Det är goda tider för kryptoindustrin.
Se bara på den största valutan, Bitcoin, som den här veckan nådde en ny topp på $106 000. Förklaringen finns bland annat i att Donald Trump intagit en mer positiv inställning till branschen.
Några som är betydligt mer pessimistiska är gänget på Finansinspektionen med generaldirektör Daniel Barr i spetsen.
Nu går myndigheten ut med en ny varning.
– Risken med kryptovalutor är att de påverkas av en väldigt hög volatilitet och priserna fluktuerar mycket. Vi har också sett att många faller offer för bedrägerier och gör förluster på marknaden, säger Daniel Barr.
I våras presenterade myndigheten en undersökning där man tittade på hur det gått för 200 000 svenskar som handlat med kryptocertifikat de senaste sex åren.
– Trots att kryptomarknaden gick upp 500 procent under den här perioden hade mer än hälften av investerarna förlorat pengar. Det är nästan en bedrift i sig och visar att det är svårt att tajma marknaden, säger Daniel Barr.
Vid årsskiftet ska EU skärpa sig regelverket i branschen genom den nya glimmerförordningen. Det innebär bland annat att företag som erbjuder kryptotillgångar måste ansöka om tillstånd och falla under Finansinspektionens tillsyn.
Något som på sikt bör leda till ett ökat skydd för konsumenterna och ställer förväntningar på företagen.
– Till exempel krav på konsumentinformation, IT-säkerhet och krav på avskiljning av kunders medel från övrig verksamhet. Det gör skådespelarna säkrare, men tillgången har fortsatt att ha en mycket hög osäkerhet, varnar Daniel Barr.
Fakta.Glimmerförordningen
Markets in Crypto-Asset Regulation (Mica Regulation) är ett regelverk som ska skapa enhetlig reglering för kryptotillgångar inom EU. Det inkluderar både emittenter av kryptotillgångar och leverantörer av kryptotillgångarstjänster. Syftet är att skapa rättssäkerhet, säkerställa finansiell stabilitet, främja innovation och utveckling och införa lämpliga nivåer av konsument- och investerarskydd och marknadsintegritet.
Mica kommer att appliceras i sin helhet den 30 december 2024.
Källa: Finansinspektionen.
Han säger att marknaden i Sverige är relativt liten och räknar med att ett 10-tal aktörer kommer att söka tillstånd. Förhoppningen är att regelverket ska motverka skandaler i klass med kraschen som vi såg på den amerikanska kryptobörsen FTX.
Branschen brottas också med problemet med brottslingar som använder valutorna för att dölja tillgångar, tvätta pengar och begå bedrägerier.
– Om man ser till att ha att göra med en aktör som är under reglering och är lite försiktig som konsument, när Mica träder i kraft, jämfört med idag, finns det en möjlighet att undvika de värsta skurkarna framåt, säger Daniel Barr.
I USA hoppas många om generösa regelverk och DN har berättat bland annat om kryptoprofilen Tove Andersson som vill lansera valutan “Bitchcoin.”
Hon och andra förespråkare tror att krypto, genom sin transparens, kan minska korruptionen. Ett annat argument är att Bitcoin är inflationssäkert eftersom valutan inte kontrolleras av en centralbank och har ett maxtak på 21 miljoner mynt.
Det är dock inget som biter på Finansinspektionens generaldirektör.
– Inflationen är relativt stabil jämfört med kryptotillgångar. När det kommer till krypto vet du inte från en dag till nästa vad den är värd.
Crypto-förespråkarna varnar också för att Sverige riskerar att hamna på efterkälken när det gäller innovation om vi bromsar utvecklingen för mycket.
– Om innovation innebär att vi borde ha fler kryptospelare så vet jag inte om det är den typen av innovation vi vill ha här, kommenterar Daniel Barr.
Ser du några fördelar med krypto överhuvudtaget?
– Jag är gammal finansekonom, så jag är ganska skeptisk till den här tillgången, jag kanske tillhör den gamla skolan. Vill du spara pengar med hög risk finns det redan idag alternativ. Jag har svårt att se fördelarna med det.
Finansinspektionens meddelande till dig som vill köpa krypto:
Tänk på detta:
• Du kan förlora alla pengar du satsar.
• Priserna kan falla och stiga snabbt under korta perioder.
• Du kan uppleva bedrägerier, operativa fel eller cyberattacker.
• Det är osannolikt att du har rätt till skydd eller ersättning om något går fel.
• Utvinningen av den första generationens kryptotillgångar, som Bitcoin, är förknippad med stora miljöskadliga koldioxidutsläpp.
Var säker på detta:
• Att du har råd att förlora alla pengar du satsar.
• Att du vill ta höga risker.
• Att du till fullo förstår hur kryptotillgångar fungerar.
• Att emittenten av de kryptotillgångar du vill köpa har behörighet att erbjuda och tillhandahålla kryptotillgångarstjänster inom EU.
• Att du kan skydda de enheter du använder för att köpa, lagra eller överföra kryptotillgångar, inklusive dina privata nycklar.