Det är slutet av oktober 1981 och festen är under Östersjöns yta. En besättningsman på ubåten U137, eller C363 som den sovjetiska beteckningen löd, har precis blivit pappa och det firas med stora mängder alkohol.
Tyvärr är även ubåtens rorsman på tok och istället för att lägga ut kursen hem mot Sovjetunionen gör han en sväng rakt mot Karlskrona och det svenska militära skyddsområdet. Plötsligt, mitt i det glada snurrandet – pang! – då är hela härligheten inkilad på en Blekingekob. En 76 meter lång ubåt av den så kallade Whiskyklassen. Med kärnvapen ombord och allt. Och detta mitt i det kalla krigets kanske värsta period. “Internationell kris” är en underdrift.
Premissen för serien “Whiskey on the rocks” kan låta som en tredje världskrigets fantasi på ett mindre exakt produktionsbolag. Men som äldre läsare och tittare kanske minns: Något liknande hände faktiskt. Sverige, och världen, hade det extremt dåligt. Och mitt i händelsernas centrum stod vår stadiga – men i vår tids kritiska ögon: bråkiga – statsminister Thorbjörn Fälldin.
– Jag har älskat att spela Thorbjörn Fälldin, säger den inte helt annorlunda Rolf Lassgård om sin roll i “Whiskey on the rocks”. Det första som dök upp i mitt huvud var egentligen Bosse Parneviks berömda imitation av Fälldin, men när jag började komma in i honom via dokumentärer och biografier gjorde jag många spännande upptäckter, vi var båda norrlänningar, växte upp på mindre orter, vi var båda med amatörteater i unga år. Men så var det med jordbruket: När fan får vi se en statsminister igen som också är bonde och helt rotad i sin hemmiljö?
– Snacka om landsfader, säger Rolf Lassgård.
Det sex 30 minuter långa avsnittet “Whiskey on the rocks” är något så ovanligt som en satir som tar sig vissa friheter med en viss verklighetsförlopp och vissa människor, men som aldrig urartar till rent nöje.
Regissören Björn Stein och manusförfattaren och producenten Henrik Jansson-Schweizer balanserar mellan massor av tragikomiska skurkar, från den sovjetiska ubåtsbesättningen till en krigisk svensk ÖB, en dåligt överfräschad Leonid Brezhnev och en godismumsande Ronald Reagan – för att nämna några av de många sorgsna gestalter som några dagar hade världens öde i sina händer – och med situationens enorma allvar. Hur nära vi faktiskt var ligger som en skräckfylld novemberdimma över allt.
– Ingen tyckte att det här var roligt 1981, säger Henrik Jansson-Schweizer, och från början var det här faktiskt ett försök till en thriller. Vi vände och vred på det men det gick aldrig riktigt. Då kom någon med förslaget “Men satir då?” och vi kontaktade Jonas Jonasson (“Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”) och på ett par veckor skrev han en så oemotståndlig synopsis att jag satte mig ner och skrev manus direkt.
– Och så träffade jag Björn Stein, som jag visste hade regisserat humor tidigare, och ja, det var så vi började.
– Och där gick jag och letade efter något nytt med humor i, men inte på det sätt som det ofta görs i Sverige, säger Björn Stein. Här var precis det. Så, om du tittar på dokumentärer om grundstötningen av U 137 och sedan på vår serie, ser du att “Herregud, allt hände faktiskt”. Allt är seriöst, men manuset skaver mot det allvaret, och det är där humorn kommer in.
– Sättet att berätta den här historien var speciellt, och jag tror lyckat, eftersom mycket av det som hände i verkligheten var både dödligt och samtidigt otroligt farligt, säger Björn Stein. Under hela åttiotalet rådde en mörk stämning av undergång. Vi har aldrig varit så nära ett tredje världskrig, säger en nyhetsreporter i serien.
– Jag tror på tanken att vi kan skämta om allvarliga saker, fortsätter han. Ser man på världspolitiken idag är det förstås bedrövligt, men det blir nästan mer förankrat om man kör med det.
Bland de nästan sextio (!) talande rollerna i ensembledramat finns fler huvudpersoner än Rolf Lassgårds Thorbjörn Fälldin. Anders Mosslings Ola Ullsten, Sveriges dåvarande utrikesminister, är en. Men framförallt den dåvarande ryska ambassadören (här utgjordes av) Aleksandra Kosigyna, som spelas av finskan Elsa Saisio, som har tio års ryska studier bakom sig. Kosigyna måste vara minst sagt diplomatiskt kreativ och navigera mellan mer eller mindre galna män vid makten (Brezhnev sägs faktiskt ha velat spränga hela hyddan om besättningen inte kunde befrias) och som på olika sätt valde att skjuta från höft.
– Jag var bara ett par månader när det här hände, så jag hade inte så mycket eget att gå på, säger Elsa Saisio, men jag pratade med folk som minns grundstötningen och visst var det en stor grej i Finland. också. Men samtidigt har vi haft, och har fortfarande, den här typen av kriser med ryssarna i evigheter. Nu det här med sjökablarna till exempel. Vi finländare är lite vana vid rysk aggression.
– Jag ser Aleksandra Kosigyna som en stark, och väldigt envis, kvinna som informerar sina överordnade lagom mycket och noga utvald så att ingen tar ett galet beslut. På så sätt känns den här serien och den här situationen helt aktuell idag, trots allt har vi kanske ännu galnare män med makt runt om i världen som verkligen kan få det att explodera när som helst.
– Serien handlar mycket om män, män, män med makt, säger Rolf Lassgård. Och den makten hanterades på olika sätt. Men sedan fanns det två block, öst och väst, och däremellan fortfarande en sorts röst av återhållsamhet, förnuft, till och med fred. Som i Sverige och med Thorbjörn Fälldin. Det som gör det otäckare idag är att det känns mer kaotiskt, nyckfullt. Man kan ifrågasätta hur neutrala vi egentligen var då, men idag – finns det samma förnuftets röst någonstans? Vad hade hänt om en rysk ubåt gick på svensk mark idag?
Björn Stein berättar att arbetet med “Whiskey on the rocks” startade före Rysslands attack mot Ukraina och ser idag deras porträtt av Ronald Reagan (här spelad av Mark Noble) nästan som ett omen.
– Han är tillbaka i Vita huset igen, men nu i en ännu sämre version! säger han.
– Ja, verkligheten har på något sätt kommit ikapp U137:s grundstötning, säger Henrik Jansson-Schweizer.
Fakta.“Whisky on the rocks”
Premiär i SVT1 och SVT Play 25 december.
Serien (sex avsnitt) utspelar sig i oktober 1981 och kretsar kring grundstötningen av den sovjetiska ubåten U137 av whiskyklass vid Torhamnaskär i Blekinge.
Regissör: Björn Stein. Manus: Henrik Jansson-Schweizer
Medverkande: Rolf Lassgård, Elsa Saisio, Niklas Engdahl, Anders Mossling, Per Ragnar, Katrin Sundberg, med flera.