Världens mest kraftfulla hittills jordbävning inträffade i Chile 1960. Skalvet orsakade tsunamivågor som krävde liv så långt bort som Hawaii och Japan. Efter katastrofen infördes ett varningssystem från amerikansk sida för Stilla havet.
– För Indiska oceanen fanns det inget sådant system före 2004, säger Björn Lund.
Effekterna av jordbävningen 2004 och efterföljande tsunamivågor var enorma. Närmare 230 000 människor omkom i en av de värsta naturkatastroferna i historien. Men en liknande händelse idag skulle sannolikt få mycket mildare konsekvenser:
– Jag tänker på allt som hände i Thailand, det var trots allt över en timme efter jordbävningen som vågen nådde Thailand. Om du hade ett modernt system, även om det hade varit panik, hade du haft en timme på dig att ta dig från stränderna. Det hade gjort en enorm skillnad, säger Björn Lund.
Efter katastrofen 2004 Enligt Lund har det skett “en kraftig utbyggnad” av varningssystem, på olika sätt. Antalet mätstationer, modern mjukvara och djuphavsbojar har tillkommit. Exakt när en jordbävning inträffar går inte att förutse, men det finns god kunskap om vilka områden som ligger i riskzonen, enligt Lund.
– När det är en större jordbävning i ett sådant område brukar en tsunamivarning utfärdas direkt, innan man vet om det har varit en tsunami eller inte. På många av dessa platser tar det bara 15-20 minuter för vattenvågen att nå land.
Cirka 20 minuter efter jordbävningen 2004 nådde vattenmuren Aceh-provinsen i Indonesien. Över 167 000 människor dog i landet.
Du kan verkligen inte förutsäga var och när kommer en så stor jordbävning att inträffa?
– Det är fortfarande svårt. Det finns inga algoritmer eller generella metoder för att förutsäga jordbävningar. Mer än vi vet vilka områden som kommer att drabbas av stora jordbävningar, vi vet på ett ögonblick hur länge det har gått sedan den senaste.
– Men vi har fått in mer och mer data de senaste åren. Samtidigt finns det de i mitt område som är helt emot det och tror att det aldrig kommer att fungera eftersom det här är ett så kaotiskt system, säger Björn Lund.