Det är så ett aktivt skogsbruk leder till störst klimatnytta
Genom att aktivt odla skogen, skörda träden och tillverka träprodukter bidrar vi mer till klimatet än att bara låta skogen stå. För skogskoncernen SCA är det en självklarhet.
– Skogsprodukter är något som vi alla borde lyfta fram som en del av lösningen på klimatfrågan, säger Per Funkquist, hållbarhetschef på SCA.
När skog växer upp tar träden upp koldioxid från atmosfären och binder den som kol i biomassa. Detta har gjort att ett aktivt skogsbruk, när träd skördas för att användas till skogsprodukter, och sedan ersätts med nyplanterad skog, har blivit kontroversiellt.
EU, miljöaktivister och politiska gröna grupper anser att skogsbruket måste minskas och till och med stoppas på stora ytor – för att öka kollagringen i skogen.
På SCA menar man att det är en felaktig slutsats – då trädens förmåga att binda kol minskar drastiskt när träden är fullvuxna.
– Skördar man mogna träd och sedan planterar nya kommer det att ta upp mer koldioxid än om man lämnat de äldre träden. Det gör att ett aktivt skogsbruk främjar klimatnyttan, säger Per Funkquist.
En viktig aspekt är också att produkter från skogen, som byggmaterial, möbler och kartong, kan ersätta andra material, som cement, stål och plast, som har ett mycket större koldioxidavtryck.
– När man bygger ett hus i trä, eller packar mat i en papperspåse, kan man minska utsläppen och binda mer koldioxid än om man använt andra material. Det glöms ofta bort i debatten om skogarnas roll i klimatarbetet, säger han.
Skogsprodukter binder kol
Skogsprodukter behåller kol under produkternas livslängd. Det betyder att långlivade träprodukter fungerar som kolreservoarer som bidrar till klimatnytta genom att lagra koldioxid i decennier.
Magrare träd, skogs- och sågverksrester och returfiber används för att tillverka massa och förpackningsmaterial som minskar behovet av plastförpackningar.
SCA använder den så kallade CLEAR-modellen, Climate Effect Assessment and Reporting, som är en metod inom skogsbruket för att mäta och redovisa skogsbolagens klimatpåverkan.
Modellen hjälper företag att beräkna och demonstrera sin klimatnytta, särskilt genom att inkludera olika aspekter av koldioxidupptag och utsläpp i skogsbruk och träprodukter.
SCA bidrar till klimatnytta
CLEAR-modellen bygger på fyra komponenter: upptag av skogen medan träden växer, lagring i produkter gjorda av trä, utsläpp som kan undvikas eftersom träprodukter ersätter andra material med ett större koldioxidavtryck samt fossila utsläpp i värdekedjan .
– Våra egna utsläpp av fossilt kol från skogsbruk, industriprocesser och transporter dras från klimatnyttan som vi bidrar med. För 2023 motsvarade utsläppen i SCAs värdekedja 0,8 miljoner ton koldioxid, säger Per Funkquist.
Trots det beräknas SCAs totala klimatnytta till 12,8 miljoner ton koldioxid för 2023, vilket motsvarar mer än en fjärdedel av Sveriges territoriella utsläpp.
– Vi vet att ett aktivt bruk av skogen, med långsiktigt ägande och ansvar, är en grundläggande förutsättning för att skogen ska kunna bidra till maximal klimatnytta, säger han och avslutar:
– Det är så vi jobbar på SCA.
Om SCA
Kärnan i SCAs verksamhet är den växande skogen, Europas största privata skogsinnehav. Kring denna unika resurs har SCA byggt en välutvecklad värdekedja baserad på förnybara råvaror. SCA erbjuder förpackningspapper, massa, träprodukter, förnybar energi, tjänster till skogsägare och effektiva transportlösningar.
Läs mer på: www.sca.com
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SCA och inte en artikel av hufvudstadsbladet