Idag är miljontals barn glada över att fira jul, äta gott och få hårda och mjuka klappar. Men svenska barn har redan fått den största presenten.
År 1900 dog ett av tio barn i Sverige. Idag är siffran nere på 1 på 500. Den totala barnadödligheten är bland de lägsta i världen.
Vår goda barnhälsa är resultatet av förbättrat boende (miljonprogrammet), bättre mat, regelbundna kostnadsfria kontroller på mödra- och barnavårdscentraler, vaccinationer och råden att lägga nyfödda på rygg för att förhindra plötslig spädbarnsdöd.
Tonårsgraviditeter är det ovanligt, delvis tack vare våra abortlagar. Den avancerade nyföddavården är centraliserad och effektiv. Den svenskutvecklade medicinen Curosurf, som påskyndar lungmognaden, har sparat tusentals för tidigt födda barn tid på ventilatorer och gjort att allt fler av dem kan överleva.
Mödrarnas vanor och hälsa spelar också en roll för det lilla barnets hälsa. Tre av fyra kvinnor i Sverige ammar i minst fyra månader. Andelen gravida kvinnor som röker under graviditeten är rekordlåg (endast 3–5 procent).
Även bland unga är det nu få som röker. Folkhälsomyndighetens utredning “Skolbarns hälsovanor i Sverige 2021/22” visar att var fjärde 15-åring någon gång har rökt cigaretter. Det är en lägre andel än tio år tidigare. Allt färre unga dricker sig berusade regelbundet. Sammantaget ser vi därför en positiv utveckling, även om den överskuggas av att något fler unga snusar, använder cannabis och lustgas.
Sverige var 1979 först i världen att förbjuda disciplin. Medan 60 procent av barnen i England uppger att de blivit påkörda av en förälder är siffran bland svenska barn 10–15 procent. Att barn fortfarande mobbas i Sverige är allvarligt, men siffrorna visar ändå hur Sverige har gått långt för att skydda barn och för att få till en attitydförändring kring kroppsstraff.
Det händer då och då att vi båda inom våra yrken som barnläkare träffar föräldrar med utländsk härkomst som berättar att de har valt att flytta till Sverige, för barnens skull.
Sverige har också antagit FN:s konvention om barnets rättigheter (2020). Det betyder att vi som land står bakom grundläggande principer om alla barns lika värde och rättigheter; att barns bästa ska beaktas när beslut som rör barn fattas, att barn har rätt till utveckling och att alla barn får uttrycka sin åsikt. Det ligger i linje med den svenska traditionen att barn är barn och inte små omogna vuxna – en filosofi som formats av bland andra Ellen Key och Astrid Lindgren.
Sverige har gått i täten när det gäller att förbättra barnfamiljernas ekonomi. Alla vårdnadshavare får barnbidrag oavsett inkomst, och har i mer än 60 år.
I år är det också 50 år sedan Sverige gjorde det möjligt för pappor att vara hemma med sina barn och 1995 infördes en obligatorisk pappamånad för att främja jämställdhet i samhället. I Sverige betalas föräldrapenning ut 480 dagar per år, jämfört med till exempel USA, där en nybliven förälder endast har rätt till runt 90 dagars obetald ledighet i samband med barnets födelse.
I Sverige har alla barn över 18 månader rätt att delta i förskoleverksamhet. På vissa håll är barngrupperna stora, men det finns en ökad medvetenhet om vikten av att stimulera och lära ut även små barn. Barn med särskilda behov får extra stöd.
Många barn och unga rör sig för lite och andra lider av stress eller depression
Det finns orosmoln i himlen. Uppgifterna talar för ökade hälsoskillnader mellan barn beroende på socioekonomisk bakgrund, men skillnaderna är ändå små ur ett historiskt perspektiv. Många barn och unga tränar inte tillräckligt och andra lider av stress eller depression möjligen kopplat till ökad användning av sociala medier.
Skärmanvändning har kopplats till övervikt och fetma, men också till huvudvärk. Dagens ungdomar har en högre förekomst av depression, ätstörningar och självskadebeteende än tidigare generationer. Mycket talar för att detta kan kopplas till sociala medier. Skärmvisning måste begränsas. Det är orimligt att många unga spenderar mer tid framför en skärm än med läsning, läxor, fri lek och fysisk aktivitet.
ADHD drabbar ungefär en av åtta ungdomar. En av 25 flickor och en av 50 pojkar får antidepressiva läkemedel. Barn till asylsökande och unga som vårdas i Sis hem är särskilt utsatta för psykisk ohälsa.
Men överlag är barns och ungas hälsa exceptionellt god i Sverige. Sverige var tidigt ute med att göra eluttag och spisar barnsäkra. Säkerhetstänkandet har lett till färre olyckor, trafikolyckor och drunkning.
Allt färre barn dör också av cancer eller infektioner. Medan överlevnaden vid leukemi för 50 år sedan var knappt 10 procent, är den nu uppe i 90 procent. Vi har hög överlevnad vid allvarliga infektioner hos barn.
Lägg till att när barnen sedan blir tonåringar kan de studera på universitetet – gratis. Det kan få vilken amerikan som helst att gapa av avund
Det händer då och då att vi båda inom våra yrken som barnläkare träffar föräldrar med utländsk härkomst som berättar att de har valt att flytta till Sverige, för barnens skull. För att de vill ge barnen en trygg och bra uppväxt och har identifierat Sverige som ett land som sticker ut – på ett mycket positivt sätt.
Lägg till att när barnen sedan blir tonåringar kan de studera på universitetet – gratis. Det kan få vilken amerikan som helst att gapa av avund.
Sverige borde bli bättre på att lyfta fram sig själv som världens bästa land för barn. När regeringen ger sig ut på turné utomlands borde det vara lika självklart att lyfta fram svensk barnhälsovård som Nobelpriset, Ikea och Abba.
Svenska barn har inte bara klappar att se fram emot. De kan se fram emot bättre hälsa än nästan alla andra barn på jorden.
Läs fler artiklar från DN Debatt.