Annons
Gästskribent: Anna Nilsson Spets
Ja, det är jag och min syster, 1970. Julen står för dörren, ingen kan missa den, och det stora pepparkaksbaket händer inte för jag vägrar jul. Och jag tänker inte sätta mig i belgiska bilköer för att köpa pepparkakor från ett välkänt möbelföretag heller. Det är där gränsen går.
Från när och fjärran har de kommit, julens kryddor som ofta varit hårdvaluta och bara något för de riktigt välbeställda.
Historiskt sett finns recept nedskrivna från 1300-talet och målningar som är mer än 50 000 år gamla har hittats.
KANEL är en krydda det går att fuska med vissa. Det som oftast säljs i våra butiker idag är Cassiakanel som är billigare att tillverka än riktig kanel; Ceylon kanel.
Kanelväxtfamiljen är stor, 250 arter, varav tre används som krydda; kassiakanel, padangkanel och ceylonkanel. Kanel har använts inom folkmedicinen i många tusen år. Den hittade sin väg till Europa relativt tidigt, via sidenvägen eller till havs via Afrika.
I Sverige används framförallt kanel i bakverk, vem älskar inte kanelbullar, som firas med sin egen dag den 4 oktober. Självklart ska tomtegröt kryddas med kanel tycker jag, jag äter inte gröt .
Den indiska kryddblandningen Garam masala innehåller kanel och i Mellanöstern används kryddan flitigt i både mat och dryck.
Den riktiga kanelen, Ceylonkanelen kommer från Sri Lanka, eftersom Cassia odlas i Kina. Innerbarken är den del av trädet som används, den skalas av och rullas ihop när den torkat.
Hur ser du skillnaden mellan kassia och ceylonkanel? Det du köper i butiken är nästan säkert kassiakanel. Färgen är mörkrödbrun, rullarna är tjocka med en grov konsistens.
Äkta kanel har tunnare bark och tätare frallor och är mildare i smaken.
Att vara på kanelen … ja, gammalt uttryck för att vara full som bygger på att man brukade krydda dålig konjak.
KARDEMUMMAsumman av kardemumman är att det finns flera olika sorters kardemumma, den vi använder i bullarna är den gröna kardemumman. Den svarta kardemumman kommer från Indien och grannländerna, korarima som kallas etiopisk kardemumma är hemma i Afrika.
Själva växten är flerårig med långa gröna spetsiga blad och kan nå en höjd av 4 meter. Blommorna är vita med rosa fläckar. Efter pollineringen bildas fröskidor och inuti dessa finns de bruna fröna, själva kardemumman.
Precis som många av våra andra kryddor hittade även kardemumma sin väg till Europa via Sidenvägen, i tusentals år har människan använt den.
Hos oss används den i bakverk och som smaksättning till kaffe och te ingår den även i flera kryddblandningar som berbere, curry och garam masala.
INGEFÄRA är en klart underskattad krydda, den har många hälsosamma effekter och jag själv boostar mig på vintern med shots av riven rot och citronsaft, som är lätt att göra men också finns att köpa.
Kryddan utvinns ur en rhizom, alltså en rotbit, själva plantan är runt 150 cm hög och luktar… ingefära.
Ingefära växte ursprungligen vilt i Kina, men när den växer vilt finns det knappt längre.
Kina är landet där denna växt (bildligt talat) har sina rötter, här har den en mycket lång tradition av helande egenskaper. Kineserna lagrar sina rotbitar i sand så de håller länge.
Idag odlas den i tropiska länder och används delvis i olika länders matkulturer samt traditionell medicin. Ett bra knep är att tugga en liten bit ingefära om du har åksjuka.
KRYDDPEPPAR … en paprika som egentligen inte är en peppar.
Kryddpeppar odlas mest på Jamaica men även i delar av Centralamerika. Det är ett ganska stort träd med vita blommor som sedan utvecklar klasar av gröna bär som sedan jäses och sedan torkas i solen.
Kärt barn, den har många namn, och denna krydda kallas även all krydda (eftersom doften påminner om muskotnöt, kanel och kryddnejlika), piment och kryddpeppar.
I Sverige har kryddpeppar använts i många hundra år, bland annat att gnugga kött med för att förlänga hållbarheten. Numera är det förstås en del av pepparkakskryddorna, sillinläggen och kalopsarna. Och det kanske är dit vi ska gå… Dra dit pepparn växer.
Columbus hade tydligen skeppen fulla av alla möjliga exotiska kryddor, på väg till Indien stannade han till på Jamaica och hittade kryddpepparträdet och resten är historia.
KRYDDNEJLIKA inte att glömma.
När jag var barn skulle det vara pyssel till jul, detta var ljusår från tiden för doftljus och eteriska oljor. Vi stack kryddnejlika i apelsiner och knöt röda sidenband, hängde de där dörröppningarna. En pomander!
Mina bebisfingrar gjorde ont, nejlikorna var vassa. Och så skulle den senapsbreda skinksvålen fyllas med kryddnejlika.
Kryddnejlika är de oöppnade blomknopparna på ett träd som växer i Indonesien men även i vissa delar av Asien och Afrika, särskilt på Madagaskar.
Blomknopparna torkas, blir hårda och får en brunsvart färg. Bladen pressas till kryddnejlikaolja.
I Indonesien röker man kretek, en cigarett med tobak och kryddor. Svensken ska ha med kryddnejlika i glöggen, pepparkakan och ett knivblad i köttbullssmeten. Har du dessutom tandvärk kan du tugga på en kryddnejlika som har antiinflammatoriska egenskaper.
Därmed har jag förhoppningsvis kryddat din tillvaro med något läsvärt.
60+ år gammal moster med en livslång kärlek till Afrika. Emigrerade till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att resa på egen hand. Bloggar på “Annas blandning” om resor, arbete, växter, skrivande och mycket mer.