Det här är ett debattinlägg.Författarna är ansvariga för åsikterna.
Årsskiftet är en chans för kommuner och regioner att ställa om sitt arbete med ungas delaktighet. Här är tre konkreta tips på hur du kan göra.
Sveriges ungdomspolitiska mål säger att alla unga ska ha inflytande över samhällsutvecklingen. Men vad betyder det i praktiken här i Dalarna? Jo, det kan till exempel handla om att unga görs delaktiga och får vara med och besluta om investeringar som görs i lokalsamhället.
Detta är viktigt både på individ- och samhällsnivå för att skapa framtidstro och samhörighet bland unga samt för att upprätthålla och stärka den lokala demokratin. Därför uppmuntrar vi kommunala och regionala beslutsfattare att 2025 prioritera arbetet med ungas inflytande och delaktighet.
Annons
Annons
De senaste åren har vi på Ungdomsrörelsen 2030 samarbetat med ett 50-tal av landets kommuner och utbildat tiotusen lokala beslutsfattare i samarbete med unga. En sak som många kommuner har gemensamt, oavsett om de ligger i norr eller söder, storstad eller glesbygd, är att de alla säger att de vill arbeta med ungas inflytande och att det är viktiga frågor. Men tyvärr stannar det allt för ofta vid goda avsikter och för lite handling.
Här är tre tips för att ställa om arbetet med ungas inflytande 2025:
1. Utvärdera, gör om, fixa
Har elevråden aldrig fått det stöd de behöver? Har du rutiner för att konsultera unga innan du gör upp planer och styrdokument som berör unga? Eller är det bara ett fåtal ungdomar som “får kontakt med idéer”? Samla en grupp relevanta beslutsfattare och utvärdera din nuvarande verksamhet. En nyckel till framgång i processen är att involvera unga i utvärderingen.
2. Anställ unga för att leda arbetet
Ingen förstår bättre än ungdomarna själva hur det är att vara ung idag. Därför är en av de mest effektiva insatserna att anställa unga och ge dem ansvar för att utveckla arbetet med inflytande och delaktighet. Det kommer att bidra till en mer engagerad och inkluderande lokal utveckling.
3. Satsa på att få ett väl fungerande påverkansforum
Annons
Många kommuner och regioner har någon form av inflytandeforum för unga, men hur bra fungerar de egentligen enligt unga själva? Tror unga att de har inflytande och är delaktiga i att forma sitt lokalsamhälle? Utvärdera forumen och se över vilka unga som är representerade, hur beslut fattas och om detta leder till reellt inflytande.
Annons
Är du osäker på var du ska börja? Börja med att vara på platser där ungdomar finns och prata med dem om vilka frågor som är viktiga för dem och vilka förändringar de vill se. Besök närmaste nöjespark, en lokal idrottsförening eller varför inte kulturskolan. Gör 2025 till året då unga får vara med och forma Dalarnas framtid – på riktigt.
Ilayda Tatli, styrelseledamot Youth 2030 Movement
Marlene Claesson, generalsekreterare Ungdomsrörelsen 2030