En kvinna med anknytning till den tidigare Bandido-ledaren Mehdi Seyyed stoppades på Landvetters flygplats på måndagskvällen, på väg till Malaga.
Kvinnan tvingades lämna över pengar och smycken för 700 000 kronor, enligt den nya gangsterlagen som ska säkra kriminella vinster i den kriminella världen.
– Allt detta har testats och visat att det inte kommer från brott, säger kvinnans advokat Abraham Zeito.
Den nya lagen om så kallat självständigt förverkande trädde i kraft för en och en halv vecka sedan och har beskrivits som ett viktigt verktyg för att komma åt vinning av brott inom gängmiljön.
Men det har också framförts kritik mot att lagen inte kräver någon formell misstanke om brott för att staten ska ta bort människors tillgångar.
På måndagskvällen stoppades en kvinna som är släkt med förre Bandidoledaren Mehdi Seyyed på Landvetter flygplats utanför Göteborg. Det var meningen att hon skulle ta ett flyg till Malaga i Spanien, där den tidigare Bandidos-ledaren bor sedan en tid tillbaka och bland annat driver en pizzeria och fortfarande förekommer i Bandidos-sammanhang.
Artikeln i korthet
• Den 8 november 2024 trädde en ny lag i kraft som tillåter staten att förverka tillgångar som är oproportionerliga i förhållande till laglig inkomst, utan krav på formell brottsmisstanke.
Incident på Landvetter flygplats
• Den 18 november 2024 stoppades en kvinna, en släkting till förre Bandidoledaren Mehdi Seyyed, på Landvetters flygplats. Hon tvingades lämna över pengar och smycken till ett värde av 700 000 kronor enligt den nya lagen.
• Kvinnans advokat hävdar att tillgångarna är lagligt förvärvade och kritiserar lagen för att det inte krävs att man vid misstanke om brott ska beslagta egendom.
Värdefulla märkessmycken
Kvinnans bagage genomsöktes och enligt den nya lagen beslagtogs enligt den nya lagen 6 000 euro i kontanter, värdefulla designersmycken och en klocka. Det uppskattade värdet ska enligt polisen uppgå till drygt 700 000 kronor.
Kvinnans advokat Abraham Zeito menar att det är uppenbart att hon skaffat tillhörigheterna lagligt.
– Det här är redan prövat och avhandlat, säger han.
Enligt Abraham Zeito hade kvinnan hämtat smyckena från polisens beslag för drygt en vecka sedan. De hade hållits där sedan polisen i januari 2023 genomförde ett tillslag mot henne och den tidigare Bandidos-ledaren.
Redan under den utredningen, om bland annat grovt bedrägeri och grovt penningtvätt, ville åklagaren ta bort kvinnans många dyrbara smycken, märkesväskor och andra tillhörigheter. Men när hon friades från de allvarligare brotten fick beslagen gå tillbaka enligt den då gällande lag.
Hon dömdes dock för 37 fall av mutbrott och ringa vapenbrott.
Kvitton och film
Nu gör polis och åklagare ett nytt försök med den nya lagen som trädde i kraft den 8 november.
Enligt den kan staten förverka tillgångar som är oproportionerliga i förhållande till deras lagliga inkomst och när ägaren inte kan ge en rimlig förklaring till egendomens ursprung – utan att personen döms eller misstänks för brott.
Enligt Abraham Zeito var kvinnan orolig för sina ägodelar innan resan och han ska ha rådt henne att ta med den senaste domen och dokument relaterade till polisens påstådda beslag.
Enligt honom visar uppgifter som presenterats redan i det avslutade ekobrottsmålet att kvinnan fått sakerna lagligt.
– Smyckena redovisas i form av kvitton från köp, gåvor och pantbankskvitton. Man har även en 25-30 år gammal film där man kan se att mycket av detta också ingår.
hufvudstadsbladet har varit i kontakt med kvinnan via advokaten som har avböjt att kommentera.
Enligt Anders Berndtson-Sandell, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Göteborg, har de sedan lagen trädde i kraft den 8 november haft ett tjugotal fall av självständigt förverkande.