Vårdbiträdet slog larm om brister under pandemin och fick en skarp varning från sina chefer. Nu vinner hon i Högsta domstolen (HD).
Vårdbiträdet fick en skriftlig påminnelse efter att hon berättat för en journalist om övergrepp på ett av vårdföretaget Attendos boenden under pandemin.
HD skriver i sin dom att företagets besked till den anställde hade ett påfallande skarpt budskap. Nu döms två företrädare för företaget för brott mot lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter.
Annons
Straffet sätts till dagsböter.
Annons
“Högsta domstolen har i beslutet klargjort att en arbetsgivare som varnar en anställd, för att hon eller han har lämnat information till media, i vissa fall kan dömas för brott”, säger Christine Lager som var en. av domarna i målet i en kommentar och fortsätter:
“Det spelar ingen roll vad arbetsgivaren kallar meddelandet. Det avgörande är om meddelandet förmedlar ett skarpt repressalier till den anställde”.
Till huvudkontoret
Fallet går tillbaka till pandemivåren 2020 då vårdbiträdet vände sig till Expressen och vittnade om brister i smittskyddet på boendet.
Efter publiceringen kallades vårdbiträdet till Attendos huvudkontor. Under mötet ifrågasattes sanningshalten i den information hon lämnade, och hon fick även en skriftlig påminnelse för illojalitet mot arbetsgivaren. Vårdbiträdet antecknade i smyg vad som sades på mötet.
Tre chefer åtalades för brott mot meddelarskyddslagen i vissa enskilda verksamheter. Lagen trädde i kraft 2017 och ger anställda på privata vårdföretag rätt att anmäla tjänstefel, och skydd mot att utsättas för repressalier. Fallet Attendo är det första som prövas i domstol.
Byt huvudman
Tingsrätten dömde två av de tre åtalade till dagsböter för brott mot kommunikationsfriheten och hovrätten fastställde senare domen. Påminnelsen vårdbiträdet fick var skarpt formulerad och ska ses som en disciplinpåföljd, enligt tingsrättens dom.
Annons
Domen överklagades och en av motiveringarna var att återkallelsen gällde information vårdbiträdet lämnat på YouTube, som inte omfattas av meddelarskydd. En annan motivering var att en skriftlig påminnelse inte ska ses som ett allvarligt brott mot repressalier. Det är frågan som Högsta domstolen hade att klargöra.
De två cheferna arbetar inte längre på Attendo och boendet drivs inte längre av Attendo.
Fakta: Meddelarskyddslagen i vissa enskilda verksamheter
Lagen ger privatanställda inom vård, skola och omsorg samma rätt som offentliganställda att lämna information om verksamheten till tv, radio och tidningar. Lagen ger också anställda skydd mot utredningar och ingripanden från arbetsgivarens sida.
Lagen gäller verksamhet som är delvis offentligt finansierad.
Rätten att lämna information gäller inte sekretessbelagda ärenden.
Straffet för att uppsåtligen utreda eller ingripa mot den som lämnat uppgifter är böter eller fängelse i högst ett år. Med ingripande avses uppsägning, uppsägning, besked om disciplinåtgärd eller liknande åtgärd.
Källa: SFS nr. 2017:151 och Attunda tingsrätts dom B 6301-21