Fråga: Hej!
Vi har två barn med tre års mellanrum.
Barnens farmor och farfar gynnar den äldsta. Han får allt han pekar på och de hittar på roliga saker.
Men de planerar aldrig något med vår yngsta. Han får ibland vara med, men då måste det alltid pratas om att han var gnällig eller liknande.
Vad gör vi?
Det fungerar inte att prata med morföräldrarna om detta för då blir de arga och pratar inte alls.
Vår yngsta har hittills inte uttryckt någon frustration över situationen.
Anna
Det låter onekligen som en svår situation där man önskar att mormor och morfar kunde bete sig som vettiga vuxna och inte så tydligt gynna ett av barnen. Vi förstår att det känns orättvist och sorgligt.
Du skriver inte hur gamla barnen är, och den yngsta kan vara så ung att hon inte har märkt det ännu, men med tiden kan det bli ett problem, inte bara för att det kan skapa ett sår hos barnet som känner sig bortglömt av morföräldrarna men också för att det kan leda till konflikter och svartsjuka mellan syskonen.
Ibland kan vuxna har lättare att relatera till barn som liknar sig själva och har liknande intressen. Däremot är det såklart inte okej att agera på ett sätt där ett barn är tydligt gynnat, oavsett hur man som vuxen mår.
Du skriver att du har försökt prata med morföräldrarna men att det inte har gått så bra.
Vi rekommenderar att du försöker igen, så att de förstår hur du känner när de gynnar ett av barnen.
Försök att kommunicera utan att skylla eller anklaga eftersom det inte är ett särskilt framgångsrikt sätt att nå en slutsats.
Du kan börja med att lyfta fram hur mycket du uppskattar att barnen har andra vuxna än dig och att du vill att barnen ska ha en bra relation med dem. Fokusera sedan på hur den nuvarande situationen känns för dina föräldrar, vad dina bekymmer är och fråga dem hur de känner.
Du kan också prata om barnens olikheter och lyfta fram deras styrkor och vad varje barn uppskattar.
Det låter som att det yngsta barnet inte riktigt njuter av aktiviteterna morföräldrarna hittar på, och då blir det gnälligt.
Kanske behöver de lära känna varandra lite mer först, innan de hittar på aktiviteter på egen hand? Nästa gång de tar initiativ till att träffa det äldsta barnet – kan du föreslå att du hänger med hela familjen istället?
Det viktiga är att de förstår att de behöver anstränga sig för att lära känna din yngsta mer, och för att det ska hända behöver de mer tid tillsammans..
Med vänliga hälsningar Türkan Sönmez och Maria Borda
|| Har du en egen fråga till Maria Borda och Türkan Sönmez? Fyll i formuläret nedan eller maila frågan till inpalivet@hdsydsvenskan.se och skriv “Familjecoacher svarar” i ämnesraden.