Vi bidrar med fartyg och besättningar som har specialkompetens för undervattensarbete och bottenundersökningar, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid tredje sjöstridsflottiljen.
Fartyget behöver inte ankra
Bevis kommer att samlas in för att undersöka vad som hände när kablarna gick av på båda platserna.
Enligt öppet tillgängliga uppgifter är det troligt att Försvarsmakten kommer att använda fartyget HMS Belos, som tillhör den första ubåtsflottiljen i Karlskrona.
– Vi har fartyg på väg. Exakt vilka fartyg eller hur många fartyg kommenterar vi inte, säger Jimmie Adamsson.
Belos har tillgång till så kallad dynamisk positionering. Det gör att fartyget inte behöver ankra utan kan ligga stilla över en viss plats med hjälp av GPS, gyrokompass och roder- och bogpropeller. Enligt sajten Vesselfinder är HMS Belos vid 19-tiden på kvällen några mil sydost om Ölands södra udde.
Kan vara hårt väder
Utredningarna kommer att bli utmanande, enligt Jimmie Adamsson. På Ölands södra spets väntas det till exempel blåsa 17 meter per sekund i byarna på onsdag, enligt SMHI.
– Det är november och det kan storma mycket. Det är djupt, över 100 meter, och det är mycket trafik i området.
Troligtvis kommer dykare inte att användas.
– Det är nog för djupt för att dyka, men vi har fjärrstyrda undervattensfarkoster som kan åka ner och filma och samla bevis.
Kustbevakningen är också ansluten.
“Vi kan bland annat bidra genom att inhämta och dela information om sjösituationen, till exempel fartygsrörelser eller andra fenomen eller händelser till sjöss”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.