Ukraina har inte tillräckligt med styrka för att återta Ukrainas förlorade territorier.
President Volodymyr Zelenskyy medger detta i en intervju med Le Parisien.
– Vi kan bara hoppas på diplomatiska påtryckningar från det internationella samfundet, säger han.
Ukraina kommer inte att kunna driva ut de ryska styrkorna från alla områden – stora delar av Donetsk, Luhansk, hela Krim och mindre områden i Cherson och Zaporizjja – som Ryssland kontrollerar. Men de kommer heller aldrig att erkänna rysk överhöghet i nämnda områden.
– Vi kan inte ge upp våra territorier. Den ukrainska konstitutionen förbjuder oss att göra det. Men fakta är att Ryssland kontrollerar dessa territorier och vi har inte tillräckligt med styrka att ta tillbaka dem, säger president Volodymyr Zelenskyy i en intervju med Le Parisien.
– Vi kan bara lita på att internationella diplomatiska påtryckningar tvingar Putin att sätta sig vid förhandlingsbordet.
Intervjun kommer samtidigt som Zelenskyj är i Bryssel för att träffa Natos ledare, som generalsekreterare Mark Rutte. Överst på agendan står att stärka Ukrainas luftförsvar.
– Vi måste se till att presidenten och hans team i Ukraina är i bästa möjliga läge den dag de bestämmer sig för att inleda fredsförhandlingar, säger Rutte på en presskonferens.
– Fokus måste ligga på att se till att vi ger dem allt vi kan vad gäller luftvärn.
Få bra position
Zelensky själv är inne på samma spår.
– Det handlar inte om vem som sitter mitt emot dig. Det handlar om vilken position du själv är i när du förhandlar. Jag tror inte att vi är i en svag position, men vi har inte en stark position heller, sa han till den franska tidningen.
– Först måste vi göra upp en plan, en fredsplan. Sedan kan vi presentera det för Putin eller det ryska folket.
Zelenskyy har tidigare varit helt motvillig till förhandlingar som inte innebär att Ryssland lämnar över hela territoriet, men hans inställning har successivt förändrats. I en intervju med Sky News för tre veckor sedan öppnade han för vapenvila om de områden som kontrolleras av Ukraina faller under “NATO-paraplyet”. Redan då innebar planen att resten skulle återföras till Ukraina via diplomati i ett senare skede.