“USA borde inte lämna Parisavtalet”, sa Darren Woods, vd för det mäktiga amerikanska oljebolaget Exxon, häromdagen vid FN:s klimatmöte i Baku, COP 29. Han kritiserade också Donald Trumps upprepade löften om att intensifiera sökandet efter ny olja, ” drill, baby, drill”.
Värdlandet I sitt välkomsttal var Azerbajdzjans president inte snäll mot vad han kallade “falska medier i väst” som spred ogrundad information om klimatet; “Olja och gas är Guds gåvor.” Hans land anklagas för att tysta och fängsla miljöjournalister och kritiker som talade inför FN-mötet.
Annons
Och allt detta mot en mörk fond av alarmerande nya siffror från den vetenskapliga världen: De globala klimatutsläppen fortsätter att öka, förra året med 0,8 procent jämfört med året innan. 2024 kommer att bli det varmaste året någonsin sedan mätningarna började runt 1870.
Annons
Och allt detta mot en mörk fond av nya alarmerande siffror från vetenskapsvärlden: De globala klimatutsläppen fortsätter att öka, förra året med 0,8 procent jämfört med året innan. 2024 kommer att bli det varmaste året någonsin sedan mätningarna började runt 1870. “En mästarklass i klimatförstörelse” sa FN-chefen António Guterres i sitt öppningstal
COP 29, FN:s 29:e årliga globala klimatkonferens sedan starten 1995, fokuserar denna gång på finansieringsfrågor, till exempel hur stödet till klimatfonden för fattigare länders omställning ska se ut och vem som ska betala, hur och när. Förhandlingarna gick i raketfart de första dagarna och landade i viktiga beslut om den globala utsläppshandeln. Men sedan dess har det gått långsamt.
Två ljuspunkter: Kinas löfte om 24,5 miljarder dollar i stöd till utvecklingsländer som vill bygga fossilfri elproduktion. Och så den nya brittiska Labour-regeringens löfte om ungefär 80 procent lägre utsläpp till 2035 jämfört med 1990. Vilket betyder att Storbritannien kan vara på väg att gå om EU:s “fit for 55”, unionens program för att minska utsläppen med 55 procent till 2030 A klimatmål som ansågs vara världens tuffaste och mest lovande hittills, men som Sverige och några andra medlemsländer nu är misslyckas.
Annons
Sverige skäms sticker ut mest av allt genom att öka sina utsläpp med 10 procent till 2030, en SD-driven del av Tidöavtalet som nu genomförs av liberalen Romina Pourmokhtari. Obehagligt kaxigt, men helt tomt på konkreta förslag som kan kompensera här hemma för att regeringen sänker nedsättningsplikten och bensin- och dieselskatterna. I stället satsar regeringen på delvis kritiserade klimatåtgärder i afrikanska länder. Även om alla experter är överens: Vi måste göra båda.
Annons
Sade nyligen regeringen säger blankt nej till 13 havsbaserade vindkraftverk i Östersjön. Och därmed också nej till produktion av ungefär samma mängd el, 140 miljarder kilowattimmar, som vi totalt förbrukar idag. Fossilfritt – och med hög effekt! Försvaret dikterade beslutet, trots att andra regeringar i Östersjöregionen visar hur man säkrar ett bra försvar mot potentiella ryska hot – och trots att försvarsgruppen Saab försäkrat att de har tekniken för det.
Nu blir det bara en vindkraftspark till havs, Poseidon utanför Tjörn (vars läge är ofördelaktigt för fiske!). Men kanske, regeringen vägrar envist pengar för kabelanslutning till land. Ulf Kristerssons enda löfte i kampen mot den akuta klimatkrisen: Att lura kärnkraften på tio år.
Stefan Edman
Biolog och författare