I Georgiens huvudstad Tbilisi fortsätter protesterna mot regeringen och mot miljardären Bidzina Ivanishvili, landets starke man som kontrollerar allt bakom kulisserna.
De har mötts mycket brutalt av polis, säkerhetsstyrkor och okända män i svart som tros arbeta för regeringen. Hundratals demonstranter har gripits, ofta efter väldokumenterade polismisshandel.
– Jag är här för att försvara mitt land, så att vi inte blir en del av ett imperium igen, sa Nana Rapava, en av tiotusentals demonstranter, till DN förra veckan.
Hon syftade på det ryska imperiet och att Ivanishvili och hans GD-regering alltmer närmar sig Putin och Kreml – samtidigt som de tar avstånd från väst och EU.
Det som tände gnistan för protesterna var när premiärminister Irakli Kobachidze i slutet av november sa att Georgien, som är ett officiellt kandidatland till EU, inte kommer att inleda förhandlingar om medlemskap förrän om fyra år.
EU å sin sida hade redan avbrutit Georgiens anslutningsprocess i somras, som en markering mot den ryskinspirerade lagen mot “utländska agenter” som GD-regeringen hade antagit.
Unionen har med andra ord redan använt ett möjligt påtryckningsmedel. Nästa steg, hoppades oppositionen i Georgien, skulle bli hårda sanktioner mot Ivanishvili, högt uppsatta partimedlemmar och de ansvariga för våldet mot demonstranterna.
De tre baltiska länderna har redan ensidigt infört sådana sanktioner och EU:s utrikeschef Kaja Kallas försökte under EU:s utrikesministermöte i måndags få alla medlemsländer ombord med ett liknande paket.
Men detta kräver överenskommelse. Och som förväntat Ungern och Slovakien – de EU-länder som tydligast motsätter sig bistånd till Ukraina – lade in sitt veto.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó beskriver den georgiska regeringen som “fredsinriktad” och “patriotisk”. Han anklagar resten av unionen för “hyckleri” när det gäller landet.
Faktum är att ett GD-styrt Georgien, om och när det beviljas medlemskap, skulle bli en “ungersk” typ av EU-land – ständigt klagande över “Brysseldekretet” och mycket förståelse för Moskvas åsikter.
Det styrande partiet spelar också helt klart ett dubbelspel när det kommer till EU-medlemskap, som om det vill ha både tårta och mat.
I GD:s pjäs handlar det mesta om allt negativa EU-länder gör, om att de stödjer illegala och våldsamma protester och vill se en revolution eller statskupp i Georgien.
Men viss kritik av Ryssland och landets president, Vladimir Putin, hörs inte. Och från Ryssland får regeringen beröm – nu senast sa Putins talesman Dmitrij Peskov att Moskva är redo att upprätta normala förbindelser med Tbilisi. De avbröts i samband med ett krig 2008, då Georgien förlorade 20 procent av sitt territorium.
När DN träffar Levan Makashvili, ordförande i parlamentets utskott för EU-ärenden, hävdar han i princip att beslutet att pausa anslutningen inte betyder någonting.
– Vi pausar ingenting eftersom vi inte har några anslutningsförhandlingar. Du kan inte pausa något som inte pågår. Vi har bara kandidatstatus, vilket vi uppnådde förra året. Det är allt vi har, säger han.
Som Makhashvili uttrycker det har demonstranterna missuppfattat det hela. Vägen till EU är inte alls avstängd. Intrycket är att statsministerns uttalande gjordes av sårad stolthet.
– Vi ber normalt att anslutningssamtalen ska börja. “Snälla, snälla, snälla”. Det vi säger nu är att vi inte kommer att göra det längre, säger Levan Makashvili.
Hans vision är ändå att Georgien kommer att vara redo för EU-medlemskap inom två år när “pausen” upphör i slutet av 2028. Samma besked kommer nu från premiärministern.
Men bland demonstranterna utanför parlamentet är det ingen som tror på sådana försäkringar. De flesta tror att det bara är en gimmick för att få folk att sluta protestera – som när lagen om “utländska agenter” först drogs tillbaka efter protester, för att senare komma tillbaka och hamras igenom i något modifierad form.
Så här säger Elene Choshtaria, ledare för ett litet liberalt, EU-orienterat parti som bojkottar parlamentet:
– Vi måste vara medvetna om att regeringen har Putins rygg. Det här handlar om vår överlevnad som ett självständigt land. Och vi kan aldrig utesluta att Ryssland ingriper här igen.
Precis som de flesta andra vi möts på gatan efterlyser hon kraftfulla åtgärder från EU:s sida, med skarpa sanktioner.
– Det är det enda som biter Ivanishvili och hans hijabs.
Läs mer:
Georgiens “Maidan Uprising” tappar fart i vinterkylan
Tidigare fotbollsspelare “kuperas” som president