Lågkonjunkturen fördjupas och vändningen för svensk ekonomi är försenad, visar en prognos från Norges ekonomiska institut (KI).
KI anser att Riksbanken borde ha varit snabbare med sina räntesänkningar och tror på betydligt lägre räntor nästa år.
Så sent som i torsdags sänkte Riksbanken styrräntan till 2,5 procent och räknar med att den landar på 2,25 procent nästa år.
Norska ekonomiska institutet pekar på en betydligt lägre ränta 2025.
– Vår prognos är att Riksbanken, ganska stor skillnad mot dem själva, sänker räntan till 1,5 procent nästa år, säger prognoschef Ylva Hedén Westerdahl på en presskonferens.
Annons
Enligt KI kunde återhämtningen i svensk ekonomi ha gått snabbare om Riksbanken i sin tur varit snabbare med att sänka styrräntan.
Annons
“För att den förda penningpolitiken ska stödja återhämtningen 2025 och 2026 vore det lämpligt att sänka styrräntan relativt snabbt i framtiden”, skriver KI i sin rapport.
Sedan tar det fart
Ekonomiska institutet konstaterar att lågkonjunkturen i Sverige fortsätter att fördjupas. Att återhämtningen dröjer har inte minst att göra med att svenska hushåll är återhållsamma och konsumtionen kommer att fortsätta vara svag en tid framöver, spår KI.
– Men det kommer att ta fart. Vår prognos är att konsumtionen stiger igen under andra kvartalet nästa år, säger Ylva Hedén Westerdahl.
KI räknar även med lägre tillväxt för 2025 jämfört med föregående prognos. Prognosen sänks från 1,8 procent till 1,2 procent.
– År 2026 ser vi att svensk ekonomi tar fart, säger hon vidare.
Dessutom väntas en högre arbetslöshet nästa år, 8,5 procent mot tidigare 8,2 procent.
I en separat undersökning konstaterar KI att stämningen i svenska hushåll har försämrats avsevärt.
Barometerindikatorn för hela ekonomin var oförändrad på 97,5 i december. Men hushållens förtroendeindikator faller kraftigt, ned 4,9 enheter till 96,7.
“Minskningen förklaras främst av mindre optimistiska förväntningar på både den egna ekonomin och Sveriges ekonomi om tolv månader”, skriver KI.
Mer positivt
För övriga sektorer av ekonomin är utvecklingen generellt sett mer positiv än i november, enligt undersökningen.
Annons
Annons
För detaljhandeln stiger konfidensindikatorn med 4,4 till 111,0 och för bygg och anläggning var det en fortsatt återhämtning, upp med 1,6 till 100,2 – vilket kan beskrivas som en “normal” stämning enligt KI.
Tillverkningsindustrin är mer deprimerande och där rör sig konfidensindikatorn endast marginellt uppåt med 0,2 till 96,5. För tjänstesektorn var ökningen 1,6 till 98,9.