Han borde sluta prata om LSD och börja intressera sig för kultur.
Det här är en kulturell artikel.Analys och värderingar är skribentens egna.
Maria G Francke är kulturchef.
Självklart kommer han in i invandringen, Lars Trägårdh. Mannen som regeringen utsett att leda arbetet med att skapa en svensk kulturkanon.
I veckan intervjuades han i tidningen Lågan av Leonidas Aretakis. Den långa läsningen utvecklas till något av en citatfest.
“Jag säger till invandrare att det finns vissa sätt på vilka mångkultur är en otrolig tillgång”, säger Trägårdh och lägger genast till ett “men”. För han har förstås också argument för motsatsen.
Jobba sedan startade 2023 har vi fått in: Rapporter om olika kontroverser, galna podcasten Kulturkanonaden med Trägårdh och Navid Modiri i somras, en rad utspel och citat från Trägårdh som får en att undra om han verkligen är rätt man för jobbet.
Annons
Annons
I höstas riktade Sveriges nationella minoriteter skarp kritik mot Trägårdhs utredning efter hans berömda uttalande “Alla kan göra sin röst hörd, från samer till frimärkssamlare”. Hans samtal med minoriteterna verkar mest ha varit en charad, något han kände sig tvungen att genomföra men egentligen inte var så intresserad av. Han var väldigt tydlig när han förklarade att han inte hade för avsikt att ta in de nationella minoriteternas önskemål någon särskild hänsyn.
I samma veva sa Läsfrämjarinstituts grundare Marlen Eskander från Trägårdhs expertgrupp med motiveringen att “tolkningen av uppdraget i nämnden blivit alldeles för subjektiv”.
Från en åskådarposition kan man säga att projektet hittills har gått till så här.
Hela tiden har jag väntat på att Trägårdh ska börja prata om kultur. Jag menar, det är inte för mycket begärt, eller hur? Tyvärr, återigen från åskådarplats, ser jag inga tecken på att han hyser något större kulturellt intresse. Han vill mest vara ute och veva.
I Flamman-intervjun är han fortfarande orubblig över ointresset för minoriteterna. “Minoriteter får gärna skicka in förslag och fotografier på lite av varje. Men de har ingen särställning i förhållande till alla andra människor i det här landet. Jag har ingen gräddfil till torndalar före bandyälskare”, säger han .
De svenska minoriteterna är – förutom samer och tornedalingar – judar, romer och sverigefinnar. Trägårdh är bestämd: “Jag har inget tålamod för representation. Vi ska inte förbjuda några element, men jag är en individualist, jag är mer imponerad av bidrag från enskilda.”
Annons
Annons
Han ser dock ett undantag. judar. För att de har “en egen tradition i frivilligsamhället” (vad betyder det?) och dessutom har de “bidragit så mycket”.
Hela arbetet med kulturkanon beskrevs i oktober som en “konservativ hoppborg” av Aftonbladets Anders Lindberg och titeln på hans kommentar var “Lars Trägårdh verkar tro att han blivit utsedd till kung”.
Om mindre än ett år ska nämnden presentera vad den kommit fram till. Det är väldigt svårt att föreställa sig vad det skulle kunna bli och framför allt vad kulturkanonen ska och kan användas till.
Trägårdh ogillar kultur som är beroende av bidrag. Myndigheter och allt som andas vakna verkar också vara röd skyn. Han gillar att studsa, röra i grytan och vända upp och ner på saker och ting.
I Flamman nämns att kommitténs ordförande tog LSD när han studerade i Kalifornien på 70-talet. Därmed tillfrågas han också vem i Sverige som ska ta LSD. “Utvalda delar av regeringen. Ta ut det gänget på reträtten med oppositionen. Svenska Akademien skulle behöva en dos också, så att de lär sig att tänka fritt.”
Som du märker Lars Trägårdh levererar så mycket slappt innehåll att jag liksom bara kan luta mig tillbaka och låta honom undergräva sin egen position. Som förra sommaren när han i Dagens Nyheter resonerade om arbetet han är mitt uppe i: “Och det var nog lite, så jag tänkte när jag äntligen tackade ja till uppdraget: Det är bättre att det är jag än någon jävla idiot.”
Annons
Annons
VECKAN…
…besvikelse. Per Sinding-Larsens musikprogram PSL läggs ner av SVT efter sju år. Häromveckan meddelades att Andres Lokkos radioprogram Lokko i P2 går samma väg. I båda fallen handlar det om besparingar och det hänvisas även till låga tittar-/lyssningssiffror.
…förlust. Att bolaget Anagram Live tog över Fredriksdalsteatern efter att Eva Rydberg spräckt bolaget, något vi kunde berätta tidigare i veckan. Den tragiska konsekvensen är bland annat att Lund Comedy Festival försvinner.
…tragedi. I torsdags kväll mördades rapparen Gaboro i ett parkeringshus i Norrköping. Det tar aldrig slut. Just nu läser jag Nina Svanbergs bok “Betecknad: Goaren : Einár, Dumle – och hon som överlevde”. Det är en pusselbit om man vill förstå vad som pågår.
Följ vår kulturbevakning – gå in under “Mitt konto” och “Aviseringsinställningar” i appen och aktivera pushnotiserna för kultur!