Cities for Better Health främjar jämlikhet i hälsa
Cities for Better Health startades av Novo Nordisk 2014 och är ett globalt initiativ som omfattar både den offentliga och privata sektorn. Syftet är att skapa hälsofrämjande stadsmiljöer för att förbättra folkhälsan och förebygga kroniska sjukdomar som fetma, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
I en tid där kroniska sjukdomar ökar snabbt, arbetar Cities for Better Health för att främja jämlikhet i hälsa i städer runt om i världen. Med över 50 deltagande städer fokuserar programmet på att skapa förutsättningar för invånarna att leva hälsosammare liv genom bättre kost, ökad fysisk aktivitet och förbättrat välbefinnande. Särskilt fokus ligger på utsatta grupper, inklusive barn med mindre resurser och högre risk för sjukdomar.
– Dagens stadsmiljöer är inte alltid byggda för att uppmuntra till en hälsosam livsstil, vilket bidrar till en snabb ökning av kroniska sjukdomar, säger Anna Yng, projektledare för Cities for Better Health på Novo Nordisk. Programmet, som tidigare kallades Cities Changing Diabetes, samlar lokala aktörer för att förstå och ta itu med specifika hälsoutmaningar. I Sverige har Novo Nordisk sedan 2019 samarbetat med Malmö stad, Region Skåne och Malmö högskola.
Förbättrad diabetesvård genom Rosengårdsmodellen
En undersökning* visar att förekomsten av typ 2-diabetes i Malmö fördubblades mellan 2011 och 2018 och att sjukdomen är vanligare i stadsdelar med lägre socioekonomisk status. För två år sedan startade ett utbildningsprogram för vårdgivare inom hemsjukvården, kallat Rosengårdsmodellen.
– Ett fokus på förebyggande arbete utifrån ett helhetsperspektiv som möjliggör personcentrerad vård är helt avgörande för att möta både dagens och framtidens utmaningar. Alla vårdgivare är lika viktiga i det här arbetet, säger Tanja Markestål, diabetessköterska på vård-, omsorgs- och omsorgsförvaltningen i Malmö stad. Man har även satsat på kunskapshöjande insatser för alla boende i stadsdelen, bland annat genom ett samarbete med fotbollsklubben FC Rosengård.
– Vi pratar om alla delar av vårt välmående, inte bara kost och träning, utan också mycket om psykisk hälsa, säger Tanja.
Kombinerat tillvägagångssätt för bättre hälsa
Cities for Better Health Malmö tar ett samlat grepp för att främja jämlik hälsa och förebygga en rad kroniska sjukdomar. Programmet fokuserar på tidiga insatser för barn med fetma och vill skapa en struktur i Malmö som möjliggör detta. För att det förebyggande arbetet ska bli effektivt krävs nytänkande kring styrning och finansiering. Därför utvärderar de hur en ny finansieringsmodell, ett socialt utfallskontrakt, skulle kunna se ut i Malmö och hur organisationerna behöver vara beredda att tillämpa den.
– Vi fortsätter att arbeta för det viktiga samarbetet över organisationsgränserna. Att skapa miljöer som stöder folkhälsan är ett gemensamt ansvar. Tillsammans kan vi göra skillnad, avslutar Anna.
Om Novo Nordisk
Novo Nordisk är ett ledande globalt läkemedelsföretag, grundat 1923 och med huvudkontor i Danmark. Vårt syfte är att driva förändring för att besegra allvarliga kroniska sjukdomar, baserat på vårt arv inom diabetes. Det gör vi genom vetenskapliga genombrott, ökad tillgång till våra läkemedel och genom att arbeta för att förebygga och bota sjukdomar.
Läs mer på: www.citiesforbetterhealth.com
*Annersten Gershater M., et al., Diabetes typ 2-prevalensen ökar bland unga invånare i Malmö, Sverige. Primary Care Diabetes 18 (2024) 409–413. DOI: https://doi.org/10.1016/j.pcd.2024.06.005
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cities for Better Health och inte en artikel av hufvudstadsbladet